Helsingissä sijaitsevan Tuomarinkylän Ratsastuskeskuksen toimijat avaavat kannanotossaan viranomaisille ratsastusmaneesien käytön turvallisuuteen ja eläinsuojelullisiin asioihin liittyviä näkökohtia.

Kannanotossa kerrotaan, että hevonen on eläin, jonka tulee liikkua riittävästi päivittäin voidakseen hyvin ja pysyäkseen terveenä, sillä jo lyhyeltäkin tuntuva liikkumattomuus voi aiheuttaa sille hengenvaaraan johtavia terveysongelmia. Hevonen, joka ei ole saanut liikkua säännöllisesti, voi myös olla hoitajalleen tai ratsastajalleen vaarallinen. Tuomarinkylässä ja useilla muilla pääkaupunkiseudun talleilla jaloittelutarhat ovat pieniä, joten ratsastus tai muu päivittäinen ihmisen toimesta tehty liikuttaminen on välttämätöntä. Talvisilla säillä liikuttaminen ulkona jäisillä kentillä ja reiteillä ei kuitenkaan ole turvallista.

Siksi kannanotossa esitetään, että eläinsuojelullisista ja turvallisuussyistä ratsastusmaneesit rajattaisiin täyssulkutoimien ulkopuolelle. Niiden pinta-ala vaihtelee 1000 – 2000 neliömetrin välillä, ja ilmatilaa korkeissa halleissa on tuhansia kuutiometrejä. Lisäksi hevosten kanssa turvavälit ovat olleet hevosihmisten arkea aina.

Tuomarinkylän Talli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Anu Heinonen kertoo, että Tuomarinkylässä on totuttu esimerkiksi kaavoitusasioiden myötä tarttumaan asioihin, kun se on tarpeen,

“Valmistelimme lausuntoa pari päivää, ja nyt se on lähetetty käsinpoimituille päättäjille”, hän kertoo. Yhteyttä on otettu  tässä vaiheessa Työ- ja Eeinkeinoministeriöön, Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon, Sosiaali- ja terveysministeriöön sekä muutamiin kansanedustajiin.

“Tarkoitus on avata tätä asiaa niille ihmisille, joilla ei ole kontakteja ratsastamiseen, ja jotka eivät tunne hevosmaailmaa”, hän kertoo.

“Maneesia ei voi rinnastaa kunto- ja jumppasaleihin, ja sen halusimme kertoa konkreettisesti ja napakasti. Meillä lähikontaktien riski on pieni, ja tämän ajatuksen halusimme tuoda esiin”, hän kertoo.

Hän painottaa, että ratsastuskoulut ovat huolissaan, mutta myös yksityishevosten omistajien kohdalla riskit ovat isoja, jos maneesit suljetaan.

“Hevosenomistajia on eritasoisia, ja kaikille ei ole vaihtoehto lähteä sinkoilemaan jäisille maastopoluille”, hän muistuttaa.

Tuomarinkylän alueella asuu 170 ratsua, ja siellä on kaksi maneesia.

“Toivomme, että kannanottomme hyödyttäisi myös kaikkia muita toimijoita, joilla on maneesi, ja saisimme pidettyä kaikki maneesit auki sopivin turvatoimin. Tämä on iso asia”, Heinonen painottaa.