Poliisihevonen ei saa hätkähtää mistään kaupungin humussa. Kuva: SI
Poliisihevonen ei saa hätkähtää mistään kaupungin humussa. Kuva: SI

Ratsupoliisi rekrytoi hevosia: “Virkamiesten pitää käyttäytyä ennustettavasti”

Helsingin Ratsupoliisi julkaisi alkuviikosta mainoksen, jonka se oli suunnannut hevosille. Haluatko poliisihevoseksi, kuului rekrytointi-ilmoituksen otsikko.

Ratsupoliisilla on pitkät perinteet, Helsingin Ruskeasuollakin yksikkö on ollut jo 1940-luvulta asti. Aikoinaan hevosia oli lähes 50, ja ratsupoliisilla oli myös omaa hevoskasvatustaan. Ratsupoliisit myös kilpailivat sekä koulu- että esteratsastuksessa, mutta nykyään keskitytään pelkästään poliisitehtäviin. Yksikön esimiehenä toimii ylikonstaapeli Timo Kossila.

Sekä ratsastavien poliisien että kaviokonstaapelien vahvuus on noin 10 kumpaakin. Hevosten ikäpresidentti on Poke, 21, ja nuorin tällä hetkellä vähän yli vuoden virkamiehenä toiminut Ali, 6. Pitkän uran poliisihevosena tehnyt, yli 850-kiloinen Derkun jäi jokin aika sitten eläkkeelle, ja sen tilalle ratsastava poliisi etsii nyt uutta poliisihevosta.

Mitä vaatimuksia poliisihevoselle on, vanhempi konstaapeli Jukka Aarninsalo?

”Ykkösasiat ovat terveys, kestävyys ja rauhallinen luonne. Poliisi etsii isokokoisia hevosia, mielellään yli 170-säkäisiä. Ikätoive meillä on 6-10 vuotta, että on sitten vielä työvuosia jäljellä. Tietenkin kokonaisuus ja poliisihevosen ammattiin sopivuus on tärkeintä.”

Kaikki poliisihevoset ovat tällä hetkellä ruunia?

”Kyllä. On meillä ollut tammoja ja orejakin, mutta tammat eivät aina ole niin tasaisia, virkamiesten pitää käyttäytyä ennustettavasti. Orit olivat todella hyviä siinä mielessä, että ne ovat niin rohkeita, mutta niissä on taas sitten muita haasteita.”

Mistä ratsupoliisi etsii uusia hevosia vanhempien eläköityessä?

”Me etsimme internetistä myytäviä hevosia, sitten meille myös tarjotaan hevosia. Jos hevonen vaikuttaa sopivalta, käydään sitä katsomassa sen kotitallissa, ja jos omistajalle sopii, se tulee muutamaksi viikoksi Ruskeasuolle kokeiltavaksi. Aika äkkiä sen huomaa, onko hevosen luonne ja käytös tähän työhön sopiva. Jos kaikki menee hyvin ja hevonen läpäisee eläinlääkärin tarkistuksen, se ostetaan ja sen virkamiesura pääsee alkamaan.

Miten kauan poliisihevosen koulutus kestää?

”Se riippuu täysin hevosesta. Joku on saattanut elää pienellä kotitallilla, eikä siitä huolimatta hätkähdä yhtään kaupungin hulinaa, vaan on heti valmis käyttöön. Toisen kanssa menee pidempään. Uusi hevonen laitetaan yleensä partioon näiden vanhimpien ja kokeneimpien hevosten kanssa. Sanoisin, että vuoden kuluessa hevonen on täysinoppinut työhönsä.”

Millainen on ratsupoliisien koulutus?

”Osalla on muuta ratsastustaustaa, mutta kyllä tänne voi päästä, vaikkei olisi koskaan istunut hevosen selässä. Kiinnostuneita poliiseja on kyllä riittänyt. Tähän työhönhän kuuluu myös koulutus. Meillä on ratsastuksen opetusta kerran, pari viikossa, ja meillä on ollut vuosikymmenten mittaan ihan huippuja meitä opettamassa: jopa Kyra Kyrklund, sitten Mascha Colliander, Janne Bergh, Kikko Kalliokoski, Pertti Paloheimo… keitä nyt on tässä mäellä naapuritalleissa ollut. Tälle hetkellä ratsastetaan Jasmin Sikströmin opetuksessa. Vuoden verran kestää perusopetus, jos ihan nollasta lähdetään, ja tietenkin partiossa aloittelijat ratsastavat vanhimmilla ja luotettavimmilla poliisihevosilla.”

Teille on tulossa tämän koronatilanteen johdosta nyt hieman erilainen kesä?

”No näinhän se on. Koska kaikki suurtapahtumat ja isot urheilukilpailut on peruutettu, ei meillä ole normaaleja joukkojenhallintatehtäviä. Partioimme keskustassa ja puistoalueilla kuitenkin aktiivisesti. Hevoset kiinnostavat aina kansalaisia, erityisesti lapset tykkäävät kovasti eivätkä pelkää. Liikumme myös pk-seudun ulkopuolella, jos saamme virka-apupyynnön jonkun toisen alueen poliisilta. Turussa ja Tampereella on käyty, ja Lahdessa ja Hämeenlinnassa myös. Ja tietenkin meidän hevosille kuuluu työsopimukseen myös kesäinen laidunloma.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi