Suurimmat apurahat Katja Karjalaiselle.
Suurimmat apurahat Katja Karjalaiselle.Kuva: Outi Räisänen

Ratsastuksen urheilija-apurahat pararatsastajille - Ruosteelle nolla euroa

Urheilija-apurahat myönnettiin kahdelle ratsastajalle. Katja Karjalainen sai 10 000 euroa ja Pia-Pauliina Reitti 6 000.

Kumpikin pararatsastaja on tuen ansainnut, se on selvä.  Mutta samanaikaisesti kansainvälisen kouluratsastuksen yksi tämän hetken kuumimmista nimistä, olympialaisiin niin ikään menossa oleva Henri Ruoste ei ole mukana, vaikka hän täyttää tällä hetkellä kriteerit.

Se johtuu siitä, että Ruoste ei ole apurahaa hakenut.

OKM:n erityisasiantuntija Hannu Tolonen valaisi Hevosurheilulle tilannetta.

Tolonen kertoo, että kun hakuprosessi on julkistettu ministeriön nettisivuilla, kukin urheilija on vapaa hakemaan avustusta.  Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköt ilmoittavat lajiliittoihin, jonka jälkeen lajiliitot informoivat omalla tavallaan omat urheilijansa.

"Ruoste ei ole hakenut apurahaa", Tolonen kertoo.  Hän tarkisti viime marraskuun määräpäivään mennessä saamansa hakijoiden listan ratsastuksessa. "Kun katson ratsastuksen rankingia, siinä meillä on kolmantena kenttäratsastaja Elmo Jankari, jolle tällä kertaa ei maksettu, sillä hänen tuloksensa eivät aivan täytä kriteerejä, kun maailmanranking on 262 ja vuoden 2019 sijoitus EM:issä 42."

Kriteerien mukaan "10 000 euron apuraha voidaan  myöntää urheilijoille, jotka ovat vakiinnuttaneet tasonsa 16 parhaan joukkoon", jolla perusteella heidät voi arvioida pistesijakilpailijoiksi seuraavissa olympialaisissa. Voi luonnollisesti keskustella mitä tarkoittaa termi "vakiinnuttaa" urheilussa ja ratsastuksessa yleensä, mutta Ruosteen viime vuosien aikana suorittama sinnikäs hilautuminen kansainväliselle huipulle kertoo varmasti myös siitä.

Ruosteelle olisi täysin perusteltua maksaa jopa korkeinta,  20 000 euron summaa, sillä viimeaikaisten kansainvälisten tulostensa perusteella hän on "ehdottomalla ja vakiintuneella kansainvälisellä huipulla".

Ratsastajat hakevat apurahat itse lomakkeella, jonka he itse täyttävät,  kertoo SRL:n urheilujohtaja Jutta Koivula.

"Joskus aiemmin on välitetty jotain papereita, mutta nykyään ainut mitä me tehdään, on, että me muistutetaan urheilijoita. Prosessi menee suoraan urheilijalta olympiakomitealle."

Koivula toteaa, että apurahakriteerit ovat tiukat. "Ja jostain syystä tuntuu, että ratsastukselle ei mielellään myönnetä. Se on iso laji maailmanlaajuisesti, ja mitaleita tulee vähän", hän tuumaa.

Ruoste oli viime EM:issä lopputuloksissa sijalla 15.  Viime marraskuussa hän ratsasti Oldenburgin CDI4-kisoissa GP- j GP special luokkien voitot prosentein 75 ja 76.

Hannu Tolonen, apurahojen saantia ajatellen, entä jos urheilija on EM-kisoissa 15?

"Silloin aletaan olemaan jo lähellä", Tolonen myöntää.

Linkki apurahoihin täällä

Klo 16.15 lisätty SRL:n urheilujohtajan kommentit

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi