Ypäjän valjakkokilpailuissa nähtiin Jarmo Tauriaisen palaavan radoille kahdellakin parivaljakolla. Yksiköiden melko tiukassa kilpailussa ykkönen oli Talvikki Järvinen Danser T:llä.

Tauriainen on ollut pois radoilta moni vuosia lopetettuaan kilpailemisen arabo-friisiensä kanssa.

”Olen rakennellut uusia hevosia”, hän selittää.

Ypäjällä mukana oli viisi hollantilaista valjakkolinjaista KWPN-hevosta, siis samaa ryhdikästä laatua kuin Järvisen Danser T. Tauriaisen hevoset ovat nimeltään Ignatio, Kassander, Hermanus G, Kornet ja King. Niistä suurin osa tuli hänelle jo vuotiaina.

Tauriainen kertoo haluavansa ajaa kilpaa nimenomaan parilla, vaikka melkein jopa päivä hän treenaakin yksi hevonen vaunujen edessä.

”Parivaljakko on se minun juttu”, hän sanoo. ”Kun olet joskus ajanut parilla, huomaat, että siinä on ihan eri tavalla voimaa ja meininkiä verrattuna yhteen hevoseen. Siinä on voimaa ja G-voimaa, sitä jotain, ja se kiehtoo”, hän selittää.

Enemmän töitähän siinä on, kun hevosia on enemmän, ja ne kaikki pitää myös saada toimimaan samoilla käskyillä ja yhtä nopeasti. Yksikkönä treenatessakin pitää koko ajan olla mielessä se, että hevonen pitää saada toimimaan samoilla säädöillä kuin sen parikin.

”Minun luonteelleni tämä tarkka tekeminen sopii”, Tauriainen sanoo.

Tavoitteet ovat kansainvälisessä menestyksessä, mutta vielä tämä vuosi pysytään todennäköisesti Suomessa etsien kilpailurutiinia.

”Haluaisin kyllä lähteä, mutta tässä tilanteessa en halua riskeerata ympärillä olevaa tiimiä”, hän viittaa koronatilanteeseen, joka on purrut pahasti parivaljakkourheiluun.

Entä kun saman tyyppisiä hevosia on hankittu viisi, onko tarkoitus jossain vaiheessa valjastaa ne kaikki yhteen ja lähteä kilpailemaan nelivaljakolla? Tauriainen ei myönnä, eikä kiellä.

”Olen kokeillut. Sanotaan niin, että se on mielenkiintoista”, hän sanoo.

Entä onko se vaikeampaa?

”On, on on!” Tauriainen vastaa.

Siis neljän hevosen hallinta ja neljän hevosen voimat, ja neljä liikkuvaa tekijää.

”Totta kai se on mielenkiintoista. Aika näyttää”, Tauriainen sanoo.

 

Yhteen hevoseen tyytyvä Talvikki Järvinen kertoo olleensa koulukokeeseen erittäin tyytyväinen. Ainoa murhe oli se, että kahden tähden tasolle on tehty uusi ohjelma, ja se on Järvisen mielestä helppo ja tylsä.

”Kuviokelluntaa! Muutama keskiravi ja ei juuri koottuja askellajeja. Ja kaikista valjakko-ohjelmista poistui tälle kaudelle yhdellä ohjalla ajaminen”, Järvinen ihmettelee.

Toisaalta hän näkee hyvänä sen, että kouluohjelman helpottuminen tuo mukaan uusi kuskeja, ja se tekee myös kotimaisesta kilpailemisesta tasaisempaa.

Järvisen oma talvikausi ei ole ollut täysin onnistunut. Hevonen oli 6 viikkoa lomalla lihasrevähdyksen takia, ja treeniä haittasivat paksut hanget. Maratonilla Järvinen kokikin, että hän oli helteessä treenaamattomalla hevosella.

”Otettiin sitten huolellisen kautta”, hän kertoo.

Muuten hevonen toimi hyvin, mutta kun vesiesteessä oli tavallista enemmän vettä, se ei ollut toista kertaa menossa siihen kovin innokkaasti.

Tarkkuuskokeessa näkyi, että viimevuotinen Keski-Euroopassa tehty treeni oli tuottanut tulosta. Yksi pallo putosi, ja sen Järvinen ottaa omalle kontolleen. Jonkin verran Danser T tuijotti, mutta kuslki onnistui olemaan ajatuksissa sen edellä. Ratakin oli helponpuoleinen.

”Sellaista pitkää laukkaa ja rentoa tekemistä”, Järvinen kuvaa.

Kansalliseen vaikeaan luokkaan osallistui 6 valjakkoa.

Kaikki tulokset täällä.

Danser T keskittyi hyvin.Danser T keskittyi hyvin.

Lisää teemasta: RatsastusPLUS