Hevosten pitopaikkoja on rekisteröity reilu 8000.
Hevosten pitopaikkoja on rekisteröity reilu 8000.Kuva: Anna Karhila

Uusi eläinterveyssäännöstö voimaan tänään – hevosten liikkumisesta tallista toiseen pidettävä tarkkaa kirjaa

Eläintautien valvonnan takia laadittu uusi säännöstö tuli voimaan tänään kaikissa EU-maissa.

Vuoden vaihteesta lähtien Suomessa yhdenkin hevoseläimen pitopaikka on pitänyt ilmoittaa viranomaiselle. Tästä päivästä lähtien jokaisen pitopaikasta vastaavan toimijan on myös pidettävä kirjaa sinne saapuvista, siellä syntyneistä tai kuolleista ja sieltä lähtevistä eläimistä. Kirjanpidosta on käytävä ilmi pitopaikassa olevien hevoseläinten lukumäärä ja tunnistetiedot, sekä myös se, mistä pitopaikasta eläin on tullut ja mihin pitopaikkaan se lähtee.

Säädös koskee maaeläinten osalta kaikkia pitopaikkoja, lukuun ottamatta lemmikkieläimiä pitäviä kotitalouksia ja eläinlääkärien vastaanottoja.

Sanna Varjus Ruokavirastosta kertoo, että lisätiedotusta asiasta on tulossa. Hän huomauttaa, että hevosten kohdalla kyse on jo nyt eläinkirjanpidon kevytversiosta, sillä tuotantoeläimistä pidetään tarkempaa ajantasaista rekisteriä. Hevosten kohdalla riittää pelkkä kirjanpito pitopaikassa yksinkertaisimmillaan ruutupaperilla.

Periaate hevostenkin kanssa on, että eläintenpitäjä ei saa vastaanottaa, eikä laittaa eteenpäin eläimiä, joiden pitopaikkaa ei ole rekisteröity. Sillä tavoin pitopaikkaketju pysyy kunnossa.

”Joillekin eläinlajeille tämä istuu paremmin, ja hevosilla tämä on ehkä ylimitoitettua. Mutta jos tulee jokin eläintauti, sitten pystytään kirjanpidosta tarkistamaan, mihin eläimiin hevonen ollut kontaktissa”, Varjus perustelee.­

On myös mahdollista, että yrittäjä ei saa hevosenomistajilta kaikkia kirjanpidon vaatimia tietoja, etenkään silloin, kun hevonen on lähdössä uuteen talliin. Silloin kirjanpitoon merkitään ne asiat, jotka ovat tiedossa. Pitopaikkatunnusta ei voi etsiä ja kysellä muualta kuin hevosen omistajalta.

Varjus kertoo, että kirjanpitoon tulee merkitä ainakin kaikki ne siirrot, joissa hevonen on toisen pitopaikan hevosten seassa – siis esimerkiksi oriasemalla, valmennustallilla, kuntoutuksessa tai laitumella poissa omalta tilalta. Jos hevonen käy kilpailuissa ja yöpyy väliaikaistalleissa, tätä ei välttämättä tarvitse merkitä kirjanpitoon.

Vaikka asetus on nyt voimassa, tarkempaa lainsäädäntöä komissiolta odotellaan vielä. Sen jälkeen saadaan kuntoon myös tarkempi kansallinen lainsäädäntö. Mahdollista on, että komissio tekee poikkeuksia pieniriskisiin tilanteisiin. Se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että muutaman hevosen tallien ei tarvitsisi pitää kirjanpitoa.

”Mutta mahdollisista komission reunaehdoista emme voi vielä tietää, ja siksi kaikkien hevosten pitopaikkojen osalta tulee nyt pitää kirjaa”, Varjus painottaa.

Ainakin tämän vuoden ajan asetusta viedään eteenpäin neuvonnallisin keinoin, eikä sanktioita olla jakamassa.

Pitopaikkatunnus on eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteristä saatu pitopaikan yksilöllinen rekisterinumero. Jos hevosta pidetään pitopaikassa, joka on jo rekisteröity muiden eläinten pitoa varten, hevosten pito kytketään samaan pitopaikkatunnukseen. Maatalousyrityksillä on lisäksi maatilatunnus, johon hevosten pito voidaan tarvittaessa rekisterissä kytkeä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi