Suomen Ratsastajainliitto ja muut alan aktiiviset toimijat saivat varmistettua, että maneeseja saa käyttää myös tartuntatautilain tiukennuksien astuessa voimaan.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta linjasi torstaina mietinnössään, että ratsastus maneeseissa saa jatkua. Yksilöurheiluna ratsastus ei kuulu valmisteilla olevan lain soveltamisen piiriin, kuten kuntosalit ja muut ryhmäliikuntatilat. Laki astuu voimaan aikaisintaan viikonloppuna.

Pääkaupunkiseudun ja Turun ratsastuskoulut eivät asiasta kuitenkaan pysty paljoa iloitsemaan, jos liikuntarajoitukset tulevat alueellisesti voimaan. Keskiviikkona annetun esitysluonnoksen perusteella näyttää siltä, että yrittäminen ja omien hevosten hoitaminen onnistuu niiden aikaan, mutta ratsastuskoulutoiminnan on mahdotonta jatkaa.

Ratsastajainliitossa pyritään nyt selvittämään pääkaupunkiseudun ja Turun ratsastuskoulujen oma näkemys siitä, miten tämä turvattaisiin. Esiin on nostettu ehdotus Ratsastajainliiton myöntämästä, viranomaisille pysäytettäessä esitettävästä todistuksesta hevosten liikuttamisesta vastaaville henkilöille. Samaa todistusta voisivat käyttää myös yksityishevosten omistajat.

Liikkumisrajoituksista tehdään vielä päätös eduskunnassa. Jos laki tulee voimaan, rajoituksista päätetään korkeintaan 3 viikoksi kerrallaan. Yleisesti arvioidaan, että laki ei ehdi pääsiäiseksi.

Ratsatsuskouluyrittäjille tilanne on tukala, koska koulujen juoksevat kulut ovat suuret myös toiminnan ollessa pysähdyksissä.

Muiden muassa Stall Solbackan yrittäjä Cecilia Gundersby on erittäin huolestunut. Hän kertoo, että pääkaupunkiseudun ja lähikuntien ratsastuskoulujen yhteisessä keskusteluryhmässä tunnelma on nyt muuttunut.

”Tähän asti keskustelu on ollut ratkaisukeskeistä, mutta nyt kokoontumisrajoituksista puhuttaessa on tullut enemmän sellainen ”ei perkele” –ajattelua”, hän sanoo.

Stall Solbacka sijaitsee Klaukkalassa, mutta asiakkaat tulevat jopa 90 prosenttisesti liikkumiskieltoalueelta.

”Me olemme tässä väliinputoajia. Jos yritys laitettaisiin kiinni viranomaismääräyksellä, voisimme ehkä saada korvauksia. Mutta meille voi käydä niin, että asiakkaat eivät pääse tulemaan”, Gundersby miettii.

Hän toteaa, että 3 viikon rajoituksista voitaisiin selvitä, mutta 6 viikkoa tuntuu jo lohduttoman pitkältä.

”Sitten oltaisiin tosi kusessa. Velkaa on 7-numeroinen summa”, hän huokaa. ”Mutta nyt ai auta kuin odottaa ja katsoa, miten tätä tulkitaan.”

Ratsastuskouluhevosten loman siirtäminen kesältä huhtikuulle ei riitä, jos kielto venyy, eikä se muutenkaan kuulosta hyvältä.

”Ei henkilökunnan lomien takia, eikä se olisi kyllä yhtään reilua hevosillekaan. Kuukauden laidunloma kesällä on ihan eri asia verrattuna siihen, että hevoset ovat yöt tallissa ja päivät laidunta pienemmissä tarhoissa.

Valtioneuvoston tiedote täällä. Ratsastajainliiton tiedote täällä.