Kouluratsastuksen kilpailusäännöistä löytyy ratkaisu tilanteeseen, jossa kaksi ratsukkoa saa tismalleen samat prosentit.  Silloin katsotaan pisteskaalan keskellä olevan tuomarin pisteiden mukaan. Joskus harvoin käy niin, että nekin ovat samat. Kuten Ypäjän senioreiden hallimestaruuksissa.

Anna von Wendt ja Ville Vaurio saivat kumpikin  65,399%. Ja keskimmäiseltä tuomarilta kumpikin 65,652%. Luokassa oli kolme tuomaria.

“Aika uskomatonta!” huudahti kyseinen keskimmäinen tuomari, Irmeli Summanen.  “Että kahdella täysin erilaisella suorituksella tulee samat pisteet ja vieläpä tällä lailla kuin nyt, ettei eroa pysty millään tekemään.  En muista milloin olisi viimeksi näin käynyt.” 

Vaurio oli d’Artagnaniinsa tyytyväinen.

“Mä tiedän että mä tarviin rutiinia sen hevosen kanssa. Mitään en kuitenkaan ole muuttanut mitä sen kanssa teen.  Se on tietty myös niin, että joskus vaan menee nappiin ja joskus taas näyttää tuomarin silmään varmaan lähinnä, että mitähän toi kaveri täällä duunailee”, hän pohdiskeli.  “Aika paljon päivän flow määrittää. Nyt meni kivasti.”

Aivan kaikkeen Vaurio ei tälläkään kerralla ollut tyytyväinen. “Piaffi ja passage, ja erityisesti siirtymiset niiden välillä voisivat mennä paremmin, laukkasiksakit… “

Jännittyneisyys on aina haitta. Sitä välttääkseen hän oli mennyt edellispäivänä inter II:n alleajona. “Siinä hevonen oli jännittynyt, mutta teki kumma kyllä paremmat piaffit kuin tänään…”

Mutta tämä kaikki on oikeastaan pelkkää retoriikkaa lehtijuttua varten. Ehkä samalla analyysia tulevaisuutta varten. Prosenteilla ei tosiasiassa ole Vauriolle kovinkaan suuri merkitys. Hän tähtää ihan muille areenoille.

“Tämä mun tämänhetkinen kisaaminen on tietoisesti vain ja ainoastaan kokemuksen hakemista. Meidän tekemisellä ei ole mitään tekemistä maailmanluokan ratsastuksen kanssa. Sen aika tulee joskus myöhemmin,  toivottavasti.”

Ei se liikaa se kaveri puhu,  mutta sen mitä sanoo, se on yleensä aina asiaa

Maailmanluokan ratsastuksen esimerkkiä Vaurion ei tarvitse kaukaa hakea. Esikuva on lähellä.  Vaurio kiittelee hevosen omistajaa Henri Ruostetta, jonka kanssa hän sopi d’Artagnanin ottamisesta Suomeen, kun työsuhde hänen luonaan Saksassa viime vuonna päättyi.  “Kun tuli näitä perhejuttuja ja palasin Suomeen, tilaisuus tarjoutui ottaa hevonen mukaan. Ja siinä kohtaa sanoin, että kyllä kiitos, mielelläni otan.”

 

Perhejuttuja. Kuva Johanna Vaurio-Teräväinen

 

“Henri sanoo että paina menemään ja hae kokemusta. Mä kuuntelen ja toteutan. Ei se liikaa se kaveri puhu,  mutta sen mitä sanoo, se on yleensä aina asiaa.”

17-vuotias d’Artagnan on siis lainassa. Toistaiseksi.   Takaisinpaluusta ei ole ollut puhetta. “Se saisi jäädä minulle vaikka loppuelämäkseen. Se on antanut mulle jo nyt niin paljon, että vaikka sen ratsastuksellinen arvo jossain vaiheessa loppuu, sillä on mulle muutakin arvoa. Eläkekoti on tarjolla mun luona.”

 

Samaan aikaan Sopotissa. Jossa oli paljon suomalaisia. Kenttäratsastaja Veera Peltokankaan tulos CCI3*-S -luokasta jäi korkeimmaksi, sillä kauan odotettu  Elmo Jankarin avauskisa 4* tasolla Duchess Desireellä päättyi keskeyttämiseen rataesteillä sunnuntaina.

Ratsukko oli hyvin menneen koulukokeen (29,5) jälkeen kuudentena ja maastossa saatujen aikavirheiden jälkeen sijalla 14.

DD läpäisi kirkkaasti sunnuntain vet checkin, ja oma eläinlääkärikin näytti vihreää valoa, mutta Jankari päätyi kuitenkin vetämään sen pois viimeisestä osakokeesta.

“Sijoitus 14 ei olisi todennäköisesti siitä kummentunut, olisi voinut huonontuakin, ja siitä olisi saanut ehkä yhden olympiakvaalipisteen, joten päädyimme säästämään hevosta”, kertoi Jankarin puolesta Sanna Siltakorpi, joka oli paikan päällä multitaskaajana – myös maajoukkuevalmennustehtävissä.

 

Ponioripäivillä palkittiin rotutyypillisyydestä, mutta oli siellä ennenkuulumatonta dramatiikkaakin.  Ratsuoripäivillä loistanut new forest Raatilan Vision Miller ei saanut jalostuslupaa ollenkaan ja vuonohevosori Trolldalens Odin hyökkäsi ihmisen päälle. Paikalla olleen ensiapuryhmän johdolla loukkaantuneet saivat ensiavun ja heidät toimitettiin jatkotutkimuksiin.

 

Nämä jutut ja kolme muuta voit Hevosurheilun tilaajana lukea ilmaiseksi kirjautumalla RatsastusPlussaan osoitteessa ratsastusplus.hevosurheilu.fi

  • Samat pisteet, aivan eri ratsastukset – kaksi kultamitalistia kouluratsastuksen halli-SM:issä
  • Peltokangas jää Puolaan – karsinapaikan hinta vain murto-osa Länsi-Euroopan hinnoista
  • Hyviä fiiliksiä Hagenista
  • Pararatsastus Waregemissa: kaksi tyytyväistä, yksi surullinen
  • Weisell ja Coreno 130-voittoon Lupiksella
  • Ulkokauteen Emma Tallbergin ja Arvenin vauhdeilla
  • Rotuponi ei ole ratsuponi – ja päinvastoin

Valaisevia lukuhetkiä.