Takaisintulokausi siksi, että tässä on välillä ollut vähän hiljaisempaakin. “Mä olin viime vuonna oikeastaan koko kauden pois, kun ei mulla ollut hevosia”, Wist kertoo.

 

Kimotamma Beatrix Fina (Van Gogh – Corofino) on nyt mennyt Wistin kanssa tällä kaudella 140-luokkia. Lauantaina tuli Ainon pääluokassa joukon jatkoksi taas yksi, ja voiton kanssa. Selkeän voiton, sillä ratsukko oli 12 ratsukon luokassa ainoa nollaradan tekijä.

Kakkoseksi ratsasti nopeammalla ajalla, mutta pudotuksella vasta 17-vuotias lupaus Felicia Kallio 8-vuotiaalla latviantuontihevosellaan Ekselance (Zeb-Element – Calano II).

“Tulin liian hiljaa siihen kolmoissarjalle. Ratsastusvirhe, jonka seurauksena b-osa eli okseri putosi”, Kallio tuumasi.

Salla Varenti iloitsi Ypäjä Isandran (Cero I – Lasino) ensimmäisestä yrityksestä tällä tasolla, joka yritys toi heti “pronssia”.

Hän kun ei ollut lainkaan varma, kannattiko näin isoon luokkaan edes lähteäkään. “Mutta Tomas Kiviranta yllytti! Sanoi, että nyt meet vaan sinne Ainon neljäänkymppiin”, Varenti kertoi. “Ja hyvinhän tässä kävi!”

 

Helena Wistin omakasvatti, 9-vuotias saksalaissukuinen puoliverinen Beatrix Fina oli viime kauden loukkaantuneena.  Wistillä ei ollut muita hevosia, sillä yksi nuorempi hevonen myytiin ja aiempi ykköshevonen Cosima (Casado – Carvallo) siirtyi lopullisesti siitostammaksi ja on nyt astutettu Diamant de Semillyllä.

“Kyllä mä luulen, että Beatrixista ihan kunnon hevonen meidän kansallisiin isoihin luokkiin saadaan”, Wist iloitsi. Hän katsoo jo ensi kesään ja miettii keväällä Arezzon reissua ollakseen kotimaisessa GP-sarjassa ensi vuonna mahdollisimman iskukykyinen.

Beatrix on Wistin itse kouluttama. Nousu 140-hevoseksi tuli yllätyksenä, kuten ovat tulleet yllätyksinä kaikki aiemmatkin tason nousut.

“Tämä on niin pienikokoinen ja lyhyt, että olin yllättynyt jo siinä vaiheessa kun se meni 130:iä, ja sen jälkeen yllätyin, että se riitti 135:essäkin. Ja nyt tämä. Ja itse asiassa me ollaan menty muutama 145-luokkakin, ja ne se hyppää ihan samalla tavalla kuin ne 120-luokatkin!” Wist kertoo hymyillen.

Miten pieni tamma säkäkorkeudeltaan on, sitä ei kukaan ihan tarkkaan tiedä, sillä mittaamista ei ole tähän mennessä haluttu ruveta väen vängällä suorittamaan, kun ei tamma mittaustilanteista pidä.  Wist arvioi, että kokoa on siunaantunut “vähän päälle 160”.

 

Felicia Kallion Ekselance on ollut Suomessa nyt vuoden.

“Se on mun äidin löydös netistä”, hän kertoo.  “Ei se ollut tullessaan mikään valmis pakkaus ollenkaan. Oli mennyt lähinnä 110-luokkia ja jonkun 120-luokan. Viime keväänä alettiin hallikisoja hypätä ja nyt ollaan tässä,  eli aika hyvin se on mennyt”, hän sanoo.

Kallio kuvailee tammaa rauhalliseksi ja asialliseksi, ei sellaiseksi, mihin on saanut aiemmin tottua.   “Meillä synkkaa todella hyvin.”

Hänellä on vielä yksi juniorivuosi edessään. “PM:iin voisi ensi vuonna tähdätä. Viimeksi hyppäsin sillä tasolla pikkuponilla Ypäjällä vuonna 2016. Vuotta aiemmin sillä samalla Beltinillä sain Tanskassa hopeaa.”

Häntä valmentavat Taru Keinänen ja nyt pienen tauon jälkeen, uuden hevosen myötä myös Henrik Ehrnrooth. Vuosi 2017 oli Kalliollekin välivuosi hevospulan takia.

Raision ammattiopistossa merkonomiksi opiskeleva Kallio nähdään hevosineen seuraavan kerran HIHS:issä, jossa hän hyppää junioriluokkia keskiviikosta alkaen.

“Junnutourin finaali ratsastetaan sunnuntaina. Toivottavasti olen silloin vielä mukana.”

Tulokset täällä

 

Tämä juttu ja monta, monta muuta löytyy Hevosurheilun verkkolehti RatsastusPLUSsasta.

RatsastusPLUS ilmestyy aina maanantaisin, ja saat sen Hevosurheilun tilaajana veloituksetta itsellesi kirjautumalla muutamassa hetkessä ohjeiden mukaan täällä. Tarvitset kirjautumiseen vain lehden tilausnumerosi! Mukavia lukuhetkiä.