RatsastusPLUS muuttaa!

Taustalla on Hevosurheilu-lehdessä tekeillä oleva laajempi nettiuudistus.

Uudessa nettilehdessä isoimmat ratsastuskilpailut ja tapahtumat päästään uutisoimaan tuoreeltaan laajemmin kuin tähän asti on tehty. Alkuviikosta käydään entiseen tapaan läpi viikonlopun pienemmät ratsastuksen kilpailut ja perehdytään tarpeen mukaan vielä viikonlopun isoihin menestyjiin.

Uudistuksen ensimmäisessä vaiheessa RatsastusPLUS-jutut siirtyvät nykyiseen Hevosurheilun nettiin ikään kuin väistötiloihin, ja ne ovat vapaasti luettavissa. Kun nettilehtiuudistus on valmis, jutut siirtyvät pääosin maksumuurin taakse, jolloin RatsastusPLUS on vain Hevosurheilun tilaajien luettavissa.

 

Strzegomin kansainvälisissä neljän tähden luokissa oli mukana neljä suomalaisratsukkoa,  Elmo Jankari lyhyessä Sorayalla ja Duchess Desireellä sekä Sanna Siltakorpi Bofey Clickillä ja Veera Peltokangas Candy Girlillä pitkässä.

 

Elmo Jankari oli lyhyessä CCI4-S -kisassa kolmas Sorayalla (Seigneur d’Alleray xx – Cordalme) ja sijalla 10. Duchess Desireellä (Don Primero – Noble Roi xx).

Soraya teki 40,5 arvoisen koulukokeen, otti rataesteillä yhden puomin, josta neljä virhepistettä ja maastosta 3,6 pistettä yliaikaa. Duchess Desiree meni koulua pistein 31,8, rataesteillä tuli 5,2 virhepistettä ja maastossa yliaikaa 16,8 pistettä.

Luokan voitti brittiratsastaja Phoebe Locke hevosella Pica d’Or, lopputuloksella 41,6.

Kouluosio oli sellainen kuin Sorayalta voi odottaa. Tai hieman parempi.

“Viimeksi juuri täällä saatiin vissiin just 50 prosenttia, joten hieman paremmin meni. Hevonen ei jostain syystä viihdy Strzegomin kouluareenalla ollenkaan”, Jankari kertoo.

Valmistautuminen kisaan ei herkän tamman kanssa onnistu parhaalla mahdollisella tavalla silloin, kun mukana on muitakin hevosia ja muuta huolehdittavaa. “Paras Sorayan kanssa on, jos sen kanssa voi viettää mahdollisimman paljon aikaa osakokeiden välissä, jolloin se rauhoittuu edes vähän.”

Jankari oli kuitenkin tyytyväinen hevosen otteisiin. “Ja tuo oli oikein hyvä valmistelu Ranskan Paun viiteen tähteen, johon me ollaan kahden viikon päästä osallistumassa.”

Maastoradan ratsukko meni nopeimmin koko luokasta, kaikki reitit suoraa tietä, vain 3,6 yliaikapisteellä. “Maastossa oli kätevää se, että olin DD:n kanssa jo kertaalleen mennyt ja tiesin mitä on tulossa ja mihin on mahdollisuudet.”

Rata oli liukas ja raskas sateiden jäljiltä, mutta se ei vaikuttanut Sorayaan.

“Se ei välitä tollaisista asioista. DD sen sijaan ei pitänyt raskaasta pohjasta.”

Jankari ei jossittele eikä spekuloi mikä tulos olisi voinut olla. “Voittoa tuskin oli mahdollista hakea, kun Sorayan koulutulos oli yksin jo melkein sama kuin voittajan koko tulos.”

Duchess Desiree sai pitkän kisataukonsa Strzegomissa loppumaan. Se on ilmoitettu ja maksettu kuukauden kuluttua Italian Pratoni del Vivarossa kisattavaan neljän tähden kisaan. Tamman kanssa on otettu varovasti lähes kolmen vuoden ajan, johtuen jännevammasta, jota tämä aika on saksalaiseläinlääkäri Michael Siebertin kanssa paranneltu.

Lyhyen CCI4*-S -kisan tulokset täällä 

Sanna Siltakorpi starttasi  Bofey Clickillä (Chirlon – Distinctly North xx) pitkän kisan. Hän sai CCI4*-L -kisasta tasokvaalin, mitä lähti hakemaankin ensi vuoden mahdollisia arvokisoja ajatellen.

Luokan voitti saksalainen Julia Krajewski hevosella Samourai du Thot, tulos 37,8.

Vaikka Siltakorven hevosella onkin ikää jo 11 vuotta, kilpailullisesti se on vasta suurin piirtein “paljon kisanneen kahdeksanvuotiaan” tasolla, kuten Elmo Jankarin analyysi puolison hevosesta kuuluu.

Siltakorpi on moneen otteeseen todennut, että Click on paras hevonen, minkä satulassa hän on koskaan istunut.  Tähtäin on asetettu korkealle. Siltakorpi on tyytyväinen reissuun, vaikka sija 12 olisi hänen mukaansa voinut laadukkaan hevosen kanssa olla parempikin. On otettava huomioon hevosen valmistelu. “Ei tuo mikään katastrofi ole, kun hevosen elämän toinen pitkä neljä tähteäkin vasta kyseessä”, hän tuumaili.

