Puheenjohtaja Mikael Forstén ja toiminnanjohtaja Jukka Koivisto korona-ajan kevätkokouksessa. .
Puheenjohtaja Mikael Forstén ja toiminnanjohtaja Jukka Koivisto korona-ajan kevätkokouksessa. .Kuva: Leena Alérini

Ratsastajainliiton kevätkokous myönsi vastuuvapaudet - Hevosopisto huolettaa jäsenistöä

SRL:n hallitus sai vihdoin vastuuvapauden vuodelle 2018 liiton kevätkokouksessa sunnuntaina Helsingin Pitäjänmäellä. 

Kevätkokousta oli siirretty koronaviruksen takia näin myöhäiseen ajankohtaan. Tapani Peltonen oli tavalliseen tapaan puheenjohtajana, ja kevätkokous oli nopeasti nuijittu.

Toiminnanjohtaja Jukka Koivisto esitteli tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen.  Ratsastajainliiton tulos vuodelta 2019 oli liiton ja alueiden osalta 18.883 euroa ylijäämäinen.

Paikalla oli 26 seuraa ja 8 yhteisöjäsentä.

Asialistalla oli päätös vastuuvapauden myöntämisestä kahdelta tilikaudelta, vuosilta 2019 ja 2018. Aisa Aarnio-Wihuri Jollaksen kartanon tallilta ehdotti, että vastuuvapauksista päätettäisiin omina asioinaan.

Ensin tarkasteltiin vuosi 2019.  Vastuuvapaus myönnettiin.

Sen jälkeen tuli kyseeseen vuosi 2018.  Tässä hiersi toimitusjohtaja Pekka Törmälän työsopimus,  eroaminen tehtävästään ja eroon liittynyt korvaus.

Aarnio-Wihuri halusi vielä tietää minkä suuruinen erokorvaus toimitusjohtajalle loppujen lopuksi maksettiin.

"4 kuukauden palkka eli noin 40 000 euroa, plus sivukulut ja pitämättömät lomat, yhteensä noin 60 000 euroa", vastasi Jukka Koivisto.

Tämä tieto riitti kokousyleisölle.  Vastuuvapaus myönnettiin.

Tom Gordin piti puheenvuoron vaalivaliokunnan olemassaolon tärkeydestä ja ehdotti  puheenjohtajaksi Satu Väihköstä, ja jäseniksi Raija Jenseniä ja Pirjo Tammelaa.

Kevätkokous myönsi kultaisen ansiomerkin postyymisti kuluvalla viikolla edesmenneelle Päivi Laineelle, jonka kunniaksi pidettiin myös hiljainen hetki seisten. Kultaiset ansiomerkit saivat myös oululainen talliyrittäjä ja seura-aktiivi Saara Moilanen ja Kiuruveden Ratsastajien perustajajäsen Eila Tiikkainen.

Suomen Ratsastajainliiton kannatusyhdistyksen kevätkokous pidettiin tavalliseen tapaan SRL:n kevätkokouksen perään.  Tämä kokous on yleensä ollut muodollinen nuijankopautus, jossa on todettu "ei toimintaa", mutta ei tällä kertaa. Kannatusyhdistykselle kuuluu Hevosopiston toiminta SRL:n omistusosuuden osalta (25 %).

Tom Gordin esitti huolensa laitoksen taloudellisesta tilasta ja esitti jopa kysymyksen, selviääkö Hevospisto haasteistaan.

Hevosurheilulle Gordin totesi ottaneensa asian esille, "koska sitä ei voi ylimmässä päättävässä elimessä, vuosikokouksessa, ohittaakaan".

"Lisäksi Hevospisto on minulle henkilökohtaisesti tärkeä ja rakas paikka. Ich bin ein ypäjäläinen", hän totesi, John Kennedyä siteeraten. Ypäjän Hevosopiston toiminta ja valmennuskeskus herätti paljon keskustelua. Laitokseen on päässyt kasvamaan mittava korjausvelka.

"Taloudellinen ahdinko", kuten laitoksen hallitusjäsen Noora Forstén ilmaisi.

SRL ei ole tyytyväinen Hevosopiston tilanteeseen, Koivisto totesi tilanteen olevan vakava.

Peltonen väläytti vision säästämisen ja kulujen karsimisen välttämättömyydestä, mutta muistutti samalla, että liiallinen säästäminen on myös helposti tuhon tie.

SRL:n puheenjohtaja Mikael Forstén kertoo erilaisia työryhmiä jo mietityn sen keksimiseksi, miten Hevosopiston saisi uuteen nousuun.

"Kannatan lämpimästi Ypäjän suojeluskunnan perustamista!", ehdotti Jukka-Pekka Leskinen.

Hevosopiston toimitusjohtaja Pauliina Mansikkamäki reagoi Hevosurheilun juttuun tuoreeltaan:

"Hyvä, että tilanteemme on huomioitu ja huolemme on jaettu. Kiitos Tom Gordinille, joka on nostanut tilanteemme esille.
Olemme yllättyneitä siitä, että asiasta ei aiemmin ole käyty suurempaa julkista keskustelua.
Vuodesta 2017 lähtien olemme tehneet töitä pelastaaksemme Hevosopiston, työ jatkuu edelleen. Tilanteemme johtuu vuosikymmenten ajan syntyneestä korjausvelasta. Hevosopistolla on kiireellisiä toimia vaativaa korjausvelkaa n. 10 miljoonaa euroa ja 22 miljoonaa euroa perusparannusvelkaa.
Ammatilliseen koulutukseen kohdistuneet rahoitusleikkaukset ovat olleet rajuja, Hevosopiston osalta puhumme nyt jo noin 40 prosentin leikkauksista.
Viime vuodet olemme yrittäneet viestittää tilanteestamme ja olemme kiitollisia, että tilanteemme on nyt huomioitu. Hevosopiston merkitys suomalaiselle hevosalalle on kiistaton ja käynnissä olevassa hevosalan murroksessa entistäkin tärkeämpi.
Olemme tehneet kaikkemme vakauttaaksemme Hevosopiston taloudellisen pohjan ja turvataksemme Hevosopiston elinvoimaisen tulevaisuuden. Emme jätä jatkossakaan ainoatakaan kiveä kääntämättä", Mansikkamäki viestittää.

Päivitys: 14.05 lisätty Pauliina Mansikkamäen kommentit

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi