Helsingin Töölöön ilmestyi sopivasti Killerin Eliitin alusviikolla taideteos, joka kuvaa kilpailun vuoden 1985 voittaja Balboaa.

”Vanhempi herrasmies kävi ateljeellani useamman kerran pyytämässä, että toteuttaisin tämän työn”, hevostaiteilija Nina Tuovinen kertoo. Vanhempi herrasmies osoittautui Jorma Pesoseksi, joka aikanaan valmensi ja ohjasti jenkkiorin menestyksiin ja halusi nyt sen kuvan koristamaan kotikatuaan. Pesosella on Kristin Robertsin tekemä maalaus Balboasta ja luvan saatuaan Tuovinen käytti tätä referenssinä omassa työssään. Maalaus on toteutettu sähkökaappiin Perhonkatu 1. edustalle.

Sylvester Stallonen kolmella Oscarilla palkittu nyrkkeilyelokuva Rocky sai ensi-iltansa vuonna 1976 ja innosti myös hevoskasvattajia ympäri maailman. Suomeen Stallonen Rocky Balboa -hahmolle siunaantui parikin huippuhevosta kaimoiksi. Jouni Valkilan kasvatti Rocky voitti muun muassa Kriteriumin ja 5-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Vuonna 1984 suomalaisen kilpauransa puolestaan aloitti 7-vuotias Yhdysvalloissa syntynyt ori Balboa. Nevele Priden poika tuli Suomeen ennätyksellä 14,0a ja paineli heti ensimmäisessä Suomen startissaan volttilähetyksen SE-ajan 14,6ly.

Balboan uran kärjeksi muodostui vuoden 1985 Killerin Eliitti. Ori oli voittanut vuoden ensimmäisen suurkilpailun, 1.1. Jokimaalla ajetun Mallasjuoma-ajon, mutta loukkaantui tämän jälkeen ja palasi radoille vasta Eliittiin toukokuun puolivälissä. Karsinnassa se ei vielä hyvästä yrityksestä huolimatta pystynyt ohittamaan johtanutta Keystone Josephia juostuaan tämän rinnalla koko matkan. Finaalissa kolmannessa parissa juossut Balboa pakeni loppusuoralla omille teilleen, eikä Rosalind’s Guyn hyvä kiri pystynyt sitä uhkaamaan. “Olin mukana, kun Killerin Eliittiä aikanaan perustettiin ja silloin jo ajattelin, että tämä kilpailu olisi mukava voittaa. Haaveeni on ollut, että joskus saisin osallistua Elitloppetiin. Balboaa ei vielä ole kilpailuun kutsuttu, mutta mikäli kutsu käy, lähdemme Ruotsiin”, Jorma Pesonen tuolloin sanaili.

Kutsu kävi, mutta Elitloppet päättyi Balboan kannalta lyhyeen ja ikävästi. Sisäradalta lähteneelle Balboalle tuli ensimmäisessä kaarteessa ahdasta ja se laukkasi hylkäykseen. Bo W. Takter Victoria S:llä ja Anders Lindqvist Viroidilla aiheuttivat tilanteen ja kumpikin ohjastaja sai kolmen viikon ajokiellon. Balboalle Eliitissä tappion kärsinyt Rosalind’s Guy otti puolestaan kaikkien aikojen suomalaissijoituksen kirimällä finaalissa toiseksi, aivan voittaja Meadow Roadin tuntumaan. Balboa voitti urallaan vielä muun muassa Orivaltikan ja kilpaili vuoden 1988 alkuun saakka. Uran numeroiksi muodostuivat ennätys 13,2a ja voittosumma 202 166 euroissa mitaten.

Balboa ja Jorma Pesonen vuoden 1985 Eliitin voittajina.Balboa ja Jorma Pesonen vuoden 1985 Eliitin voittajina.