Kiinnitettävän vetokoukun irtoaminen autosta aiheutti sunnuntaina Jämsässä onnettomuuden, jossa ratsuhevonen jouduttiin lopettamaan.

Onnettomuudesta uutisoi ensimmäisenä Keskisuomalainen täällä.

Onnettomuudessa vaunu irtosi vetoautosta Ysitiellä Jämsässä sunnuntaina hieman ennen kello kolmea iltapäivällä. Irronnut kuljetusvaunu kaatui kyljelleen, ja hevonen sinkoutui törmäyksen voimasta ulos kuljetusvaunusta ja loukkaantui vakavasti. Onnettomuus sattui Valkeejärven eteläosassa, Kulta-kioskin pysähdyspaikan kohdalla Tampereentien ja Liivesjärventien risteyksen kohdalla. 

Rikoskomisario Veli-Pekka Välisaari Jämsän poliisista kertoo, että syy onnettomuuteen vaikuttaa olleen vetokoukun kiinnityksessä.

”Tilanteessa mikään ei viitannut siihen, että kärryssä olisi ollut mitään vialla. Sen sijaan vika oli todennäköisesti vetoauton irrotettavassa vetokoukussa. Se oli lähtenyt irti”, Välisaari kertoo.

Ysitie on iso tie, joka vie Tampereelta Jyväskylään. Nähtävästi tiessä ollut töyssy tai epätasaisuus on heilauttanut vaunua ja saanut koukun syystä tai toisesta irtoamaan.

Välisaari kertoo, että auto vaikutti kohtuullisen uudelta, mutta vetokoukun kiinnityksen ympärillä oli ruostetta ja kiinnikkeet olivat jonkin verran  ruosteessa. Hän kehottaakin tarkistamaan vetokoukun kunnon säännöllisesti ja tarpeen mukaan rasvaamaan sitä. Jos koukussa on irrotettava avain, on tarkistettava, että se kääntyy ja lukittuu. Piiloon käännettävä tai irrotettava vetokoukku kannattaa pitää suojassa, kun se ei ole käytössä.

”Vaikka vetokoukut laitetaan autoihin yleensä jälkiasennettuina, ajoneuvoa kuljettava on niiden kunnosta vastuussa”, Välisaari toteaa.

Hän lisää, että tilanteessa ei kuitenkaan katsottu, että ajoneuvon kuljettaja olisi omalla toiminnallaan aiheuttanut onnettomuuden. Syy vetokoukun irtoamiseen jäi jossain määrin epäselväksi.  

Onnettomuudesta ei ollut seuraamuksia muulle liikenteelle, mutta poliisi joutui lopettamaan hevosen paikan päällä. Paikalla oli myös eläinlääkäri.

Ma klo 19 muutettu kuvatekstiä, kuvassa kiinteä kääntyvä vetokoukku.