Hämeen alueen aluemestaruuksien palkintojenjakoa vuodelta 2020. Vasemmalta Riikka Pyykkö, ratsailla Tanja Pyykkö, Susanna Brix-Parkkinen, Tanja Selmann-Rauhamäki, Maiju Kristiina Nurminen ja Eeva Kaartinen.
Hämeen alueen aluemestaruuksien palkintojenjakoa vuodelta 2020. Vasemmalta Riikka Pyykkö, ratsailla Tanja Pyykkö, Susanna Brix-Parkkinen, Tanja Selmann-Rauhamäki, Maiju Kristiina Nurminen ja Eeva Kaartinen.

Paralympiakomitean hallitukseen valittu Riikka Pyykkö: Hevoset tuovat elämänsisältöä monenlaisille ihmisille

Tamperelainen pararatsastusaktiivi Riikka Pyykkö valittiin viime viikolla Paralympiakomitean hallituksen jäseneksi.

Taustalla on Vammaisurheilu ja -liikunta VAUn ja Paralympiakomitean vuoden takainen yhdistyminen. Pyykkö ehti toimia VAUssa muutaman vuoden ajan. Nyt yhdistymisen jälkeen Paralympiakomitean kontolla on kaikkien vammaisten liikunta- ja urheilupolku harrastuksen mahdollistamisesta kilpaurheiluun saakka. Vammaishuippu-urheilua koordinoi Olympiakomitean Huippu-urheiluyksikkö.

”Nimitys Paralympiakomitea saattaa kuulostaa siltä, että kyse on vain huipusta, mutta tämä kattaa koko urheilijan polun. Tehtävä alkaa seurojen tukemisesta”, Pyykkö kertoo.

Pyykkö kertoo innostuneensa asiasta, kun hänen kehitysvammainen tyttärensä alkoi ratsastaa säännöllisesti 15-vuotiaana. Pyykkö lähti mukaan Suomen Ratsastajainliiton pararatsastuskomiteaan ja toimii nyt Hämeen alueen pararatsastusvastaavana.

SRL on jo pitkään ollut edelläkävijä paraurheilun integroimisessa toimintaan. Aiemmin vammaisratsastukseksi kutsuttu pararatsastus on ollut lajiliiton suojissa jo vuodesta 1992, ja kehitysvammaisten ratsastus tuli osaksi toimintaa vuonna 2011.

”Itse tykkään todella paljon siitä, että kaikki ovat mukana samassa, saman para-käsitteen alla. Ensi-ihmettelyn jälkeen tämä on soljunut hyvin”, Pyykkö kertoo.

Tällä hetkellä hän on innoissaan Paralympiakomitean lanseeramasta Menestys näyttää sinulta -sloganista, mutta ehkä vieläkin enemmän Avoimet ovet -hankkeesta, jonka tavoitteena on tukea urheiluseuroja vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien harrastajien ottamisessa mukaan toimintaan.

”Mukana oleminen ja porukkaan kuuluminen on tässä erittäin iso asia. Esimerkiksi tyttäreni on vähän pärjännytkin kilpailuissa, mutta porukkaan kuuluminen on hänelle vähintään yhtä tärkeää”, Pyykkö kertoo.

Hän kiittää, että parahuippu-urheilu nostaa tietoisuutta siitä, kuinka erityisryhmiin kuuluvat voivat harrastaa laajasti ja tavoitteellisesti.

”Meillä Suomessa pararatsastuksessa on hieno taso!” Pyykkö painottaa.

Vuoden 2021 Tokion paralympialaisiin ovat näillä näkymin lähdössä Suomesta Katja Karjalainen ja Pia Reitti.

Myös Jaana Kivimäestä kertova elokuva Aika jonka sain on nostanut tietoisuutta pararatsastuksesta ja kaikkiaan hevosurheilusta.

”Se oli todella hieno juttu ja vaikuttava elokuva! Ne, jotka pääsivät koronasta huolimatta elokuvan katsomaan, ajattelevat varmasti uudella tavalla, mikä merkitys ratsastuksella ja hevosella voi olla, ja kuinka monenlaiset ihmiset voivat löytää hevosista elämänsisältöä”, Pyykkö sanoo.

Korjattu kuvatekstin vuosiluku.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi