Peruutus on hevoselta luottamuksen osoitus.
Peruutus on hevoselta luottamuksen osoitus.

Uusi sarja alkaa Hevosurheilun Ratsastuksessa

Siinä perehdymme itse ratsastukseen, meidän mielestämme lajeista hienoimpaan.

Ratsastuksen taidosta – teoriaa ja käytäntöjä -sarjan ensimmäisessä osassa käsittelemme peruutusta.

Peruutus vaatii hevoselta kehon kontrollia ja liikkeen hallintaa, ja sen tekeminen luottamusta ihmiseen ja olosuhteisiin. Peruutus voikin olla osa sekä hevosen fysioterapeuttista harjoittelua että kouluratsastusta. Siksi asiantuntijoinamme ovat tohtoriksi väitellyt eläinfysioterapeutti Anna Boström ja kansainvälinen koulutuomari Maria Colliander.

Boström toteaa, että pelkän peruutuksen perusteella ei kannata diagnooseja tehdä, mutta se on oleellinen asia kertomaan hevosen fysiikasta ja asennonhallinnasta.

Suorasanainen Colliander taas puhuu paljon peruutuksesta ratsastuksen tason mittarina. Hän kertoo, että välillä hyvin korkeallakin tasolla käy joskus niin, että peruutuksessa hevonen sanookin ei.

”Jos hevonen on ollut radalla yleisesti ottaen liian vaikean tehtävän edessä, se ei yleensä peruuta”, Colliander huomauttaa. ”Siksi peruutus kertoo paljon hevosen mielentilasta, ja myös siitä, onko hevosen paikka sillä tasolla.”

Kysyimme myös, mitä peruutuksesta ajattelevat Kari Vepsä, Mikaela Fabricius-Bjerre sekä Emma Broända.

Kakkosjutussa ollaan myös kouluratsastuksen kimpussa. Espanjan vuoristomaisemissa uuteen kauteen valmistautuu uusi tähtemme Joanna Robinson. Hän kertoo, että pyrkii ehdottomasti omaksumaan parhaita paloja  Espanjan vanhan koulun koulutuskulttuurista.

”He ovat täällä parhaimmillaan todella hevostenkäsittelijöitä, että jos edes palan saisin sitä täältä mukaani” Robinson toivoo.

Robinson korostaa, että kuten kaikessa, myös espanjalaisessa hevoskulttuurissa on hyvät ja huonot puolensa, sekä osaavat ja myös taitamattomat edustajat.

”Näkeehän täällä paljon nelivuotiaita, jotka osaavat muka kaiken, mutta eivät osaa edes kulkea suoraan. Ja hevosia, jotka ovat ihan vauhkoja, kun ihminen vain lähestyykin. Mutta täällä kouluttajilla on myös hirveän hyvä silmä hevosen liikkumisen opettamiseen, joka on ehkä ihan härkätaisteluista lähtöisin. Sitä osaamista on mielenkiintoista seurata”, Robinson pohtii.

Takasivulla taas tavataan Tiia Karhu, suomalainen hevosenhoitaja, joka on ehdolla parhaaksi hevosenhoitajaksi Ruotsin ratsastusgaalassa.

Uutisissa muun muassa valiomerkkipisteitä ja olympiatukirahoja.

Tilaa ihmeessä, täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi