Paletin Liekki.
Paletin Liekki.Kuva: Suomen Hippos / Leena Kahisaari

Pieni oli pitkän päivän paras: Paletin Liekki palkittiin parhaana oriina Ypäjällä

Vilma Leppäkankaan esittämä, Assi Kantalaisen omistama ja Sanna Remeksen kasvattama 6-vuotias Paletin Liekki (Friisin Paletti - Ritarin ruusu, A.T. Musta-Ritari) oli paras suomenratsujen ja pienhevosten oripäivillä Ypäjällä lauantaina.

P-suunnan Paletin Liekin arvostelu luettiin aakkosjärjestyksessä viimeisenä, vasta yöllä puoli 11 paikkeilla. Ajettavuuskokeella esitetty ori palkittiin 40 rakennepisteellä, ja sitä kiiteltiin erityisesti tahdikkaasta ja kevyestä ravista, mutta myös laukka oli tahdikasta ja matkaavoittavaa. Oriilla oli hyvä eteenpäinpyrkimys, ja se oli herkkä, joskin myös hätäinen.

”Hieman levoton tarkistaa, yrittää kuitenkin olla kuuliainen”, sitä luonnehdittiin. Ori palkittiin toisella palkinnolla kilpailusuoritusten perusteella.

Assi Kantalainen jännitti koko päivän Keski-Suomessa.

”Meni superhienosti!” hän iloitsi.

Kantalainen osti varsan emän alta sen ollessa 7-8 kuukautta.

”Siksi se ostettiin, kun se oli tosi potentiaalinen, ja oli vielä 4 sukkaa ja läsi. Kaikki kriteerit täyttyivät”, hän kehuu.

Ja toteaa, että ori on pienestä varsasta lähtien ollut hauska pojanviikari, joka on lempeä, mutta jolla pysyy pilke silmäkulmassa. Ori siirtyi 2-vuotiaana Vilma Leppäkankaan koulutukseen, ja sillä on menty esteitä, koulua ja valjakkoa.

”Työmotivaatio sillä on kova”, Kantalainen kertoo.

Tarkoitus on saada ori tarvittaessa tammojen käyttöön, mutta myös kilpailusuunnitelmia on paljon, tärkeimpinä tälle vuodelle Kasvattajakilpailu, pienhevosten kenttämestaruus ja suomenhevosten estemestaruus.

”Valjakkokilpailuihin meiltä Keski-Suomesta on aika pitkä matka”, Kantalainen kertoo.

Ajettavuudella kirjaamiseen päädyttiin, koska talven aikana hevosella on nimenomaan ajettu paljon.

Myös Leppäkangas oli otettu.

"Tämä tuntuu erityisen hyvälle, koska Liekki on alusta asti itse laitettu, ja meidän matka alkoi, kun se oli tekemätön 2-vuotias. Monta hienoa hetkeä on mahtunut jo tällekin matkalle, mutta tämä on tietysti yksi parhaista. Kiitos Assille loistavasta yhteistyöstä ja siitä, että on antanut Liekin kanssa vapaat kädet. Minulla on ollut alusta asti kova luotto ja usko Liekkiin. Hevosen parhaat puolet ovat ehdottomasti pilke silmäkulmassa ja loistava työmotivaatio. Ja onhan se maailman söpöin. Tämä oli hyvä aloitus kaudelle 2021", Leppäkangas kommentoi.

Ratsuoreilla palkinnot olivat tiukassa. Niistä paras oli Kaitaisten Veijari (Valtteri Valloitus - Uneter, Onnipoika), joka palkittiin 3. palkinnolla. Ryhdikkäästä ja hyvin ratsumaisella rakenteella siunatusta oriista todettiin, että sillä on melko hyvä estekapasiteetti ja se oli yhteistyöhaluinen. Ravissa tasapaino oli puutteellinen, mutta laukassa hyvä.

Johanna Aromaa oriin taustajoukoista kertoo, että hevonen ei näyttänyt läheskään parastaan, mutta lopputulokseen oltiin tyytyväisiä. Valmistelu valui pitkäksi, kun syksyn oripäiviä ei pidetty, ja kevään päivät jouduttiin siirtämään, jolloin oriin pitäminen ratsuttajalla marraskuusta saakka tuli raskaaksi.

”Kyllä se alkoi tuntua tukalalta, mutta ei se enää tässä vaiheessa harmita”, Aromaa hymyili.

Oriin esitti Ypäjällä Salla Varenti. Tammoille se tulee tarjolle Kylämäen oriaseman kautta. Koulutuksessa jatkossa panostetaan mahdollisesti kouluratsastukseen.

”En ole sellaisia ravilisäyksiä siltä nähnyt, kuin se esitti Annan (koeratsastaja Anna Kärkkäinen) kanssa”, Aromaa myöntää.

Nyt ori saa lepoa. Kotona Aromaa ratsastaa sitä itse.

”Luokittelen itseni tätiratsastajaksi. Veijari on kevyt ja herkkä ratsastaa, se liikkuu kevyesti ja on helppo ratsastaa”, hän kiittää.

Koeratsastajana toiminut Anna Kärkkäinen toteaa, että tänä vuonna oreista mikään ei ollut aivan ylitse muiden, mutta toisaalta mukana ei ollut myöskään pohjanoteerausta. Rakenteellisesti suomenhevosia oli tarjolla tällä kertaa laidasta laitaan.

”Mielenkiintoisella tavalla tosi erilaisia. Piti ihan miettiä, että mitä tästä sanotaan”, Kärkkäinen naurahtaa.

Ratsastamiensa oriiden luonnetta ja yritteliäisyyttä hän kiitteli, vaikka päivä oli pitkä ja hevoset jo vähän väsyneitä.

”Mutta toisaalta jos olisi ollut useampipäiväinen tapahtuma, ne olisivat silloinkin väsyttäneet itsensä. Kyllä lopussa on aina jo aika väsynyttä sakkia”, Kärkkäinen lisää.

Kaikkein parhaana ratsastaa hän piti Irina Kokon valmistelemaa Taikavelhoa (Veeran Taaveri - Taika-Varpu, Vihi-Totti). Se sai päivän ainoan ysin ratsastettavuudesta.

”Kiltti, kuuliainen, rento, pehmeä, yhteistyöhaluinen ja tosi positiivinen”, Kärkkäinen luetteli arviossaan.

Muista oreista 148-senttistä Kankalon Morgania (Keskiyön Kide - Pellervo) kiitettiin erityisesti aktiiviisesta pyörivästä laukasta, ja myös ravi oli tahdikas. Testiratsastaja kuvaili oria lupaavaksi. Se palkittiin 3. palkinnolla.

Kajanusta (R.T.Kajaus - Samuli) kuvattiin yritteliääksi ja positiiviseksi, mutta kapasiteettia ei nähty niin suureksi. Ori kirjattiin ilman palkintoa.

Loksan Taikautulle (Autere - Kuningas Ässä) kaivattiin lisää voimaa, mutta sitä kehuttiin erityisesti esteillä: hyvä jalkatekniikka, hyvä selänköyttö ja hyppykaari, varovainen hyvä asenne ja erinomainen ratsastettavuus. Sekin kirjattiin 3 palkinnolla.

Taikavelho oli esteillä hieman voimaton, mutta laukka oli tahdikasta ja ori oli päivän paras ratsastaa. Se kirjattiin 3. palkinnolla

Taktikon (Sikko - Suikku) laukkaa moitittiin 4-tahtiseksi, ja koeratsastaja totesi, että se haluaa olla etujaloilla hyvin aktiivinen, mutta takajaloissa on parannettavaa. Ori oli kiltti, yritteliäs ja energinen ja se kirjattiin ilman palkintoa.

Tihin Onni (Knuutilan Veikko - Timpuri) kirjattiin 3. palkinnolla. Se sai oikein hyvät estearviot: Hyvä jalkatekniikka ja selän käyttö, hyvä hyppykaari, terävä nopea ponnistus, varovainen.

Myös pienhevoset olivat parhaimmillaan esteillä.

Niistä 137-senttinen Lappo (Toppå - Vinha-Muisto) palkittiin 2. palkinnolla. Myös Herttuan Hermanni (Murron Valo - Jäävin-Poika) sai 2. palkinnon. Esteillä sillä oli ysin kapasiteetti ja 9,5 luonne.

Myös Muina (Villori - Jeppo) palkittiin toisella palkinnolla: nopeat etujalat, avaa hyvin takaa, käyttää koko runkoaan hypyissä varovainen, erittäin hyvä kapasiteetti, positiivinen ja itsevarma esteillä, keskittyy olennaiseen.

Ajettavuudella kirjattu Merimaan Valtti (Notheolmen Timjan - Tintin Sahrami) sai toisen palkinnon, se oli mm. keskittynyt ja nöyrä.

Kaksi oria jäi rannalle. Ori Hupsis (Joihuri - Jaanen Suikku) joutui keskeyttämään testinsä viimeisessä osiossa, kun se alkoi ontua oikeaan kierrokseen.

”Täytyy juosta Timon luokse”, totesi oriin esittänyt Kati Paananen hylkäyksen jälkeen. Hänen miehensä Timo Paananen on hevosiin erikoistunut eläinlääkäri. Kati Paananen kertoi, että turvotusta tai muuta viitettä ontuman syntyyn ei heti löytynyt.

”Näkyihän se jo mun kouluradan aikana, mutta kun hevonen oli siinä niin jännittynyt, haluttiin katsoa vielä koeratsastajan alla, paraneeko liike”, Paananen kertoo.

Hän kertoo, että ori ei tuntunut hypätessä epänormaalilta, mutta oli paljon hätäisempi kuin se normaalisti on.

”Osaa se lyhentää laukan ja tehdä kauniin hyppykaaren”, hän sanoo.

Vaikka oria ei saatu hyväksyttyä, se on silti tammojen käytössä tulevana kesänä. Kirjaamattoman oriin jälkeläiset eivät ainakaan toistaiseksi saa ravikilpailuoikeutta kuin kotisiitospykälän perusteella, mutta ne ovat silti puhtaita suomenhevosia.

Vasta 4-vuotias Savelan Taikuri (Savelan Hemuli - Olve) hylättiin riittämättömien käyttöpisteiden vuoksi. Sillä oli vaikeuksia irtohypytyksessä isoimmalla esteellä. Koeratsastaja antoi kuitenkin sen tulevaisuudesta positiivisen arvion.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi