Suomalaisen kouluratsastajan Joanna Robinsonin hevosrekka oli pysähtynyt perjantaina Ranskassa moottoritien reunaan rengasrikon takia, kun portugalilainen rekka törmäsi siihen miltei täyttä vauhtia.

Lopputuloksena yksi kyydissä olleista viidestä hevosesta jouduttiin lopettamaan. Muut ovat periaatteessa kunnossa, mutta niiden kilpaura on luonnollisesti vaarassa.

Tällä hetkellä Robinson on lastannut hevosensa toiseen hevoskuljetukseen, ja matka jatkuu kohti Hollantia. Robinson on pitänyt tallia Espanjassa, mutta hän on muuttamassa uudelle tilalleen Hollantiin.

Onnettomuuden aikaan Robinson ajoi hevosalan ystävänsä Silja Oranen Ben Fatman kanssa muuttolastia moottoritiellä Etelä-Ranskassa. Yksi hevosrekan renkaista puhkesi, minkä takia auto oli ajettava välittömästi tien sivuun. Oranen Ben Fatma oli ehtinyt käydä laittamassa varoituskolmion, ja naiset olivat 20 – 30 minuutin ajan yrittäneet soittaa hätäkeskukseen ja rengasliikkeisiin, mutta apua ei ollut tulossa.

”Puhuimme juuri Siljan kanssa siitä, kuinka autot ajavat niin läheltä ja niin lujaa, että auto oikein heilahtaa, kun ne menevät ohi. Siitä ei kulunut montaakaan minuuttia, kun portugalilaisen kuskin ajama rekka törmäsi autoomme tien puolelta, miltä puolelta myös rengas oli puhjennut”, Joanna Robinson kertoo.

Hänen hevosrekkansa oli ehkä 12-tonninen, ja päälle ajanut oli isompi.

Portugalilainen rekka meni nurin, mutta Robinsonin rekka pysyi pystyssä.

”Yhdessä hetkessä iloinen matka muuttui painajaiseksi”, Robinson huokaa.

Hevoset olivat autossa hiljaa paikoillaan, mikä oli pelottavaakin. Pelastushenkilökunnan saavuttua paikalle ne saatiin ulos sivuovesta. Yhden espanjalaisen kouluhevosen jalka oli pahoin vaurioitunut, ja se lopetettiin välittömästi.

Muut kaksi espanjalaista kouluhevosta ja Robinsonin kilpahevoset Crocodile Dundee ja Glamouraline jatkavat nyt Hollantiin kipulääkittyinä, jossa ne tarkistetaan vielä paremmin.

”Glamouralinella on satulan kohdalla, lavan ojentajan toisessa päässä lihakseen asti menevä haava, ja kaularankavammoista ja muista on vielä mahdoton tietää”, Robinson huokaa.

Hevoset ovat herkkiä kouluratsuja, joiden liikkumisessa vaaditaan täyttä symmetrisyyttä, joten Robinsonin huoli on hyvin aiheellinen.

 

Onnettomuuden syystä ei vielä sen enempää tiedetä. Portugalilainen kuljettaja ei loukkaantunut, mutta hän ei ottanut suomalaisiin onnettomuuspaikalla mitään kontaktia. Kyseessä on iso rekkafirma, joten Robinson uskoo, että se pystyy kantamaan vastuunsa onnettomuudessa.

”Se oli suoraa tietä, ja näkyvyys oli hyvä. Tiellä oli ensin ne meidän renkaanpalaset, sitten varoituskolmio”, Robinson kertoo.

Hän ihmettelee, että on ollut elämässään joutunut järkyttävät kolme kertaa mukaan autojen ja hevosten väliseen onnettomuuteen. Kun hän oli nuori tyttö, postiauto törmäsi hänen hevoseensa eteläsuomalaisella pikkutiellä, eikä hevonen palannut täyteen kuntoon. Toisen kerran hänen hevosensa oli trailerin kyydissä Saksassa, kun vetokoukku irtosi autosta ja traileri ajautui ojaan.

Tälläkin kertaa onnettomuudessa oli myös paljon onnea. Onnettomuushetkellä ihmiset istuivat rekan hytissä, ja he säilyivät täysin vahingoittumattomina, kuten myös portugalilaisen rekan kuljettaja. Hevosrekan kehikko murtui, mutta se säilytti kuitenkin muotonsa niin, että jälki ei ollut kuitenkaan pahin mahdollinen.

”Olen tosi surullinen hevosten takia, mutta myös iloinen, että ihmiset ovat kunnossa. Paikalle tulleet sanoivat, että ihme, että olette elossa”, Robinson sanoo.

Tieliikenteeseen hän peräänkuuluttaa tarkkaavaisuutta kaikilta osapuolilta. Etenkin kun ajetaan pitkiä matkoja ja pitkiä suoria, on kuljettajien huolehdittava, että he jaksavat säilyttää tarkkaavaisuutensa.

Video onnettomuuspaikalta VIX Equestrian Instagramissa täällä.

Portugalilaisen kuljettajan ajama rekka kaatui törmäyksen vaikutuksesta.Portugalilaisen kuljettajan ajama rekka kaatui törmäyksen vaikutuksesta.
Sisätilat tuhoutuivat.Sisätilat tuhoutuivat.
Rekka osui hevoskuljetuksen vasempaan takakulmaan, mihin auto oli rengasrikon takia valmiiksi kallellaan. Se saattoi estää autoa kaatumasta.Rekka osui hevoskuljetuksen vasempaan takakulmaan, mihin auto oli rengasrikon takia valmiiksi kallellaan. Se saattoi estää autoa kaatumasta.