Callela Eliza voitti karsintalähtönsä SE-tuloksella.
Callela Eliza voitti karsintalähtönsä SE-tuloksella.Kuva: Anu Leppänen

Kriteriumin finalistit selvillä

Kasvattajakilpailu Kriteriumin finalistit ratkottiin Teivon raviradalla.

Suomenhevosten puolella finalistit selvitettiin kahdessa karsintalähdössä. Kummastakin koitoksesta finaaliin tiensä selvitti kuusi ensimmäisenä maalilinjan ylittänyttä.

Ensimmäisen karsintalähdön voitti Veli-Erkki Paavolan ohjastama Ypäjä Jallu. Kaksikko herkutteli lähdön suosikki Caijuksen takana, jonka ohi kuittasi lopussa varmasti.

Ypäjä Jallun omistaa Jame Team Järvenpäästä. Jarmo Hietaniemi on Ypäjä Jallun valmentaja ja samalla yksi neljästä omistajasta.

"Karsintalähtö meni kuten ennakkoon ajattelimme. Ajatuksissa oli selättää Caijus tänään. Ruuna sai vaihteeksi helpomman reissun, kun kaksi edellistä olivat olleet raskaita", Jarmo Hietaniemi kommentoi kotimatkalta.

"Ellin Sisu on meitä vielä sekunnin kaksi edellä. Olemme saaneet sitä koko ajan kuitenkin kiinni, ja finaalissa pääsemme matkaan aikaisempia paremmalta lähtöpaikalta. Häviämään ei finaaliin lähdetä kovasta vastuksesta huolimatta. Täytyy muistaa, että osallistujat ovat varsoja. "

Toisessa karsintalähdössä nähtiin ylivoimaa, kun kisan ennakkosuosikki Ellin Sisu latoi Henri Bollström rattaillaan maaliin muiden ollessa vielä noin sadan metrin päässä.

Lämminveristen Kriteriumin karsintalähtöjä ajettiin neljä, joten jokaisesta koitoksesta finaalilähtöön pääsi kolme parasta.

Ensimmäisessä karsintalähdössä nähtiin heti SE-tulos. Markku Niemisen suojatti Callela Eliza viiletti keulapaikalta tuloksen 15,1a / 2600 metriä. Aikaisempi Bosses Lilyn ja Arctic Passionin nimissä ollut 3-vuotiaiden tammojen 2500 metriä ja yli ennätys parani kymmenyksen.

Callela Elizan omistaa RAQ Team, jonka takana on tamperelainen hevosenomistaja Rauno "Raku" Asonen. RAQ Teamin omistuksesta kilpaileva Callela Leonard huipensi Asosen ravi-illan voittamalla oman karsintalähtönsä.

"Päivä oli hieno kaikin puolin. Callela Elizan suhteen oli vahva usko finaalipaikkaan jo ennakkoon. Callela Leonardin lähtöpaikka oli huono, joten odotuksia ei ollut niin paljoa. Lisäksi ensimmäinen kierros oli vauhdiltaan hiljainen. Hyvin hevonen tuli kuitenkin perille", Asonen kommentoi.

"Finaali on sitten oma juttunsa. Mas Archie on kova vastustaja. Tuomaksen (Korvenoja) hevonen (Bean Cocktail) teki myös kovan esityksen omassa lähdössään."

Hannu Nivola on kasvattanut sekä Callela Elizan että Callela Leonardin.

Oulu Expressin voittoa toissa viikolla juhlinut Mas Archie oli yksi neljästä karsintavoittajasta Antti Teivaisen ohjastamana. Viimeisen karsintalähdön vei nimiinsä Bean Cocktail ja Tuomas Korvenoja alun 120 metrin mittaisesta laukasta huolimatta.

Finaalilähdöt juostaan Tampereen Teivossa ensi viikon lauantaina 1.10. Suomenhevosten finaalin ykköspalkinto on 47 500 euroa. Lämminveristen paras palkitaan 93 750 eurolla.

Suomenhevosten Kriterium kilpaillaan 2100 metrin ryhmäajona. Kilpailun osallistujat ovat nelivuotiaita ravureita. Lämminveristen puolella kolmivuotiaiden osallistujahevosten maaliintulojärjestys selviää 2600 metrin kilvanajon jälkeen.

Viime vuonna Kriteriumin voittajia olivat Tähen Toivomus rattailla Henri Bollström ja Arctic Passion ohjaksissa Hannu Torvinen.