Syksyn illat jo pimeytyvät ja huomenna, perjantaina 12.10. Hevosurheilun sivuilla uidaan myös syvissä, tummissa ja yllättävissä vesissä.

 

Herman van Triest muistelee viimeisen kerran ystäväänsä Bert Rompia koskettavassa muistokirjoituksessa.  Hän toteaa ystävänsä olleen  esimerkillinen ratsastaja ja valmentaja, ja ennen muuta esimerkillinen ihminen.

 

Kansainvälisessä hevosurheilussakin tutuksi tulleen sheikki Mohammed Bin Rashid Al Maktoumin nimi on tullut esiin oudossa ja negatiivisessa valossa, ja hänen takiaan Suomessakin kerätään nimiä Amnestyn vetoomuslistaan. Torstaina klo 16.54 allekirjoituksia oli 13 650 kappaletta.

 

Ilmastonmuutos on tänä päivänä aina puheenaihe numero yksi.

Kolumnistimme Miia Lahtinen pohtii mitä on vihreä hevosurheilu. Ja mitä ehkä ei.

“Ei mikään internationaali hevosshow voi hypätä vihreäksi. Siinä oli jotain vihreää, kun Pentti Linkola ajeli hevosellaan Valkeakoskelle myymään ihmisille talvella pyytämiään kaloja. Siinä ei oikein ole, kun kilpahevosia kuljetellaan maasta toiseen, niiden ratsastajat kiitävät lentokoneillaan perässä ja tuhannet ihmiset matkustavat paikalle ihmettelemään sitä hyppimistä”, Lahtinen tylyttää. Kuka väittää vastaan?

 

Kansainvälisyys! Suomalaiset ratsukasvattajat suhaavat suvereenisti maailman körungeissa. Esimerkiksi Sari Kajamäki, jonka orivarsa arvioidaan pian hannoverinhevosten mekassa, eli Verdenissä. Miten ihmeessä hän löysikin tämän orivarsan, jolla on kokoa ja sukua, mutta ei hänen omasta mielestään kylläkään näköä. No, se on kyllä makuasia, komistuksen kuvaa kun katsoo.

 

Ruohonjuuritasolla normitorstai.

Hieroja Tuula Pursiainen jakaa osaamistaan.  Suomeen on muuttanut hevonen, jonka ratsastaja haluaa Pursiaisen tsekkaavan hevosen ennen varsinaisen treenin aloittamista. Sitten vuorossa on 17-vuotias lusitano, jota seuraa estekilpauralta jo eläköitynyt suomenhevonen.

Jokaisen hevosen lihasterveyden takeena on kolme peruspilaria. Ensimmäinen on oikea ja riittävä ruokinta, joka on laadittu hevosen rasitustasoon ja ikään suhteutettuna. Toisena tulee riittävä ja oikein toteutettu liikunta ja kolmantena kengitys sekä sopivat varusteet. Ratsulla ne tarkoittavat satulaa, satulavyötä, suitsia ja kuolaimia. Näin Tuula Pursiainen, amen.

 

On asioita, jotka pysyvät. Ne voivat olla kansainvälisiä, suomalaisia tai vähän siltä väliltä.  Toimittaja Sirpa Pääkkösen reportaasissa meidän kaikkien naapurinmies, Horse Show’ssa pian hyppäävä Rein Pill muistelee aikaa heti Neuvostoajan jälkeen, jolloin suomalaiset rohmusivat hevosia kolhoositiloilta.

 

Muualla lehdessä on tällä kertaa juttua hevosihmisten autoista.

Marko Björs paljastaa olevansa Mininsä ratissa “vähän sakkoherkkä”. Kamerapöntöt tuppaavat välähtelemään. Joskus kolmekin kertaa yhden ja saman päivän aikana! Kolareita hän ei ole ajanut koskaan, mutta on kerran ollut kyydissä kun ystävä nukahti rattiin ja ajoi kovaa vauhtia siltarumpuun.

 

Ei unohdeta poneja.

Kokemäen Ristessä on talli täynnä friisiläisiä, muutama shetlanninponi ja 11-vuotias ratsastajalupaus Patricia ”Tallimestari” Salminen.
Marjukka Mahlamäen laajassa jutussa kerrotaan kuinka Patricia elää monen nuoren tytön unelmaa. Kotoa löytyy paitsi talli, myös ratsuja, joista valita. Lempiruoka ranskalaiset,  lempibiisi Avicii – Hey Brother, lempivalmentaja Anu Korppoo ja lempikouluratsastusliike pohkeenväistö.

Tavoitteet ratsastajana ovat kunnianhimoiset. Hän tähtää kilpailemaan kouluratsastuksessa kaikkein korkeimmalle grand prix -tasolle. Patricia veikkaa ratsunsa olevan tuolloin puoliverinen, mikä saa isä-Salmisen huokaisemaan syvään.
”Friisiläiset menestyvät maailmalla GP-tasollakin”, Juhani Salminen muistuttaa.

 

Meidän mielestämme sinunkin kannattaa tilata näin monipuolinen lehti, jos ei se sinulle jo tule! Se ei ole suuri investointi, 30 eurosta ylöspäin. Kestotilaus tulee tietenkin pidemmän päälle aina halvimmaksi.  Digi on kätevä, ja tulee ensimmäisenä perjantaiaamulla, jo klo 06. Täältä voit katsella hintoja.  Ja kun olet tilannut lehden, olet oikeutettu ilmaiseksi toiseen lehteen,  ja saat tunnukset joka-maanantaiseen repparipakettiin RatsastusPLUSsaan. Siellä on ensi maanantaina asiantuntevat reportaasit Spencer Wiltonin kouluklinikasta, Anna-Julia Kontion Oslon maailmancupin avauskisasta,  kenttäkisoista Strzegomissa ja tietenkin viikonlopun FWB-kinkereistä, laatuarvostelusta!

Me Hevosurheilussa toivotamme Sinulle jo nyt huomiseksi mielenkiintoisia lukuhetkiä!