Torstai-iltana yhdeksän jälkeen hyökkäsi petoeläin laitumella olevien hevosten kimppuun Raketalleilla Jokelassa.

”Olimme irtohypyttämässä hevosia illalla maneesissa ja olimme juuri vieneet pari nuorta hevosta takaisin laitumelle, joka on noin 100 metriä maneesin ovelta. 10 minuutin päästä tuli soitto, että koko lauma, jossa on mukana myös varsallinen tamma, juoksi Jokelan tiellä”, kertaa tapahtumia Raketallien yrittäjä Mira Flinkkilä.

Tallilta lähdettiin heti hakemaan hevosia.

”Onneksi ne eivät olleet saaneet mitään vahinkoa aikaan tiellä. Kyseessä oli tietysti aika iso lauma, joten hevoset olivat sillä tavalla hyvin huomattavissa, kaikki olivat ehtineet väistää niitä hyvin.”

Kun hevoset saatiin takaisin tallille, huomattiin viidessä hevosessa raatelujälkiä.

”Yhdellä on etu- ja takajalassa selkeät roikkumajäljet, että joku on sitä kynsinyt ja hampailla raadellut. Muilla hevosilla on pienempiä jälkiä takakintereissä.”

Yhdellä hevosella on vammoja sekä etu- että takajaloissa. Kuva: Mira Flinkkilä

Poliisi ja riistamiehet tulivat selvittämään asiaa samana iltana.

”Ilvekseksi tämä nyt tulkittiin. Sitä etsittiin aika pitkälle yöhön. Meillä on laidun laukkaradan keskellä, ja se oli juuri eilen lanattu, eikä siinä näy jälkiä siinä kumpaankaan suuntaan. Eli onko se ilves mahdollisesti lymynnyt siellä laitumella jo pidempään, vai onko se loikannut yli. Ja ennen kaikkea, missä se nyt on, eli onko se loukkaantuneena jossain metsän keskellä, sitä ei nyt tiedetä, mutta ilves se jälkien perusteella vaikuttaisi olevan”, Flinkkilä kertoo.

Flinkkilän mukaan noin kuukausi sitten kuuden kilometrin päässä sattui vastaava tapaus, jossa ilves oli käynyt keskellä päivää tarhassa hevoseen kiinni.

”Eli tässä kyllä liikkuu niitä. Ilmeisesti varsaa se on yrittänyt saalistaa, koska ei ilves normaalisti kai hevoseen käy kiinni. Mutta varsa on onneksi naarmuton, eli nämä muut aikuiset hevoset on sitä kyllä hyvin suojanneet ja ottaneet itse iskut vastaan.”

Ilves kävi hevoslauman kimppuun Jokelassa 2.7. Kuva: Mira Flinkkilä

”Riistamiehet epäili, että onko siinä ollut joku opetustilanne pennuille tai vastaava, koska vaikuttaisi vähän siltä, että siinä on lymynnyt joku jo pidemmän aikaa. Asun tässä ihan vieressä ja viikonloppuna ihmettelin, kun nukun ikkuna auki, että laitumelta kuului vähän levotonta ääntä. Kävin katsomassa, onko joku hevosista karannut, mutta ei, vaan tämän varsan emä ramppasi portilla. Muut oli ihan rauhallisia, eikä mitään ei näkynyt missään. Eli hyvin mahdollista, että se ilves on ollut siellä jo useamman päivän tarkkailemassa tilannetta.”

Flinkkilä kertoo, että ajatukset jatkosta ovat vielä hiukan sekaisin illan tapahtumien jälkeen

”Vaikea vielä sanoa miten nyt tästä eteenpäin, varsa kuuluu tietysti ulos. Tässä kohtaa oli onni se, että laitumella oli monta aikuista hevosta. En usko, että emä olisi varsaa yksin pystynyt puolustamaan, ainakaan ilman pahoja vaurioita. Viisi hevosta on enemmän tai vähemmän haavereilla, eli kyllä ilves tai ilvekset ihan tosissaan on sitä varsaa yrittäneet ja kaikki on ollut välissä potkimassa”, Flinkkilä huokaa.

”Tuntuu hurjalta, mutta täytyy nyt miettiä käytäntöä, mikä tarhaamisen kanssa olisi turvallisinta ja järkevää. Nytkin meillä oli ihan täysi hyörinä päällä, irtohypytys menossa ja aivan valoisaa, ettei ollut mikään yömyöhä. Eli mikä todennäköisyys on, että se tapahtuu seuraavan kerran keskellä päivää, onko sekään ratkaisu, että ne ottaisi yöksi sisään? Kyseessä on kuitenkin terve varsa ja hyvällä kelillä sen olisi tärkeää ulkoilla mahdollisimman paljon ja elää hevosen elämää.”

”Riistamiehet oli sitä mieltä, että ei se samainen yksilö toista kertaa tule, jos on edes hengissä. Mutta kuinka paljon niitä sitten on alueella ja kuinka tyypillistä käyttäytymistä se sitten ilvekselle on, että sitä varsaa tosissaan yritetään.”

Flinkkilä kertoo saaneensa paljon yhteydenottoja vastaavista tapauksista, joissa petoa ei ole nähty, mutta hevosiin on tullut epämääräisiä jälkiä. Hän vinkkaa, että petojen aiheuttamista vahingoista on mahdollista hakea petovahinkokorvauksia.

”Meillähän tässä päivystävä eläinlääkäri urakoi pitkälle aamuyöhön näiden kanssa, ja kustannuksia tulee myös rikkoontuneista aidoista. Ajattelin kyllä katsoa sen kortin, onko jotain korvauksia kustannuksista mahdollista saada. Vinkiksi muillekin saman kokeneille, että jos hevosessa on epämääräisiä raatelujälkiä, niin kannattaa heti pyytää poliisi ja riistamiehet tarkistamaan asia.”