Suomen EM-joukkueeseen valittu poni Dacapo de L’Aube ei päässyt lähtemään kauden päätavoitteeseensa, koska Ruokaviraston virheellisen testituloksen mukaan sillä oli vaarallinen eläintauti.

Tänään Ranskasta tuli ponista sinne lähetettyjen verikokeiden tulokset, ja kaikki viisi näytettä olivat negatiivisia. Poniratsastajan äiti Minna Hannula kertoi perjantaina sosiaalisen median tileillään, että Suomen Ratsastajainliitto ohjeisti ottamaan poneista kaksi verinäytettä matkaa varten. Niistä toisella tutkittiin, onko ponissa merkkejä glandersista eli hevosen räkätaudista (Burkholderia mallei). Näyte otettiin heinäkuun lopussa, ja 17.8. Ruokavirastosta ilmoitettiin, että näyte on positiivinen. Samana päivänä otettiin uusi verinäyte, ja sen positiivinen vasta-ainetulos tuli 18.8.

18.8. verinäytteet lähetettiin tutkittavaksi Ranskaan, ja tulos saatiin perjantaina 21.8. Ranskalaisen laboratorion mukaan näytteet siis olivat negativiiset. EM-matkan suhteen oli kuitenkin jo myöhäistä. Poni oli asetettu matkustuskieltoon ja talli karanteeniin, ja ponien EM-kilpailut alkavat keskiviikkona Unkarissa.

Ponin omistajat osasivat epäillä väärää tutkimustulosta tuoreeltaan, sillä poni on terve ja se on ollut jo vuosia Suomessa. Räkätauti on maailmanlaajuisesti vaarallinen zoonoosi, eli eläimestä ihmiseen tarttuvat tauti. Se kuitenkin esiintyy vain alueilla, jotka ovat maantieteellisesti kaukana Suomesta ja joista ei tuoda hevosia Suomeen.

Poniratsastajan taustajoukot kertovat olevansa järkyttyneitä ala-arvoisesta viranomaistoiminnasta, ja he harkitsevat jatkotoimia.