Ratsuoripäivät jatkuivat Ypäjällä ponioripäivinä. Sunnuntaina nähtiin 13 shetlanninponioritta, joiden laatua tuomaristossa kiiteltiin.

Ykköspalkinto edellyttää myös hyväksytyn käyttökoetuloksen.

I-palkinnolla palkittiin Holman Ekapoka, Ragnar Wilson ja Usvaniityn Jamie.

II-palkinnolla palkittiin Promisehill Jimmy Moonlight, Promisehill Copper Cloud ja Niittykorven Rodolfo.

Ilman palkintoa jalostukseen hyväksyttiin Burning Bapu sekä Kapinan Pikku Pätmän, Mäntylahen Ahvatuuli ja Satumaan Hiutale.

Lauantaina nähtiin yhteensä 14 connemara, new forest -, gotlanninruss- ja welsh-ponioritta. Jalostukseenkäyttöoikeus myönnettiin seraaville oreille:

New forest -oriista Rosalie’s Rebel 53 palkittiin III palkinnolla ja se merkittiin I kantakirjaluokkan. Lord My Life (pääkuvassa) palkittiin II palkinnolla, ja myös se merkittiin I kantakirjaluokkaan.

Welsh-oriista palkittiin II palkinnolla Vliedberg’s Llewelyn Cledwyn (WB) sekä Moondelight Gold Label (WC). Ysselvliedts Lord Byron (WB), Moondelight Honey Boss 39 (WM) ja  Derwen Distant Voyage 24 (WD) hyväksyttiin jalostukseen.

Connemara-oriista palkittiin II palkinnolla Pirttirannan Mick, ja se merkittiin II kantakirjaluokkaan.

Gotlanninruss-oreilla käytetään ruotsalaisen alkuperäkantakirjan mukaista viisikohtaista arvostelua ja ne merkitään G-jalostusluokkiin. Sleipnir T saavutti korkeimman GI-luokan, mutta käyttökokeessa kurkusta kuuluneen äänen vuoksi tarvitaan eläinlääkärin todistus ennen kuin jalostukseenkäyttöoikeus voidaan vahvistaa. Norrgårdens Jupiter merkittiin GII-luokkaan.

Käyttökokeessa esitettiin neljä ponia. Käyttökoe on pakollinen gotlanninruss-oreille ja vuonohevosille, joilla käyttökokeen läpäisy on edellytys jalostukseenkäyttöoikeuden saamiseksi.

Lauantaina kokeen suorittivat new forest -ori Rosalie’s Rebel 53 NF, connemara-ori So Brian the Brave sekä gotlanninruss-oriit Sleipnir T  ja Norrgårdens Jupiter.

Lähde: Hippoksen tiedote