Pararatsastajat lopettivat EM-kilpailunsa Rotterdamissa aika hyviin ratoihin, mutta jymymenestystä loppuohjelmat eivät irrottaneet.

Katja Karjalaisen ja Dr Doolittlen prosentit ryhmän I vapaaohjelmasta olivat 74.527 %.

“Nyt ei ollut niin hyvä rata. Vähän kyllästymistä ja väsymistä, kun kilpailut ovat kestäneet pitkään, ratoja on ollut vain joka toinen päivä ja muuten liikkuminen on aika säädeltyä. Nyt on myös todella kuuma, eikä  telttoja ole ilmastoitu. Tänään Toope (Dr Doolittle) oli alusta saakka aika nuunuu”, Karjalainen kertoo.

Hevonen teki kuitenkin kaiken kuten piti. Yksi rikko tuli, kun Karjalainen korjasi hevosta reippaammaksi ja se reagoi liikaakin eteen.

“Koko vuoteen olen tyytyväinen, ja eiköhän tämä ole kauden viimeinen kilpailu. Nyt Toope ansaitsee kunnon levon”, toteaa vahvasti henkilökohtaisessa paralympiapaikassa kiinni oleva Karjalainen.

 

Jaana Kivimäki ratsasti Legolasilla ryhmässä II 67.673 %.

“Hyvät fiilikset tästä. Tämä oli ihan jees päivä. Ainoa on, että ohjat ei meinaa pysyä händyissä”, hän sanoo.

Kivimäen niin kutsutun kauhukahvan, satulan edessä kiinni olevan remmin, pituutta on sääntöjen mukaisesti lyhennetty. Kun hänellä on raipat molemmissa käsissä ja molemmat kädet kahvassa, joka on aiempaa lyhempi, hän ei pysty käyttämään käsiä tottumallaan tavalla. Jalat hänellä eivät toimi halvaantumisen takia.

“Siihen kahvaan mahtuvat juuri ja juuri piiskat ja nyrkit”, harmittelee Kivimäki, joka tutkii nyt mahdollisuutta hakea lupaa pidempään kauhukahvaan.

Hevonen toimi vapaaohjelmassa hyvin, ja ratsastaja pysyi kohtuullisesti uuden ohjelmansa musiikissa mukana.

“Prosentit olivat sitä, mitä arvelinkin. Nyt täytyy alkaa asteittain kokoamaan hevosta ja saamaan sitä enemmän ohjalle”, hän suunnittelee. Ratsukko jää Espanjaan ja Portugaliin treenaamaan ja kilpailemaan.

 

Viimeiseksi ratsasti ryhmässä IV Pia Reitti Supremolla, prosentit 68.685 %.

“Pitkä viikko oli, ja nyt on tosi kuuma, mutta hevonen jaksoi hyvin”, Reitti summasi.

Viimeksi myttyyn menneet takaosankäännökset eivät ole vapaaohjelmassa pakollisia.

“Ja niitä me ei tehdä, kun ei ole pakko”, Reitti naurahtaa.

“Laukka oli taas sujuva, se on sillä helppoa ja hyvännäköistä. Se nostaa meidän pisteitä. Raviin kaivataan  ponnekkuutta, joustoa ja kimmoisuutta”, hän kertoo.

“Olen ratsastukseeni ja hevoseen tyytyväinen. Nyt olemme saaneet ratsastettavuuden radalla hyväksi ja tasaiseksi, niin jatkossa pystyy pyytämään enemmänkin”, hän suunnittelee.

Reitti lähtee hevosineen koti-Suomeen.

“Olen ollut kipeä koko viikon, niin pääsen sinne sairastamaan. Isäntä on tehnyt puinnit tällä välin. SItä en tiedä, onko katsonut livestä suoritukseni, kun en ole aina muistanut ilmoittaa aikoja”, Reitti kertoo.

 

Lisää teemasta: Euroopanmestaruudet 2019