Kaksi eri kisapaikkaa

Sunshine Tour hypätään Atlantin rannalla, siinä missä Valencia sijaitsee Välimeren rannalla.  Näiden kahden kisapaikan välissä on reilut 800 kilometriä.

Herpes-tilanne oli riehunut Valenciassa jo jonkin aikaa, ja paikalla on ollut myös EHV:n aiheuttamia hevoskuolemia, kun Sunshine Tourin kisajärjestäjän sivuilla viime torstaina ilmoitettiin, että kisat lopetetaan kahden hevosen näytettyä neurologisia oireita. Toistaiseksi ei yhä tiedetä, mikä näillä kahdella hevosella on, sillä EHV:n varmentavia testituloksia ei ole tiistai-iltapäivään mennessä saatu.

Eristetyn ja neurologisesti oireilevan belgialaistamman oireiden jälkeen FEI, RFHE, maatalousministeri ja Sunshine Tourin kilpailujen järjestelytoimikunta päättivät yhdessä ensin, että kisat jatkuvat sunnuntaille 7.3. asti.

Tammasta on otettu kahdet kokeet, ja niistä järjestyksessä toinen PCR-testi EHV-1 ja EHV-4:n  varalta oli otettu 4.3. verikokeina (hepariini ja EDTA). Kummankin testin tulokset olivat negatiivisia.

Kun myös toinen hevonen siirrettiin eristykseen lievien hermosto-oireiden takia, FEI ohjeisti kisajärjestäjää keskeyttämään kilpailut välittömästi.

 

 

 

 

 

 

 

Suomalaisen esteratsastaja Eveliina Talvion tamma Chelsea on hoidettavana madridilaisella hevosklinikalla kuumeen ja neurologisten oireiden vuoksi.

Oireet viittaavat Euroopassa aggressiivisesti leviävään EHV-1 -herpesvirukseen, johon on raportoitu kuolleen tähän mennessä yhdeksän hevosta. Ensimmäinen tautirypäs havaittiin Valenciassa, Espanjassa helmikuun lopussa. Sieltä tauti on levinnyt kilpahevosten välittämänä ainakin Ranskaan, Saksaan, Belgiaan, Ruotsiin ja Qatariin.

Talvio on kilpaillut 9. helmikuuta lähtien Espanjan Sunshine Tourilla Vejer de la Fronterassa neljällä hevosellaan. Kansainväliseen moniviikkoiseen kilpailutapahtumaan on osallistunut kevään aikana satoja hevosia eri puolilta Eurooppaa. 4. maaliskuuta kilpailun järjestäjä ilmoitti, että yhdellä tapahtuman hevosista on ollut kuumetta, mutta sen PCR-testi on ollut negatiivinen. Hevosella esiintyi kuitenkin herpesviruksen neurologiseen muotoon sopivia oireita, ja järjestäjä ilmoitti 5.3. päättävänsä tapahtuman 7. maaliskuuta.

”Kyseisellä belgialaishevosella oli kuumetta joitain päiviä ennen kuin se siirrettiin karanteenitalliin parin kilometrin päähän. Hevonen asui yhdessä isoista telttatalleista, jossa hevoset ovat kaikki samassa tilassa. Jostain syystä tämän jälkeen koko telttatalli tyhjennettiin ja tallin muut hevoset hajasijoitettiin muihin talleihin. Yksi siirretyistä hevosista laitettiin Chelsean seinänaapuriksi. Hevoset pääsivät haistelemaan toisiaan karsinan yläpuolella”, Talvio kertoo.

Talvio, 22, on ollut tietoinen Valencian tapahtumista ja seurannut hevostensa terveyttä ja mitannut niiden lämpöjä. Viime torstaina hän hyppäsi Chelsealla 145 cm luokan, jossa se tuntui normaalia väsyneemmältä. Seuraavana aamuna sillä oli selviä neurologisia oireita.

”Olin yhteydessä kilpailun eläinlääkäriin ja tilanne otettiin tosissaan. Chelsea vietiin kilpailupaikan klinikalle, jossa siitä otettiin verikokeet ja herpesvirusnäyte.” Perjantaina otetun ensimmäisen herpesvirusnäytteen tuloksia ei kuitenkaan saatu, koska järjestäjän mukaan näytteenotto epäonnistui. Lauantaina otetun näytteen tulos ei ole vielä tiedossa.

Talvion tamma Chelsea matkusti sunnuntaina lähes 700 km matkan Madridiin hevosklinikalle hoidettavaksi. Talvio järjesti hevoselleen sairaiden hevosten kuljetukseen tarkoitetun kyydin omalla kustannuksellaan. Sairastunut belgialaishevonen kuljetettiin aiemmin samalle klinikalle.

Muut hevoset saivat karanteenitallipaikan Borgosista, 250 km päästä Madridista, ja Talvio ajoi ne sinne viime yönä. Kaikkia hevosia on tutkittu, nesteytetty ja lääkitty usean päivän ajan.

”Olen saanut paljon apua asioiden ratkaisemiseen kilpailupaikan hevosklinikan eläinlääkäreiltä ja FEI:n delegaation eläinlääkäreiltä”, Vejerissä vielä perjantaina hevosiaan yksin hoitanut Talvio kiittää.

Tilanne kilpailupaikalla on ollut kaoottinen. Espanjan viranomaiset olivat torstaina sulkemassa ja eristämässä kilpailupaikkaa. Se aiheutti ratsastajien keskuudessa paniikin ja osa poistui paikalta ilman vaadittavaa virallista terveystodistusta.

FEI päätti 5.3. sulkea kilpailun viime viikon alussa kilpailupaikalle tulleen FEI:n delegaation raporttien perusteella, mutta delegaatio häädettiin 6.3. kilpailu- ja karanteenialueelta poliisien avulla. Kilpailupaikan hevosklinikka suljettiin lauantaina eläinlääkäreiden vastustuksesta huolimatta.

Kilpailupaikalle jäi vielä kymmeniä hevosautoja. Kilpailujärjestäjä on luvannut jääville ilmaisen majoituksen.

Sunshine Tourin tapahtumia selvitellään nyt kansainvälisen Ratsastajainliiton FEI:n, Espanjan Ratsastajainliiton ja Espanjan maatalousministeriön toimesta. Talviotakin auttanut FEI:n eläinlääkärijohtaja Göran Åkerström seuraa tilannetta tarkkaan. Kansainvälinen esteratsastajien klubi IJRC avustaa ratsastajia hevosten hoitamisessa ja matkustusjärjestelyissä.

Lähde: SRL:n tiedote

Lisää teemasta: EHV-epidemia