Laukata tuore estemestari ei kovin hyvin osaa.

Kaarteissa ori käy välillä ravilla, välillä askellajilla, joka on jotakin ravin ja laukan välistä, mutta kaikki muu sujuu. Varsinkin hyppääminen. Ja pää on se kuuluisa kultainen.

“Tämä on niin ihana hevonen, että ei sitä oikein kärsi ilman huonoa omaatuntoa  komentaakaan”, ratsastaja Jonna Pajala sanoo.

Hän osallistui Varssillaan tänä kesänä vasta ensimmäiseen 110-luokkaan ja osallistuminen mestaruuksiinkin oli uran ensimmäinen. Siitä  tuli heti voitto.

Varssi (Maniero -Voltti) on kasvattajansa Paavo Simosen ravihevoseksi aikoma, mutta siinä tuli kaikenlaista matkan varrella, ja ennenkin jo matkaa, kun väärä ori pääsi astumaan emätamman A.K. Valppaan.

AA-tyypin DMRT3-ravivarmuusgeeni kuitenkin pääsi siirtymään ja se olisi ollut raviuralle omiaan, mutta ori ei saanut ravikilpailuoikeutta.  Varsinainen pattitilanne, sillä ratsuoriiksi se ei kelpaa laukkansa laadun takia.  Sitä yritettiin ratsukantakirjaan viime vuonna, mutta turhaan. Mutta olkoon oriina, kun hevonen on kuin ihmisen mieli.

Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa. Varssi lähtee Ypäjältä kotiinsa Oulaisiin kaksi loimea mukanaan. Toinen palkintoloimi luovutettiin mestaruuskisojen parhaalle oriille.