Yhden aikakauden loppu.

Kouluratsastaja Mikaela “Fia” Fabricius-Bjerre menetti vanhan olympia- ja GP-hevosensa, Suomen koulumaajoukkueessa usein edustaneen Skovlund’s Mas Guapon eli Masin.  22-vuotias ruuna (Master – Cannon Row xx) lopetettiin tänään sen kotitallille Kokkedaliin Tanskaan.

“Masi säästi minulta hirveän tehtävän joutua valitsemaan lopetuspäivän sitten joskus syksyllä… Se ilmoitti asiasta itse”, Fabricius-Bjerre kertoo. “Se sanoi, että se hetki on nyt.”

Hevonen meni tänään tiistaiaamulla seitsemän jälkeen häntä pystyssä laitumelle. Se alkoi olla jo vanhanpuoleinen ja vanhuus alkoi jo näkyäkin, mutta se oli terve kuin pukki.

“Sitten tyttäreni Ida tuli sanomaan että Masi makaa siellä laitumella eikä pääse ylös. Ida soitti saman tien tuosta naapurista tutun eläinlääkärin ja juoksin Masin luokse. Se makasi siinä sellaisella ilmeellä, että ‘päästäkää mut jo pois’. Rauhoittui kyllä, kun oltiin siinä, mutta tajusin, että tänään on se päivä, jolloin Mas Guapo lähtee vihreämmille laitumille”, Fabricius-Bjerre toteaa.

Hevonen oli yksinkertaisesti niin jäykkä, että maasta ei ollut enää pääsyä ylös muuten kuin autettuna.

“Ei sellainen ole mitään hevosen elämää.”

Muistoja on niin paljon, että yhtä muistoa ei tule mieleen. Lontoon olympialaiset olivat vain yksi hieno muisto muiden joukossa.

Mas Guapo oli perimältään puoliksi täysiverinen, mutta urheilijana 100-prosenttisen täysiverinen.

“Sielläkin se teki kaiken minkä pystyi ja vähän päälle.”

Ratsukko ylitti useaan kertaan 71 % GP-ohjelmassa kansainvälisissä kilpailuissa.

Ruunan ei oikeastaan pitänyt pystyä mihinkään siihen, mitä se kuitenkin teki. Fabricius-Bjerren mukaan Masi oli kuin kimalainen. Ei kimalainenkaan tiedä, että oikeastaan sen ei pitäisi kyetä lentämään.

Skovlund’s Mas Guapo ja Mikaela Fabricius-Bjerre FEI:n tietokannassa