Tasan 70 prosentin tulos ratsukon ensimmäisissä kansainvälisissä kilpailuissa, Keski-Euroopan maailmancupin osakilpailussa Virossa, nosti Stella Hagelstamin ilon pintaan.

”Ransu (Sangraal) oli niin hieno GP:ssä, ja sillä on vielä paljon, paljon enemmän annettavaa. Ja siellä oli kovan luokan tuomarit, joten tulos on todellakin vertailukelpoinen”, Hagelstam hehkutti tyytyväisenä maanantaina.

Vapaaohjelmassa ratsukko jäi kolmanneksi tuloksella 70,635, mutta se ei ollut tässä vaiheessa pettymys, sillä Hagelstam oli keskittynyt hevosensa kanssa nimenomaan GP:hen, jonka perusteella tehdään kvaalitulokset.

”Sangraal oli kürissa vähän hämillään, kun se ei tuntenut ratsastettavia linjoja, ja siinä tuli joku puhdas väärinkäsitys”, Hagelstam kertoo.

Sangraal on ollut hänellä vasta lokakuusta, ja vasta lähellä Pärnun kilpailuita tuli tieto, että tarjolla ei ole GPS-ohjelmaa, vaan vain GP ja kür. Kahden hevosen kanssa Pärnuun lähtenyt Hagelstam valmisteli nopeasti Sangraalille vaikeamman kürin ja New Hill Julitrealle helpomman. Lopulta hän ratsasti Sangraalilla sen helpomman, ja Julitrea ei startannut küria.

”Julitrean GP oli kamala”, Hagelstam hymähtää.

Yksi selkeä syy siihen oli valtava hyönteismäärä.

”Julitrea veti ihan hirveät herneet nenään. Se ei koskaan nouse takajaloilleen, mutta nyt hyvä, ettei se mennyt nurin. Luulen, että se sai kielen kuolaimen väliin”, Hagelstam kertoo.

Kun tunne oli huono, ja seuraavanakin päivänä odotettavissa oli hellettä ja ötököitä, Hagelstam ei halunnut startata Julitrealla küria lainkaan. Uusien maailmancupin sääntöjen mukaisesti tämän takia myös ensimmäinen ohjelma merkittiin hylätyksi.

”Halusin kuitenkin enemmin keskittyä Ransuun”, Hagelstam sanoo.

Hagelstam myöntää, että on jonkinlainen yllätys, että Sangraal on noussut näin nopeasti näin hyväksi suorittajaksi. Hagelstam on kouluttanut FWB-ruunan aikanaan siihen saakka, että se oli miltei GP-valmis. Uuden omistajansa tai hänen valmentajiensa kanssa se ei kuitenkaan lopulta noussut korkeimmalle tasolle, vaan GP-debyytti tapahtui 15-vuotiaana Hagelstamin alla, tämän vuoden puolella.

Kun hevonen siirrettiin takaisin Hagelstamille, se oli aika eri säädöillä kuin lähtiessään.

”Kyllä siinä oli alkuun tekemistä, että nappulat löytyivät uudelleen. Sillä on älyttömän hyvä luonne, ja se on todella ihana ja fiksu hevonen, mutta aluksi sillä ei ollut riittävää lihaksistoakaan, eikä herkkyyttä siihen, että mun kokoluokan ratsastajaja voi sillä mennä. Kisa kisalta se on tullut fyysisesti vahvemmaksi ja pienemmille avuille”, Hagelstam kiittää.

Seuraavaksi ratsukon on tarkoitus startata Ypäjällä PM-kipailuissa. Julitrea jää todennäköisesti kotiin, koska Hevosopisto on linjannut, että jokainen ratsastaja saa ottaa mukaansa vain yhden hevosen.

 

Pärnussa kilpaili myös iso määrä ikäluokkaratsastajia, jotka myös pärjäsivät erittäin hyvin. Lisäksi Elisabet Ehrnrooth voitti Macacholla kolme pikkukierrostason luokkaa.

Maajoukkuevalmentaja Marko Björs oli varsin tyytyväinen, että Viroon tuli lähdettyä.

”Ihan mahtavaa, että pääsimme lähtemään ulkomaille ja kansainvälisiin kilpailuihin, ja myös uusien ratsukoiden kanssa reissuun”, hän kiittää.

Matka oli kokonaisuutena hyvin onnistunut. Kuten Hagelstam, myös Björs kiittää tuomareita.

”Siellä oli erittäin hyvät tuomarit, ja arvostelut olivat niin realistisia kuin olla voi”, hän kiittää. ”Kaikki olivat kokeneita kansainvälisiä tuomareita ja mukana myös viiden tähden tuomareita. Tosi luksusta.”

Monien hyvin suoritusten joukosta Björs nostaa esiin junioriratsastaja Pinja Järvisen ja Fahrenheitin suoritukset. Vapaaohjelmassa musiikkimestari oli soittamassa kür-musiikkeja ensimmäistä kertaa urallaan, ja se näkyi.

”Pinjan ohjelma piti aloittaa 3 kertaa alusrt, mutta silti hän suoritti hyvin ja voitti luokkansa. Se oli kyllä hienoa!” Björs myhäilee.

Pärnun kaikki tulokset täällä.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS