Roosa Lappalaisen käytävällä Ypäjän Hevosopiston I-tallissa yhdellä hevosella on havaittu tänä aamuna neurologisia oireita.

Koska Ruotsissa jyllää äreä EHV1-virus, asiasta on tiedotettu laajasti, ja koko I-tallin ratsut on eristetty. Sairastunut hevonen on 4-vuotias ja tullut vuosi sitten Ruotsista.

”Eläinlääkäri sanoi, että sillä voi olla mitä vain verenmyrkytyksestä aivoverenvuotoon. Tämän päivän verikoetuloksissa ei kuitenkaan kole mitään herpekseen viittaavaa. Plasmakokeen tulokset tulevat vasta 2-3 päivän päästä”, Lappalainen kertoo.

Lappalaisen tallilla ei ole lähikuukausilta mitään kytköksiä Ruotsiin, ja tallin hevoset ovat olleet viimeksi kilpailuissa Ypäjän ulkopuolella joulukuussa,

”Nyt on kuitenkin tehty kaikki varotoimenpiteet myös EHV1:n varalta”, kertoo Lappalainen.

Hän vastaa puhelimeen Thaimaasta, jonne hän saapui tänä aamuna.

”Olen todella järkyttynyt tilanteesta ja pahoillani siitä, että olen toisella puolella maailmaa, enkä voi tehdä asialle täältä käsin mitään. Voin vain olla puhelimen päässä ja luottaa siihen, että ihmiset tekevät parhaansa asian eteen koton”, Lappalainen toteaa.

Toinen Hevosopiston I-tallissa toimiva yrittäjä Riikka Harjula valmistelee muun muassa neljää oria kuukauden päästä pidettäville Ratsuoripäiville. Hänen hevosensa eivät liiku nyt tarhaa pidemmälle.

”Mutta Hevosopiston kanssa neuvotellaan siitä, että saisimme jonkun maneesin nyt vain I-tallin hevosten käyttöön”, Harjula kertoo.

”Taudit ikävä kyllä kuuluvat hevoselämään, ja sen mukaan on elettävä ja toimittava. Kaikki toimivat tässä nyt vastuullisesti”, Harjula toteaa.