Tuomas Korvenojan tallissa on jyllännyt koko kevään ajan sitkeä tauti. Valmentaja kertoo, että vain harva hevonen on suorittanut kevään aikana omalla tasollaan.

”Tämä alkukausi on ollut meille aika tuskaisaa. Nyt pyritään tutkimaan kaikki asiat läpi, ympäristötekijät ja kaikki muukin, että saadaan vähän selvyyttä tähän. Hevosten sairastuminen on ollut niin sitkeää”, Korvenoja sanoo.

Hän joutui jättämään perjantain Turun raveista pois Jonesyn, BWT Burnin Aliven ja Broidin. Ensi viikolla muutamilla hevosilla yritetään ajaa kilpaa, mutta aiemmin taudilta välttyneet hevoset ovat nekin alkaneet sairastaa.

”Esimerkiksi William Pine ei ole ollut kipeä, mutta tänä aamuna sillä oli lämpö noussut”, Korvenoja harmittelee.

Tulevina päivinä ja viikkoina hevosista otetaan viljelynäytteitä virusdiagnoosin varmistamiseksi. Osa hevosista on tullut välillä terveeksi, mutta sairastunut uudestaan.

”Se ei ole normaalia. Yleensä kun virus tulee, se tulee ja menee. Nyt tuntuu, että se vain uusii ja tulee eri muodossa takaisin. On lämpöä, limaisuutta ja kurkunpäätulehdusta. Lämmöt heittelevät ylös ja alas, mikä on tyypillistä viruksille.”

Turkuun ilmoitettujen hevosten lämmöt heittelevät kolmea kymmenystä. Korvenojan mielestä niillä on turha lähteä tässä vaiheessa radalle. Hän kertoo, että lievä piilevä infektio vie hevosen kropasta tehoja 10–20 prosenttia. Hevoset eivät saa kaikkea itsestään ulos, ja yksi vaihde puuttuu kaikilta.

”Toukokuu on suurimmaksi osaksi taputeltu meidän osalta. Katsotaan kesäkuussa, miten tilanne rauhoittuu. Ei tässä auta, kuin olla kärsivällinen. Odotellaan, että lämmöt alkavat tasaantua ja hevoset ovat taas tolpillaan. Nämä onneksi tulevat takaisin kuntoon, kun ovat terveitä. Niillä on hyvät pohjat”, Korvenoja toteaa valmennettavistaan.