Jouluna on onneksi aikaa lukea! Punaisen tamman vaikea varsa ja muut mielenkiintoiset tarinat vievät Hevosurheilun Ratsastusnumeron joulufiiliksiin.

Kaikki muistavat Sanna Backlundin Wiseguyn – kävimme katsomassa sitä Asikkalassa, jossa se on päässyt takaisin rakastamaansa lauma- ja ulkoilmaelämään.

“Kaikki  meiltä lähteneet siitostammat eivät ole olleet aina maailman onnellisimpia, kun ne jätetty Hollantiin laitumelle.  Mutta siitä olen varma, että Wiseguy viihtyy”, sanoo ruunan pitkäaikainen hoitaja Terhi Huhtala.

Personal Trainer -sarjassa nostetaan pöydälle kissa – raha. Esteratsastajat Satu Liukkonen ja Sebastian Numminen neuvovat, mihin panostaa, missä säästää.

”Me ollaan molemmat ihan naurettavan ylisurkeita myymään”, Liukkonen sanoo. “Mutta totuushan on, että raha tulee siinä vaiheessa, kun hevonen myydään.”

Liukkonen olisi saanut ensimmäisestä menestysponistaan Araboysta pyöreät sata tonnia. Sitten tuli se, mitä käsitellään omassa artikkelissaan runkolehdessä Antti Linnan kanssa. Ostotarkastus.

“Tässä aivan hiljattain eräs asiakas oli ostamassa 500 000 euron hevosta ja toinen halusi purkaa 5000 euron kaupan. Hevosilla oli samanlaiset kissing spine -röntgenit. Sen puolen miljoonan hevosen ostaja totesi, että jes, kyllä tällä pärjätään. Viiden tonnin kauppa haluttiin pelkän kuvan perusteella purkaa”, Linna kertoo.

”Sen takia me teemme niin, että kaikki hevoset röntgenkuvataan 2,5 vuotiaana. Sitten tiedetään, minkä kanssa ollaan tekemisissä”, Liukkonen kertookin.

Kuukauden Suomessa kasvatettu -sarjassa kerrotaan Yvonne Österholmin rakkaasta vaikeasta lapsesta William D:stä. Sen emän löysi Österholmin isä Stig ajaessaan Ruotsin maaseudulla. Siellä juoksi laitumella hevonen, jossa näytti olevan sisällä ne hyvät ravilisäykset, mitä tytär seuraavaan hevoseensa toivoi. Isä meni ja osti tamman, jonka varsasta tuli hänen tyttärensä ensimmäinen GP-hevonen, kaikkiaan varmaan tuhansia vaikeita hetkiä myöhemmin.

Lisäksi tutustumme liiton uuteen urheilujohtajaan Jukka Koivistoon ja talliyrittäjään Antti Jurvaseen.

Mielenkiintoista ja hyvää joulun aikaa Hevosurheilun Ratsastuksen lukijoille!

Alakuva David Svensson.