Hevosurheilun Suuressa Spekulaatio-illassa ravintola Kerubissa asiantuntijat Kirsti Kosonen, Joonas Teerikorpi, Jouko Tarvainen ja Pasi Pykäläinen pohtivat, miten Joensuun tuleva jännitysviikonloppu tulee sujumaan. 

Hevosurheilun Spekulaatio-iltaan asiantuntijaksi saapunut Jouko Tarvainen kertoi nauttivansa Kuninkuusravien jännityksestä myös ilman omaa kilpailijaa.

“Ensin haaveilet siitä pitkän aikaa, että kun sinne pääsisit, nyt taas on ihan mukavaa, että ei ole hevosta mukana, nauttia tästä tällä tavalla”, Tarvainen sanoi.

“Se on pitkä taival. Sitä, jolle se arpa sitten lankeaa, arvostan ihan hirveästi.”

Tarvaisen suosikit kuningatarkisassa ovat Saagas S ja Noriko.

“Minulla on vahva usko tammaan Saaga S, yllättäjäksi mainitsisin Norikon. Se on hiljalleen parantanut ja parantanut, tasaisuudellaan voi olla tänä viikonloppuna vaikka seppele kaulassaan”, Tarvainen pohti.

Joensuun raviradan toimitusjohtaja Pasi Pykäläinen allekirjoitti Tarvaisen aatokset, mutta lisäsi tammalistalle viime vuoden tähden Mokomanin.

“Luotan Jukka-Pekka Kauhasen ammattitaitoon ja sen vuoksi Mokomaniin”, Pykäläinen sanoi.

“Myös Mian Marin kunnon ajoitus on nyt erittäin hyvä.”

Ravitoimittaja Joonas Teerikorpi kertoi muuttaneensa mieltään henkilökohtaisesta suosikistaan viimeisen viikon aikana.

Sekottaja oli vielä viikko sitten oma suosikkini, mutta oli varsinkin Porissa niin epätasainen, että nyt se on erittäin iso kysymysmerkki.”

“Saaga S on ollut tällä kaudella vähän tasapaksu. Jos sillä tosiaan oli viimeksi kiimaongelmaa, ja sen balanssia vielä kevennetään nyt, kun kyseessä on kauden ykköstavoite, niin se on niukka ykkörankkaukseni”, Teerikorpi sanoi.

Kirsti Kososen ykkössuosikki kuningattareksi on Pykäläisen tavoin Mokomani.

“Jukka-Pekan kokemuksen takia veikkaan Mokomania. Sen viime vuoden tuoman kokemuksen, Santeri Dahlian ja kaikkien hänen muiden kokemustensa vuoksi. Hänellä on ihmeellinen kyky saada hevosista se paras irti sillä oikealla hetkellä.”

“Mutta myös muutaman hyvän Mian Marin startin nähneenä uskon, että nuorena hevosena se voi olla korkealla”, Kosonen kommentoi.

Kosonen kertoo katsovansa Kuninkuusraveissa aina näytelmän kerrallaan. Hänestä on hienoa seurata, kuinka kilpailun edetessä palapeli loksahtelee kohdilleen.

Oriiden puolella sekä Kosonen, että Tarvainen mainitsivat Hullumiehen.

“Tuo Hullumiehen kunnon ajoitus on osunut nyt niin hyvin nappiin, ja jos Seppo (Sarkola) pikkuisen viisastui viime vuonna ajotyylistä”, Tarvainen sanoi.

“Hullumies on suosikkini. Siinä on kova hevosmies takana. Tosiaan, hänellä ei viime vuonna ajot onnistuneet, mutta uskon, että tänä vuonna yllättää. I.P. Lento on sitten mielestäni sitä yllättäjäosastoa hevosista”, Kosonen sanoi.

Tarvainen kuitenkin kertoi uskovansa Jokivarren Kunkkuun, ja toivoo voittoa Antti Ojanperän ja Jutta Ihalaisen tiimille. Myös Tarvaisen listalta löytyi I.P. Lento, koska se omaa vankan kokemuksen Kuninkuusraveissa kilpailemisesta.

