Kevään kohokohta suomalaisessa raviurheilussa on käsillä. Vermossa ravataan vuotuinen Finlandia-ajo.

Huippuhevoset taustajoukkoineen ovat kokoontuneet Vermoon ympäri maailmaa, eikä sovi unohtaa myöskään yleisöä. He vastaavat koko ravien tunnelmasta. Yleisön joukosta löytyy monia pitkän linjan raviharrastajia.

Astuessani sisään totohalliin kuulen spekulointia monelta taholta liittyen ravipäivän kruunuun, Finlandia-ajoon. Mutta eihän tämä suuri kansainvälinen kilpailu olisi mitään ilman sen suurenmoista historiaa. Siitä puhutaan vahvasti myös Vermossa.

Kilpailun aloittamisvuodesta 1980 lähtien on kilpailua ollut paikanpäällä seuraamassa helsinkiläinen raviharrastaja Päivi Nevasalmi. Hänen ja monen muun katsojan mielestä ikimuistoisin Finlandia-ajo juostiin vuonna 1981, jolloin kaksi titaania nimeltä Ideal du Gazeau ja Keystone Patriot kohtasivat. Viimeisellä takasuoralla nähtiin hurja taistelu lähdön ykkösrahoista, kun keulaan siirtyneen Keystone Patriotin rinnalle eteni ranskalainen Ideal du Gazeau. Loppusuoran alussa Keystone Patriot näytti jo voittajalta, mutta aivan viime metreillä työntyi Ideal du Gazeau ohi.

Nevasalmen mielestä hienointa Finlandia-ajossa on nähdä hevosia ja kuljettajia monesta eri maasta, jolloin lähtöihin tulee aivan uutta väriä.

”On myös todella hienoa nähdä, että yleisöä saapuu runsaasti paikalle joka vuosi kelistä huolimatta”, Päivi Nevasalmi kommentoi.

Moni paikanpäälle saapunut muistelee myös ensimmäistä suomalaisvoittoa. Antti Teivainen ohjasti Otto-Manin voittajaksi Finlandia-ajossa vuonna 1992. Hevosen voitto oli pelikansalle suuri yllätys, sillä se oli vasta kuudenneksi eniten pelattu. Valmentajana toimi Esa Aronen.

Hienointa loppusuoran taistelua muistelee Timo Suvanne, jolle muistuu heti mieleen vuosi 2001. Lähdön suosikki Bwt Magic pääsi laskeutumaan vasta 800 metriä ennen maalia johtaneen Not A Spacecasen rinnalle. Pitkään näytti siltä, että Esa Holopaisen ajama Not A Spacecase kestää maaliin ensimmäisenä, mutta aivan viime metreillä työntyi Ahti-Antti Roikon ohjastama Bwt Magic kärkeen. Matti Salmi valmensi oria.

Suvanteen mukaan tunnelma paikanpäällä on muuttunut paljon vuosikymmenien varrella. ”Ennen ihmiset tulivat paikanpäälle katsomaan raveja, nykyään ravien seuraamista helpottaa tietokoneet ja erilaiset mobiililaitteet. Ravien tunnelma on lopahtanut sen myötä. Onneksi sentään Finlandia-ajo vetää porukkaa paikanpäälle”, Timo Suvanne kertoo.

Omistajan näkökulmasta hienointa Finlandia-ajoa muistelee Mika Matturi, jonka osaomistuksessa ollut tamma Target Hoss juoksi Commander Crowen voittamassa päälähdössä vuonna 2011. Matturilla on myös tänä vuonna hevonen mukana päälähdössä. Tämän vuoden Finlandia-ajossa juoksee Stable Bet on Bretin omistama seitsemänvuotias ruuna Bret Boko, jossa myös Matturi on osakkaana.

”Sisäradalle olisi päästävä. Sieltä hevonen voi yltää yllättävänkin korkealle. Voitto yllättäisi, enkä pidä sitä kovin todennäköisenä. Muut sijat ovat mahdollisia. Oasis Bi on etukäteen ajateltuna kovin vastustaja. Hieno lähtö kokonaisuudessaan”, Mika Matturi analysoi.

Lisää teemasta: Finlandia-ajo