FWB-yhdistys ja vakuutusyhtiö Pohjantähti ovat lanseeranneet Pohjantähti Triple Crown -erikoispalkinnon, jossa sekä Laatuarvostelun, 5-vuotisderbyn että Breeders’ Prizen voittavan hevosen omistaja palkitaan 10 000 euron lisäpalkinnolla.  

Lisäksi panostetaan 5-vuotiaiden FWB-hevosten ikäluokkakilpailuun, joka kulkee tästä lähin nimellä Pohjantähti Derby. Jatkossa siinä ykköspalkinto on molemmissa lajeissa 1000 euroa. Toiseksi sijoittuneet saavat 800 euroa ja kolmanneksi tulleet 500 euroa. 

”Suomessa kasvatetaan uskomattoman hienoja puoliverisiä ratsuhevosia”, toteaa Pohjantähden markkinointi- ja viestintäpäällikkö Jenni Niiranen.

”Ratsastuskilpailujen palkintotasot eivät kuitenkaan kannusta nuorten hevosten systemaattiseen koulutukseen. Tämän takia haluamme tukea FWB-hevosten ikäluokkakilpailuja ja pitää osaltamme huolta siitä, että nämä nuoret lupaukset tuodaan kilpakentille ajoissa ja hyvin valmisteltuina.” 

Myös FWB-yhdistyksen puheenjohtaja Håkan Wahlman on tyytyväinen.

”Yhdistyksenä meidän on helppo yhtyä Pohjantähden tavoitteisiin nuorten hevosten systemaattisen koulutuksen parantamiseksi. Toivottavasti yhteistyön myötä saamme myös aikaisempaa enemmän osallistujia ikäluokkakilpailuihin”, hän sanoo. 

Niiranen kertoo, että ideaa kehiteltiin pitkän linjan kasvattajan Ira Aaltosen kanssa, ja Triple Crown -palkinto oli suunnitteilla alusta saakka.

“Aika harva sen voittaa, sillä harva hevonen edes osallistuu joka vuonna. Mutta olisihan se mahtavaa, kun se päästäisiin jakamaan”, Niiranen sanoo.

Ja leikittelee myös ajatuksella hevosesta, joka menisi sekä koulua että esteitä ikäluokkansa kärjessä.

“Jos jollain on multitalentti, joka voittaa molemmat lajit, palkinto tuplataan. 20 tonttua olisikin ratsupuolelle jo aikamoinen palkinto”, hän hymyilee.

Jos Triple Crown -palkintoa olisi jaettu jo aiemmin, 10 000 euroa olisi kuitannut kouluhevosista Mikaela Soratien ratsastama Royale de Topaz vuonna 2009 ja estehevosista Susanna Rautasen ratsastama Quasilento vuonna 2016.