Porvoon Mustang isännöi  yli 200 lähdön kansallisia koulukilpailuja viikonloppuna. Sunnuntain pääluokan voittoon ratsasti Vilma Vajanto Dalcantonilla.

Tuomarit olivat yksimielisiä: kaikki asettivat Vilma Vajannon ja 9-vuotiaan Dalcanton (Dante Weltino­– Licotus) ykköseksi. Prosentteja ratsukko sai 68.565. Toiseksi tuli Susanna Hyypiä Ivemmolla (Andretti­– Ferro) prosentein 65.694. Myös Hyypiä oli selkeä kakkonen kaikin tuomariäänin, muista sijoista mielipiteet hajaantuivat sitten enemmän.

Katso kaikki tulokset täältä.

”Dalcanto on sähäkkä paketti. Se kuumuu helposti, mutta kun kaikki viritykset ovat kohdillaan, se toimii ajatuksen voimalla”, Vajanto kertoo.

Sunnuntain radalla kaikki toimi, vaikka kuuma keli vei omansa. ”Paimiosta ajettiin, ja se oli kolmen tunnin kisamatka. Helle vei terävyyttä, mutta teknisesti kaikki onnistui. Hevonen olisi voinut liikkua reippaammin, mutta kaikilla oli varmaan sama ongelma, kun keli oli niin lämmin.”

Ruuna on peräisin edesmenneen Tuija Tuomisen tallista Lahasta, josta Vajanto sen itselleen hankki hevosen ollessa nelivuotias. ”Kävin sitä katsomassa ja se tuntui heti käteen sopivalta”, New Hill Rosselinilla aiemmin kilpaillut kuopiolainen muistelee. ”Se oli kevyt ja sen oli helppo liikkua. Se on myös kiltti ja rauhallinen hoitotoimenpiteissä, mutta syttyy, kun sinne hyppää kyytiin.”

Pieni Dalcanton on, ainakin, jos sitä vertaa New Hill Rosseliniin. ”Niillä on kokoeroakin joku 15 senttimetriä. Rosvo opetti minut ratsastamaan, mutta Taavi on herkempi ja nopeampi. Molemmat ovat hienoja ja mustia.”

Tällä hetkellä Vajanto ratsastaa ainoastaan Dalcantonia, eli Taavia. Hän on viimeisen vuoden lääketieteen opiskelija, ja valmistuminen siintää edessä ensi vuoden huhtikuussa. Puhelimeen Vajanto vastaa Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. ”Teen kesätöitä Tyksissä, ja Taavi asuu nyt kesän Paimiossa.”

Aiempina opiskeluvuosinaan Vajanto toi hevosensa kesäisin Ypäjälle, koska hän on valmentautunut Kiki Nybergin johdolla viimeiset viisi vuotta. Vajanto on hakenut oppia ratsastukseensa myös Saksasta ja Ruotsista, mutta opiskeluajan hän on viettänyt Suomessa.

”Tällä kaudella on tarkoitus mennä yrjöä ja harjoitella kohti interiä. Hevonen on niin kuuma, että olemme edenneet rauhallisesti. On pitänyt laittaa jarruja, ettei esimerkiksi sarjavaihtoihin tulee liikaa häslinkiä.”

Vajanto uskoo, että inter-debyytti nähdään vasta ensi kaudella. Hevosen kapasiteetista se ei ole kiinni. Se tapailee jo piffiä, ja ykkösetkin sujuvat ­– ainakin pyytämättä. ”Jos niitä saisi myös pyytäessä joku päivä. Hevosesta riittää minulle pitkälle tulevaisuuteen”, Vajanto hymyilee.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS