Hannu ja Leena Kalalahden valjakkomenestyjä Hessin Vihtori (Vahto – Aro-Valo) on jouduttu lopettamaan 21-vuotiaana.

Ruuna voitti 12 ponien valjakkoajon SM-mitalia, joista 5 kultaa, 4 hopeaa ja 3 pronssia. Suomenhevosten valjakkomestaruuskultaa se otti kuudesti ja hopeaa viidesti. Ponien MM-kilpailuissa se oli kahdesti 25 parhaan joukossa ja PM-kultajoukkueessakin se oli useamman kerran.

Hannu Kalalahti kertoo, että viime vuonna kansainvälisen kilpailemisen lopettanut ruuna oli muuten erittäin hyvässä kunnossa, mutta se oli loukkaantunut juhannusaattona. Vili ja tarhakaveri olivat alkaneet riidellä ja potkia, ja Vili sai hiusmurtuman jalkaansa. Kuntoutuminen vammasta sujui hyvin, mutta sen takia kaudelle suunnitellut suomenhevosten mestaruuskilpailut jäivät ajamatta.

”Varma ei tietenkään voi olla, mutta oltaisiin me varmaan vielä voitettu”, Kalalahti hymähtää.

Pari viikkoa sitten Hessin Vihtori lakkasi syömästä heinää, mutta rehuerää vaihtamalla se saatiin uudestaan innostumaan syömisestä. Pari päivää sitten ongelma uudistui, ja ruuna alkoi myös kuumeilla ja hikoilla. Kun se eilen keskiviikkona vietiin klinikalle, veriarvot olivat aivan pielessä.

”Eläinlääkäri arvioi, että sillä täytyi olla sisäinen verenvuoto mahdollisesti kasvaimen takia. Ainoa vaihtoehto oli päästää se kivuistaan”, Kalalahti huokaa. ”Surullista.”

Vilin parhaita puolia hän ei pysty kertomaan ääni murtumatta.

”Kyllä se luonne varmaankin oli. Se oli aika kova kilpailuissa, todella rautainen suorittaja. Se meni lujempaa kuin kukaan mu, mutta samalla se työskenteli kotona terapiaratsuna. Se oli uskomaton hevonen, joka toimi myös esteillä ja koulussa. Ja olisi se varmasti ravannutkin, mutta sitä ei kokeiltu”, Kalahti kiittää.

Nyt Kalalahtien pieni kotitalli tuntuu tyhjältä.

”Vili tervehti tallissa aina ensimmäisenä, ja tarhastakin se hirnahteli, kun se halusi karsinaan syömään. Se oli iso persoona”, Kalalahti sanoo.