Jos et ole ehtinyt voittaa kisoissa kesä- tai heinäkuussa, nyt voisi olla sen aika!

Avuksesi saadaan nimittäin Hevosurheilun heinäkuun Personal Trainer, esteratsastaja Emma Broända, joka todella osaa ratsastaa lujaa. Lopulta voittamisessa kyse on yksinkertaisesta asiasta: on vain oltava radalla nopeampi kuin muut. Useimmiten voittoon riittää hyvä laukka ja lyhyet tiet, Broända sanoo.

”Ja vaikka mennään aikaa, ei pidä alkaa hosumaan, vaan kun käännetään, on pidettävä pää kylmänä loppuun asti”, hän neuvoo.

Hankalaa asiassa on se, että lyhyet tiet tasapainossa vaativat todella hyvin perusratsastetun hevosen.

”Kaikki mun 140+-hevoset osaavat sarjavaihtoja ja laukkapiruetit. En mä niitä nyt joka päivä tee, mutta niiden avulla pystyy tsekkaamaan, onko hevonen avuilla. Kaikki vanhemmat hevoset vaihtavat joka toisella”, Broända kertoo Hervé Godignonilta oppimansa asian.

Jos sarjavaihdot eivät suju, voi Broändalta ottaa helpommankin vinkin. Ennen suoritusta hän käy radan läpi mielessään ja kuuntelee Mötley Crueta, 80-luvun tukkaheviä.

”En nyt sanoa, että kaikkien pitää kuunnella sitä, mutta ei minulle ainakaan sovi siihen paikkaan kuunnella mitään rakkauslauluja”, Broända sanoo.

 

Autamme hyviin suorituksiin myös kouluratsastajia, sillä pääjutussa meillä on koulutuomari Jorma Kainulainen.

Kouluratsastuksessa on tapahtunut hänen uransa aikana paljon kehitystä, mutta kaikkia kehityssuuntia tuomari ei allekirjoita.

”Kymmenisen vuotta sitten oli nousemassa suuntaus, jossa irtonaisuutta pyrittiin korvaamaan liioitellulla etujalan nostolla ja ojennuksella, aika paineistetulla hevosella”, Kainulainen toteaa. ”Onneksi tulivat ensin Hester ja Uthopia ja heti perään Dujardin ja Valegro. He näyttivät, että tehtävät voi suorittaa oikeaoppisesti ilman show-elementtejä.”

Sen sijaan Kainulainen ei näe ongelmaa siinä, että kyvykkäitä hevosia viedään osaavissa käsissä eteenpäin entistä nopeammin.

 

Sitten meillä on kuukauden suomenhevonen, joka on itseoikeutetusti viime viikonloppuna kolmannen estemestaruuden napannut Niisun Nestori. Se syntyi, kun sen kasvattaja Satu Hyökki ja hänen siskonsa Sari Hyökki päättivät astuttaa samulilaisen ykköspalkinnon tammansa.

Oriiksi valikoitiin Pilven Poika, sillä toiveissa oli iso tamma kouluhevoseksi.

”Kun olemme itse aika pitkiä, halusimme hevoselle kokoa. Mutta ei tullut isoa, eikä tullut kouluhevosta, vaan tuli pieni estehevonen. Mikään ei loksahtanut kohdalleen, mitä toivottiin”, Hyökki naurahtaa.

Eikä toteutunut suunnitelma B:kään, että jos ei kouluhevosta, niin sitten Satulle puskahevonen. Siihen ori oli ihan liian hyvä.

 

Uutisissa liiton tilannetta ja takasivulla Maija-Riikka Pellikka kertoo, miksi päätyi lopettamaan kilparatsastuksen.

Mikset tilaisi? Suosittelemme sitä lämpimästi. Täältä.