Stig H Johanssonin aloitteesta järjestettyyn koulutuspäivään osallistui 72 hevosenhoitajaa eri puolilta Suomea. 

Tapahtuma alkoi Tampereen Hevosklinikan eläinlääkärin Jukka Houtun luennolla urheiluhevosten jalkaongelmista. Houttu esitteli ongelmien tarkastelua ajokokeen kautta.

“Jos saisin eläinlääkärinä valita vain yhden hevoselle tehtävän testin, valitsisin ajokokeen. Pidän sitä kaikkein tärkeimpänä”, Houttu kertoi luentonsa aluksi.

Asiantuntijaeläinlääkäri Katja Hautala Suomen Hippoksesta puhui omassa osuudessaan lääkeaineiden käsittelystä ja määräyksistä sekä tarttuvista taudeista.

Antidopingtyö kirvoitti hoitajilta paljon kysymyksiä ja keskustelua. Muun muassa näytteenottotilanteesta heitettiin ilmoille erilaisia kommentteja hoitajien kokemuksien perusteella.

Hautala kertasi muun muassa ohjeita siitä, mitä tietoja hevosen lääkintäkirjanpidosta täytyy löytyä.

“Mutta jos kaikki tiedot löytyvät klinikalta saadusta kuitista, silloin ne kuitit riittävät. Samoin, jos rokotuskortista löytyy hevosen saamat rokotteet. Se on vapaavalintaista, miten kirjanpitoa pidetään, mutta kun tarvittavia tietoja kysytään, silloin ne pitää olla olemassa”, Hautala sanoi.

Ypäjän Hevosopiston liikunnanohjaaja Pirita Hipp-Koskenoja jakoi tärkeitä pointteja hevosalan ammattilaisen työkyvyn ylläpitämiseen liittyen.

“Yleisimmät syyt talliyrittäjyyden lopettamisen ovat perhesyyt ja eläkkeelle siirtyminen”, Hipp-Koskenoja kertoi.

Hän painotti sitä, että hevostenhoitajien täytyy pitää myös itsestään huolta, sekä henkisesti että fyysisesti.

“Me tarvitsemme myös joutilaisuuden aikaa. Sitä, että laitetaan villasukat jalkaan ja mennään sohvanpohjalle, tai että lähdetään pihalle höntsykävelylle”, liikunnanohjaaja sanoi.

Lisäksi Biofarmin myyntipäällikkö Pekka Heusala tutustutti hoitajat tulehdusten pikadiagnostiikkaan.

Tilaisuuden juonsi Pohjois-Hämeen Hippoksen puheenjohtaja Kristiina Ertola. Aloitussanoissaan Ertola kertoi olevansa erityisen iloinen vastaanottaessaan suuren määrän hoitajia ensimmäistä kertaa järjestettyyn tapahtumaan.

Koulutuksen suunnittelu sai alkunsa, kun ravivalmentaja Stig H Johansson lupasi Hevosurheilun 90-vuotisjuhlassa viime syksynä unohtaa laskuttaa kyseisessä tilaisuudessa pitämänsä luennon, jos Suomessa järjestettäisiin koulutustapahtuma hevosenhoitajille.

Eläinlääkäri Katja Hautala. Kuva: Hanna LaaksoEläinlääkäri Katja Hautala. Kuva: Hanna Laakso
Liikunnanohjaaja Pirita Hipp-Koskenoja. Kuva: Hanna Laakso.Liikunnanohjaaja Pirita Hipp-Koskenoja. Kuva: Hanna Laakso.
Hipp-Koskenoja kertoi hevosenhoitajille terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisestä. Kuva: Hanna LaaksoHipp-Koskenoja kertoi hevosenhoitajille terveyden ja toimintakyvyn ylläpitämisestä. Kuva: Hanna Laakso
Hevostenhoitajat näyttävät taukojumppataitojaan.Hevostenhoitajat näyttävät taukojumppataitojaan.
Biofarmin myyntipäällikkö Pekka Heusala.Biofarmin myyntipäällikkö Pekka Heusala.