“Edellinen kisa oli kahden tähden SM-rata Aron tilalla Pohjois-Savossa, ja tämä Strzegomin luokka oli toiseksi vaikeinta mitä on olemassa,  joten hyppäys vaikeustasossa on suurin piirtein sama kuin lähtisi 130-esteradalta 160-esteradalle”, hän kuvaili. ” Aron maasto kesti viisi vai kuusi minuuttia, tuolla kymmenen. Lisäksi rata oli tosiaan aika liukas ja raskas.”

Koulukokeen jälkeen ratsukko oli sijalla 23. Maastossa Siltakorpi laukkasi suoraviivaisesti ja nopeimpien joukossa, mutta päätyi kuitenkin antamaan hevoselle tilaisuuden vetää hieman henkeä ja hiljentää.

Siltakorvelle jäi hieman nälkä, ja kun hevonen on palautunut todella hyvin,  hän miettii starttaisiko vielä kuukauden kuluttua samoissa kisoissa kuin Jankarikin,  Italiassa.

“Tällä kaudella on päästy kisaamaan niin älyttömän vähän, ja jos ensi vuoden mestaruuskisoja miettii, niin kyllä vielä yksi neljän tähden kokemus hevoselle hyvä olisi”, hän tuumaa.

Tänään iltapäivällä Siltakorpi, Jankari ja Aada Puranen istuivat jo hevosautossa, matkalla Saksan Radonzelliin, tutun kenttäratsastajan Felix Voggin tallille, jossa tätä lukiessa ovat perillä jo.

“Pauhunhan me ollaan matkalla jo. Aada jää sitten hoitamaan muita hevosia sinne Etelä-Saksaan, kun me lähdetään Elmon kanssa kahden viikon päästä viikonloppuna reissuun pelkästään Sorayan kanssa”, Siltakorpi valottaa.

Hyvin ja huonosti meni jopa yhdellä ja samalla ratsukolla Veera Peltokankaalla. Mutta odotetusti  kisat eivät sujuneet. “Ei tosiaan mennyt ihan niin kuin suunniteltiin”, Peltokangas hymähtää, autostaan nukkumasta tavoitettuna, yön yli ajaneena. Peltokangas on hevosineen paluumatkalla Suomeen.

Hän ratsasti Candy Girlillä (C-Trenton Z – Langata Express xx)  yhden elämänsä parhaista maastoista, mutta radan lopusta hän ei muista mitään, sillä tuli tajuihinsa vasta puolalaisessa sairaalassa.

Kun enää pari estettä oli hyppäämättä, hevonen oli liukastunut niin, että Peltokangas oli lentänyt satulasta ja lyönyt päänsä.

“Aivotärähdys tuli ja hevosella pari naarmua. En muista muuta, kuin esteet siihen putoamiseen asti, ja sen, että tunne maastossa oli aivan mahtava. Se kävi jossain kohtaa mielessä myös, että hevonen hieman liukasteli siihen malliin, että mietin, olisiko siltä joku hokki etukengistä irronnut.”

Candy Girliltä oli itse asiassa lähtenyt molemmat etukengät.

“Siinä olivat tuomarit kuulemma pohtineet oliko se jo vaarallista ratsastusta, koska hevonen oli heidän silmiinsä hieman luistellut, mutta eivät kuitenkaan päätyneet siihen lopputulemaan, että olisi ollut.”

Loppu hyvin kaikki hyvin, ainakin lähes tulkoon. Peltokangas ei tosin ole vielä maalissa kotimatkansakaan suhteen, vaan yhä ajomatkalla Pohjois-Puolassa. Hevosauto on piippuillut jatkuvasti. Kytkin näyttää olevan remontin tarpeessa.

“Olen sitä kytkintä Pertun (Puranen) ohjeilla aina vähän väliä käynyt ruuvailemassa ja värkkäilemässä, ja on siinä jokunen puolalainenkin käynyt ihmettelemässä. Tähän asti olen päässyt aina jatkamaan, vaikka auto on monta kertaa uhannut jo jättää tielle, eivätkä vaihteet ole menneet päälle ollenkaan”, Peltokangas kertoo.

Hän iloitsee tunteesta, jonka lähes loppuun asti Candy Girlillä sai, mutta häntä harmittaa, että kisa meni kesken molempien hevosten kanssa, sillä Waterlilyn maastostartti kolmessa tähdessä olisi ollut vasta pitkän luokan jälkeen.

“Ja multa meni sen verran tulla kunnolla tajuihini, että siinä vaiheessa kello oli kaksi ja tunti Waterlilyn starttiin… Älysin itsekin, että kyllä se startti taitaa nyt mennä ohi.  Ei kai ne mua maastoon olisi tosin päästäneetkään”, Peltokangas tuumaa. Nyt hän miettii mitä tehdä loppukauden, jäädä Suomeen sovinnolla talvea odottamaan, vai miettiä vielä osallistumista johonkin ulkomaan kisaan, jos sopiva kisapaikka vielä syksyn aikana löytyy.

“Just nyt mietin lähinnä ihan vaan sitä, että kunpa pääsisi tällä autolla Gdanskiin asti ja huomenna tiistain laivaan.”

Pitkän CCI4*-L tulokset täällä

 

Lisää teemasta: RatsastusPLUS