Maria Fraser-Baggström ja Eca. Ja lasit, jotka pakottavat katsomaan kauas eteen.
Maria Fraser-Baggström ja Eca. Ja lasit, jotka pakottavat katsomaan kauas eteen.Kuva Leena Alérini

Susanne von Dietze: Opettele ratsastamaan!

Suomalaiset ratsastajat ovat taas hieman viisaampia, kun saksalaisen Susanne von Dietzen vetämä Horse and Rider in Motion -viikonloppu tänään sunnuntaina on ohi.

Mitä hän opettaa?

Ei mitään uutta, koska ratsastus on vanha, klassinen urheilulaji, jossa vanhat opit ovat kaikki täysimääräisesti edelleen paikkansa pitäviä. Ne täytyy vain soveltaa nykyaikaan.

Ja kun on kekseliäs ja omaa pedagogiikan tajua ja vankan fysioterapeuttisen taustan, on mahdollista käyttää erilaisia apuvälineitä nopeuttamaan ahaa-elämyksen syntyä valmennettavassa. Kuten vaikkapa pistää ratsastamaan mustat lasit silmillä, joiden lasien läpi on katsottava suoraan ja pää pystyssä   -ja näin ollen aktivoimaan keskivartalonsa-  jos mielii nähdä mitään.

Saksalainen moniportainen valmennusasteikko (german training scale) on käytössä kaiken työskentelyn pohjana, sillä von Dietze on hyvin klassinen valmentaja. Pyrkimyksenä on menestyä urheilussa niillä kriteereillä, jotka siihen lajin sisältä vaikkapa kilpailusääntöjen avulla asetetaan, ei taistella niitä vastaan.

Pyrkimys on oppia, tulla paremmaksi. Osaaminen edellyttää oikein oppimista, toistoja, valmennusta ja sen ymmärtämistä, miksi tehtiin ja tehdään juuri niin kuin tehtiin ja tehdään. Juuri edellä mainitussa järjestyksessä.

Kaikelle on syynsä. 

Miten oppii nopeasti? Oppimalla kerrasta oikein, sillä vääristä tavoista pois oppiminen on työlästä. Tämä korostaa osaavan valmentajan tärkeyttä. Ilman hyvää valmentajaa et onnistu.

Kun hyvä valmentaja löytyy, auttaa suuresti, jos osaa suhtautua saamaansa oppiin avoimen uteliaasti, ennakkoluulottomasti ja rohkeasti kuin lapsi.

Ja sen jälkeen harjoittelemalla tämän hyvän, asiansa osaavan, valmentajan johdolla.

Mikä jarruttaa oppimista? Se, että kuvittelee "jo osaavansa". Saati, että kuvittelee osaavansa paremmin.

Von Dietze on selvästi kyllästynyt kaikenkarvaisiin besserwissereihin ja antoi myös ymmärtää asian.

"Jostakusta huippuratsastajasta voi jokainen olla henkilökohtaisesti mitä mieltä vain, mutta toivoisin, että ennen kuin joku rupeaa ruotimaan ja arvostelemaan hänen ratsastustaan ja tekemisiään,  tämä joku miettisi onko hän millään lailla omassa osaamisessaan sillä tasolla, että kykenee edes ymmärtämään, mitä kyseinen huippunimi tekee.  Onko tämä joku kouluttanut ja tuonut yhtä monta hevosta menestyksekkäästi kansainväliselle GP-tasolle?"

Lisää oppimisen lainalaisuuksista, hevosen ja ratsastajan biomekaniikasta perjantain Hevosurheilussa. Klinikkaraportti myös maanantain RatsastusPLUSsassa.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi