Ypäjän Hevosopistolla käydään tiukkaa keskustelua siitä, voidaanko Pohjoismaiden Mestaruus -kilpailut järjestää suunnitellusti kesä-heinäkuun vaihteessa.

Kilpailut olisi tarkoitus järjestää este-, koulu- ja pararatsastuksessa. Hevosopiston Valmennuskeskuksen johtaja Pirkko Herd lupailee päätöstä jo pian.

”Toistaiseksi vielä järjestetään, kunnes toisin sanotaan. Mutta tämä on haasteellinen hetki”, hän toteaa.

Terveysviranomaisilta on pyritty saamaan apua tilanteeseen, mutta se on ollut vähäistä.

”Näitä pitää miettiä pahimman skenaarion kautta. Pahimmassa tapauksessa tänne saadaan jokin viruslinko, ja Hevosopisto menee PM:ien jälkeen kiinni koko kesäksi, ja pahimmassa tapauksessa Ypäjä ja Forssa ja Loimaakin. Parhaassa tapauksessa kaikki menee hyvin, ja aurinko paistaa. Nämä ovat ääripäät, ja keinulaudalla mennään”, Herd sanoo. ”Nyt edetään kevyellä kaasulla, ja katsotaan, painetaanko kaasu pohjaan vai siirretäänkö jalka jarrulle.”

Herd kertoo, että epäileväinen kanta ei liity kilpailuiden talouteen vaan nimenomaan terveysriskiin.

”Huomenna puolilta päivin tässä pitäisi olla jokin päätös”, hän sanoo.

 

Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto on hyvin tietoinen haastavasta tilanteesta. Hän korostaa, että liiton näkökulmasta PM:t ovat erityisesti ikäluokille tärkeät kilpailut, ja Hevosopistolle on selvästi kerrottu liiton kanta, jonka mukaan liitolla on vankka halu järjestää PM-kilpailut Suomessa terveysturvallisesti.

Koivisto vahvistaa, että SRL on luvannut Hevosopistolle tukea rahan ja henkilöresurssien muodossa.

”Lopullinen arvio ja päätös on kutenkin tapahtumajärjestäjän itsensä tehtävä”, hän sanoo.

 

Myös maajoukkuevalmentaja ja kilparatsastaja Sanna Backlund on selvillä siitä, että PM:ien järjestämisestä käydään parhaillaan kovaa vääntöä. Backlund on itse hevosineen matkalla Liettuaan kansainvälisiin estekilpailuihin. Hän korostaa, että ei ole korona-asiantuntija, eikä viranomainen, vaan ratsastusvalmentaja.

”Mutta niin ajattelen, että korona on jatkossa läsnä meidän elämässämme, ja maalaisjärjellä ajatellen – jos jossain pystyisi nyt järjestämään kilpailut, niin Ypäjällä”, hän sanoo.

Ylimääräistä työtä tilanne toki tuo kaikille, kun mietitään ratsastajien koronatestejä ja myös hevosten herpesviruksen ehkäisemistä.

”Mutta tilanteen ei pitäisi tulla yllätyksenä Ypäjälle. Turvallisuustekijät on tietenkin ehdottomasti otettava huomioon, mutta ainakin distanssipuolen luulisi onnistuvan Ypäjällä. Olen todella pettynyt, jos kilpailut olisi turvallisesti mahdollista pitää, mutta sitä vaivaa ei haluta nähdä”, Backlund sanoo.

 

Tuomas Virrankoski Finland Horse Show –organisaatiosta kertoo, että Pohjanmaalla PM:iä ei ole mahdollista pitää, vaan siellä keskitytään isoihin kansallisiin.

Myös Katri Siltala Ratsastuskeskus Ainosta toteaa, että tälle vuodelle PM:ien järjestämiseen ei ole realistista mahdollisuutta.

Ypäjän Hevosopistolla toimii hevosurheilun valtakunnallinen valmennuskeskus, ja SRL omistaa neljänneksen Hevosopistosta.