Uusi laki mahdollistaisi urheilupaikkojen sulkemisen, ratsastus ei silti vaarassa
Kuva: Pixabay

Uusi laki mahdollistaisi urheilupaikkojen sulkemisen, ratsastus ei silti vaarassa

Esitys tartuntatautilain muuttamisesta on valiokuntakäsittelyssä. Uudessa laissa vahvin keino on, että paikallisen tai alueellisen tartuntatautitilanteen niin vaatiessa kunta tai aluehallintovirasto voisi kieltää eräisiin laissa määritettyihin toimiin käytettävien asiakastilojen käytön.

Näihin kuuluvat liikunta- ja urheilutilat, yleiset saunat ja uimahallit, tanssipaikat, huvipuistot, sisäleikkipuistot ja kauppakeskusten yleiset oleskelutilat. Tähän asti rajoituksia on voitu antaa yksityisistä toimijoista vain ravintola-alalle.

Laki on kolmiportainen, jossa ensisijaisesti kaikkia alan toimijoita velvoitetaan kiinnittämään huomiota hygieniaan ja muihin koronatoimiin.

Kakkosvaiheessa toimijoita voitaisiin alueellisesti velvoittaa ryhtymään toimenpiteisiin, joilla mahdollistetaan lähikontaktien välttäminen asiakastiloissa. Tässä portaassa elinkeinonharjoittaja voisi itse toteuttaa omaan toimintaansa parhaiten sopivan tavan järjestää toimintansa siten, että asiakkaiden välinen lähikontakti olisi tosiasiallisesti mahdollista välttää.

Toimet voisivat liittyä erilaisiin tilajärjestelyihin, aikataulujen porrastamiseen tai vaihtoehtoisesti myös asiakasmäärien rajoittamiseen. Alueellisen päätöksen velvoitteen asettamisesta voisi tehdä, kun tautitilanne alueella olisi heikentynyt niin, että toiminnan järjestäminen kyseisellä tavalla olisi koronavirustaudin leviämisen estämiseksi välttämätöntä.

Viimesijaisena keinona esityksessä ehdotetaan, että kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea asiakkaiden tai osallistujien käyttöön tarkoitetun elinkeino- tai muun toiminnan tilan määräajaksi. Mahdollisuus kieltää asiakkaiden tai osallistujien ottaminen tiettyyn tilaan voisi koskea ainoastaan toimintoja, joissa olisi erityinen mahdollisuus merkittävien tartuntaketjujen syntymiselle ottaen huomioon ihmisten fyysinen läheisyys ja yhtä aikaa paikalla olevien ihmisten määrä tai riski taudin leviämiselle tilojen pintojen välityksellä.

Päätös olisi voimassa enintään kaksi viikkoa kerrallaan, ja se olisi mahdollista tehdä vain niillä alueilla, joilla taudin ilmaantuvuutta ja sairaalahoidon kapasiteetin riittävyyttä koskevat edellytykset täyttyvät. Lakiehdotuksen soveltamiskynnys olisi siis huomattavan korkea.

Hallitusneuvos Kirsi Ruuhonen Sosiaali- ja terveysministeriöstä täsmentää Hevosurheilulle, että mahdollisuus toiminnan rajoittamiseen koskee myös ratsastuskouluja, kun maneesissa ratsastetaan ja asiakkaat tapaavat toisiaan sisätiloissa. Ratsastus urheilulajina ei kuitenkaan vaikuta sellaiselta, että tartunnat olisivat todennäköisiä. Ratsastukseen liittyvän oheistoiminnan kanssa on kuitenkin oltava tarkkana.

Ruuhonen toteaa, että oleellista on torjua tartuntamahdollisuuksia niin, että itse toimintaa pystytään jatkamaan. Esimerkiksi kohtaamisia sisätiloissa tulee välttää. Sen sijaan esimerkiksi hevosen antaminen ratsastuskentällä seuraavalle ratsastajalle ei ole lähikontakti, vaan sellaiseksi on määritelty yli 15 minuutin oleskelu alle kahden metrin etäisyydellä toisesta ihmisestä.

”Todennäköisesti ratsastuksen harjoittamisessa voimakkaimpiin rajoitustoimiin ei tarvitse mennä, ja toiminnan lyhytaikainen kielto ei todennäköisesti koskisi ainakaan ulkona tapahtuvaa ratsastusta”, Ruuhonen sanoo.

Laki pyritään saamaan voimaan mahdollisimman pian.

Suomessa harrastustoiminnassa tapahtuneiden covid-19-tartuntojen osuus oli noin 5 prosenttia.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi