Suomalainen Laura Kotimäki-Hurd on yksi niistä ihmisistä, jonka elämän Kalifornian laajat maastopalot ovat mullistaneet.

Kotimäki-Hurd on Kaliforniassa asuva suomalainen esteratsastusammattilainen. Hänen rannikolla sijaitseva treenitallinsa ja sen hevoset ovat säilyneet vahingoittumattomina, mutta hänen ja hänen miehensä hoidossa ollut vuoristossa sijaitseva pieni tila tuhoutui täysin.

”Olen asunut Malibussa viimeiset 11 vuotta. Viime viikon lopussa olin aavikolla päin kisoissa asiakkaani kanssa, kun tuli varoitus, että tuli on 15 – 20 kilometriä tilaltamme sisämaahan. Täällä on ollut niin monta tulipaloa, eikä mikään ole koskaan ylittänyt valtatietä 101. Mutta kun nukuin ehkä 1,5 tuntia, se oli levinnyt meille asti”, Kotimäki-Hurd kertoo.

Vuoristoranchilla asui Kotimäki-Hurdin oma 13-vuotias toipilaana oleva estehevonen, tilanomistajan vanha arabi ja kolme miniponia, 4 arapapukaijaa ja emu.

Kotimäki-Hurd oli kilpailupaikalla, ja hänen piti järjestää hoitaja kilpahevosilleen ja evakkopaikat treenitallinsa hevosille. Hänen miehensä oli vuoristotilalla ja yritti pelastaa hevoset, mutta ei saanut niille riimuja päihin.

”Hän ei ole mikään hevosihminen. Yritin neuvoa puhelimessa, miten riimut laitetaan, mutta se ei onnistunut, kun hevoset olivat paniikissa ja hän oli hermostunut. Lopulta hän ajoi ne pois aitauksistaan ja sulki ovet ja portit, etteivät ne pääse takaisin. Esimerkiksi viime vuonna täällä Kaliforniassa paloi talli, ja kaikki hevoset juoksivat sinne takaisin ja kuolivat”, Kotimäki-Hurd kertoo.

Mies yritti häätää hevosia tietä pitkin pois, mutta ne kääntyivät portilta aina takaisin kotiin.

 

Viikonloppuna Kotimäki-Hurd miehineen pääsi palaamaan ranchille.

”Jouduimme kävelemään viimeiset seitsemän kilometriä. Oravia ja jäniksiä oli palanut tuhkaksi, ne olivat kuin tuhkapatsaita, mutta niistä näki, mitä ne olivat olleet. Tuli oli tullut niin nopeasti”, hän kertoo.

Tilalla linnut olivat kuolleet, mutta arabi ja miniponit ovat paikalla.

”Purskahdin itkuun, kun näin ne! En ymmärrä, miten ne olivat saattaneet selvitä”, hän sanoo.

Kotimäki-Hurdin estehevosta Lumiere D’Argentia sen sijaan ei löydetty mistään, ja se on yhä maanantai-iltana kadoksissa. Sille on jätetty vettä, mutta syötävää ei ole.

”Kasvusto täällä on piikkipensasta, mutta nyt alue on kuin Marsin pintaa”, Kotimäki-Hurd huokaa.

Hän on pahoillaan siitä, että on kuullut Suomessa uutisoitavan, kuinka Malibu on superrikkaiden asuinaluetta.

”Malibun asukkaista moni on tavallista varakkaampi, parempaa keskiluokkaa, mutta täällä on myös normaalituloisia sekä köyhempiäkin, osa asuu vuoristossa asuntovaunuissa. Ja kun talojen hinnat alkavat miljoonasta, on hyvin vaikea aloittaa alusta”, Kotimäki-Hurd sanoo.

”Tämä on aivan hirveää, meillä ei ole paljoa sähköä, ei bensaa. SPR ei ole täällä, vaan ihmiset auttavat toisiaan. Mieheni on asunut täällä 70-luvulta alkaen, ja tämä on yksi pahimpia paloja. Tämä on jo seitsemäs vuosi, kun on näin kuivaa. Pahimpana aikana ilmankosteus on ollut vain kolme prosenttia. Siihen ei tarvita paljoa, kun tuli leviää. Tuulet voivat puhaltaa110 kilometriä  tunnissa, ja palavat oksat saattavat lentää maileja ja sytyttää uusia paloja”, Kotimäki-Hurd kuvaa.

Kadoksissa olevan hevosen etsintä on vaikeaa, kun tietoliikenneyhteydet ovat hyvin hitaat ja lentäminen on rajoitettua. Mahdollista on sekin, että se on jollakulla hoidettavana.

”Se on jalo, hyvin hoidetun näköinen hevonen, vaikka siinä olisikin tuhkaa tai palovammoja”, Kotimäki-Hurd uskoo.

”Se on luonteeltaan hyvin vaikea hevonen, ja sitä ei voinut kouluttaa voimalla vaan ajatuksella. Se ymmärtää esimerkiksi sanoja, carrot (porkkana) tai apple (omena). Se on viisaampi kuin koira. Haluan uskoa, että hevoseni on elossa, että se on mennyt pois tulesta. Se on elämäni hevonen”, Kotimäki-Hurd sanoo.

Kotimäki-Hurdin perheelle on aloitettu keräys täällä.