Pykäläinen luottaa pitkän aikaa tasaisesti esiintyneeseen Suivikkaaseen. Viikonlopun seuratuimmaksi valjakoksi hän rankkaa Jokivarren Kunkun ja Jorma Kontion.

“Jos Suivikas on sellainen kuin se parhaimmillaan olemaan, se nousee kyllä korkealle. Suosikkini ovat Jokivarren Kunkku, Suivikas ja Köppinen, joka on kovassa nousukunnossa”, Pykäläinen tuumi.

Teerikorpi pohti, miten Jokivarren Kunkun ensikertalaisuus mahtaa näkyä sen suorittamisessa viikonloppuna.

“Jotenkin se on pikkuisen raakile, ja se kun kääntää selästä kiriin, niin se lähtee sitten täysiä. Ja on sekin näyttänyt, että kun tulee väsy, niin se tulee”, Teerikorpi kommentoi.

Spekuloidessaan Teerikorpi kertoi odottavansa hyviä suorituksia muun muassa Köppiseltä, I.P. Lennolta ja Hullumieheltä. Vedonlyöjän silmin hän kertoi katsovansa lähtöjä myös siitä näkökulmasta, millä hevosella on mitäkin matkaa ajatellen eniten vahvuuksia.

Illan aihelistalla oli myös suomalaisen tuomaritoiminnan taso.

“Mielestäni siinä on aika iso virheprosentti, että jos olet eturivissä, että milloin sinua rangaistaan jättäytymisestä ja milloin ei. Siinä on paljon eroja, välillä saat jättäytyä puoli hevosen mittaa, välillä et”, Tarvainen kertoi.

“Mutta en koskaan haluaisi sinne torniinkaan mennä, se on se kauhein tehtävä tässä hommassa.”

Teerikorven mielestä taso Suomessa on keskinkertainen.

“Nyt viime aikoina on esimerkiksi tullut muutama selkeä peitsijuoksu, jotka on jätetty hylkäämättä. Laji on hirmuisen vaikea, ymmärrän sen täysin, enkä halua haukkua, mutta ehkä vähän kritisoida. Jos vertaa Ruotsiin, siellä linja on tiukempi ja yhteneväisempi.”

Kososen mielestä tuomaritoiminta on parantunut koko ajan.

“Ja valvontakalusto on parantunut, mikä edesauttaa. Niitä pieniä häiriöitä, joita tehdään vähän kiusamielessä kanssakilpailijoille, niitä pitäisi pystyä näkemään vielä paremmin. Se on mielestäni epäurheilijamaista käytöstä, mitä tuolla välillä näkee.”

“Hyvän ravituomarin kolme tärkeintä ominaisuutta ovat rauhallisuus, hyvä näkö ja oikeudenmukaisuus. Kun nojaa sääntöihin, silloin on helppo olla”, Kosonen sanoi.

Spekulaatio-illan asiantuntijat

Kirsti Kosonen on toiminut Joensuun ravien järjestely- ja toimistotehtävissä jo yli 50 vuoden ajan. Kosonen on todellinen Kunkkarikonkari, sillä hän on kokenut jo yhteensä 57 Kuninkuusravit, joista viimeiset 51 putkeen. Kosonen seuraa sekä Suomen että kansainvälistä raviurheilua, ja hänellä on myös vankka kokemus kasvattamisesta ja omistajan saappaista. Kosonen oli myös ensimmäinen nainen Suomessa, joka toimi ravien valvojana.

Joonas Teerikorpi on joensuulainen ravitoimittaja ja vedonlyöjä. Teerikorpi on seurannut raviurheilua aktiivisesti jo 15 vuoden ajan.

Jouko Tarvainen, Saarijärven šamaani ei suuria esittelyjä kaipaa. Voitti kuningaskilpailun Lappeenrannassa Patrikin Muiston kanssa vuonna 2009.

Pasi Pykäläinen, Joensuun raviradan toimitusjohtaja, joka tekee kaikkensa, jotta ravikansa viihtyisi tulevana viikonloppuna Linnunlahdella.

Lisää teemasta: Kuninkuusravit