Kansainvälisen estekisa Sunshine Tourin järjestäjä on lähettänyt maailmalle monisyisen, kiukkuisen ja polveilevan tiedotteen, jossa todetaan, että huonosti meni.

Sunshine Tourilla ollaan nyt sitä  mieltä, että EHV-tiedotus on hoidettu huonosti, se on aiheuttanut paniikin ihmisissä, ja että Sunshine Tour peruttiin hätiköidysti. Pähkinänkuoressa Sunshine Tourille on aiheutettu mittavaa vahinkoa tilanteessa, jossa EHV-herpesvirusta alueella ei ole osoitettu.

200 kilometrin päässä Madridista hevosautossa asuva Eveliina Talvio on toista mieltä. Hän on tyytyväinen päästyään lähtemään Sunshine Tourilta, vaikka hevospassien saaminen kisakansliasta ei lähtöhetkellä ensin meinannut onnistua.  Neurologisia oireita osoittanut Chelsea-tamma kuljetettiin kuitenkin Sunshine Tourilta Madridiin jatkotutkimuksiin ja hoitoon.

“En ottaisi niitä kisajärjestäjän kertomia testituloksia kovin vakavasti”, hän sanoo.

Chelsean tilanne on Talvion mukaan vakaa.

“Se syö ja juo.”

“Itse jäin tänne matkan varrelle,  sain vuokrattua karsinoita muille hevosille, ja saan Chelseasta klinikalta tietoja puhelimen välityksellä. Ihan sama missä asun, sillä klinikalle en kuitenkaan saisi mennä.”

Talvio toteaa, ettei tiedä miten tilanne evakossa Espanjassa tulee jatkumaan.

“Ei mitään hajua. Ei tässä juuri muuta voi tehdä kuin vain odottaa, että tamma paranee.”

Kisajärjestäjä olisi halunnut toimia kattojärjestön, kansainvälisen ratsastajainliitto FEI:n, ensimmäisen päätöksen mukaan, joka oli kylläkin peruuttaa EHV:n takia kaikki kilpailutoiminta, mutta eristää Sunshine Tourin tapaiset tourit ja antaa virusvapaiden kilpailujen jatkua eräänlaisina kuplina, joihin ei saa tulla uusia ratsukoita. Tämän jälkeen yhteisesti FEI:n kanssa sovittiin, että kisat jatkuvat viime sunnuntaille asti.

Epäselvyyttä koitui tosin siitäkin, että FEI:n ilmoitushetkellä myöhään maanantai-illalla 1. maaliskuuta Vejer de la Fronteraan oli jo matkalla noin 100 hevosta ympäri Eurooppaa. Osa hevosrekoista oli jo niin lähellä määränpäätä, että ajoivat samantien perille asti.  Tämä tarkoitti, että 45 hevosta saapui eristysalueelle kahden kilometrin päähän itse kisa-alueesta.

Kun FEI ilmoitti kansainvälisessä lehdistötiedotteessaan 5. maaliskuuta, että kisat on peruttu, kisajärjestäjä tulkitsi, että FEI:n osuus kilpailuissa oli päättynyt. Tapahtuiko tämä sopuisasti, on jokseenkin epäselvää.  Talvio kertoo nähneensä omin silmin, että paikalla oli espanjalaisia poliiseja ajamassa FEI:n toimihenkilöitä pois alueelta.

Tämän jälkeen Sunshine Tour kääntyi paikallisen terveysviranomaisen puoleen. Tänään 9.päivä maaliskuuta Sunshine Tour kertoo saaneensa Andalusian terveysviranomaiselta tiedon, että  kummassakaan neurologisesti oirehtineessa, ja testatussa,  hevosessa ei ole todettu EHV-virusta.

“Täällä ei näin ollen ole missään vaiheessa ollut koko EHV-virusta”, kisajärjestäjä toteaa.  “Sen sijaan sekä me, että ratsastajat ja omistajat,   olemme kärsineet merkittävää taloudellista ja muuta vahinkoa tilanteessa, joka oli jo Covid-19 pandemian heikentämä.”

 

 

Lisää teemasta: EHV-epidemia