Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 5 A.T. Veeti 43,06 %, 1,72 e

Toto5-2: 4 Langen’s Cza Cza 5,80 %, 20,53 e

Toto5-3: 13 Råger 51,92 %, 26,88 e

Toto5-4: 2 Jugador 42,23 %, 36,55 e

Toto5-5: 1 Better Boss 30,20 %, 43,13 e

 

Vaihto: 86 964,28 euroa

Teivon ravien alkua siirrettiin Tampereen alueella tapahtuneista kolareista johtuneen liikenneruuhkan vuoksi puolella tunnilla, ja pääpelin avauskohde ratkesi vasta vähän ennen kahdeksaa.

Toto5-1: Kylmäveristen kovassa tasoituksessa oli vain kahdeksan kilpailijaa, ja takamatkalta lähtenyt Caijus säntäsi johtoon jo ensimmäisessä kaarteessa. Suosikiksi pelattu A.T. Veeti ei päässyt etenemään yhtä sujuvasti, mutta se kiersi kaarteen jälkeen toisesta ulkoa mielipaikalleen kärjen rinnalle, josta se jyräsi lopussa varmasti ykköseksi.

Lähdössä ei lönkötelty missään vaiheessa, mutta tahti tiivistyi toisella kierroksella entisestään ja A.T. Veetin voittoajaksi kirjattiin sen tasoitusennätys 23,3/2120 metriä, jossa parannusta aiempaan oli seitsemän kymmenystä.

“Veeti rupesi siinä vähän itsekin pyytelemään, ja Antillakin (Caijusta ajanut Antti Teivainen) on vähän tapana ajaa kilpaa aina siinä kolmannella puolikkaalla jo, mutta se sopi meille oikein hyvin”, Pasi Teinin valmentamaa A.T. Veetiä ajanut Juha Länsimäki kertasi. “Veeti otti sitten yliotteen tuossa sata jäljellä ihan helposti. Korvat jäi kiinni. Kova voittoaika oli mulle yllätys, kun se meni niin helposti. Kumma rotu tämä suomenhevonen, kun tämäkin sai 13-vuotiaana vielä vauhtia yhtäkkiä lisää.”

Caijus oli hyvä toinen ennen takasuoralla kolmannesta parista hyökännyttä Rapin Aatosta.

 

Toto5-2: Paikkojen selvittyä toiselle radalle ilman vetoapua jäänyt Langen’s Cza Cza sai kierroksen täyttyessä selän eteensä, kun Golden Eleven kiersi parijonosta kuolemanpaikalle.

Ensimmäisen kaarteen jälkeen toiselta radalta kolmanteen sisälle pudottanut Albino Brave mahtui viimeisen takasuoran puolivälissä nousemaan hieman pakittamalla kiriin kolmannelle radalle ja eteni hyvin. Langen’s Cza Cza pääsi maalisuoralle tultaessa kääntämään sen perään ja ratkaisi sitten varmasti.

“Ajattelin, että jaksaako, mutta sitten saatiin vetoapua ja hevonen jotenkin piristyi siitä, kun sai olla vähän aikaa selässä”, Jarmo Saarela kuvaili. “Tapsan hevonen kun tuli viimeisessä kurvissa ulkopuolelle, tämä rupesi painamaan ohjille ja tuntui oikeinkin hyvältä. Sitten tuli kreivin aikaan reikä, päästiin Tapsan perään herkuttelemaan ja kun sai vetää nuo laput, niin se tuli kyllä hyvin loppua.”

Voitto oli Olli Lähtisen valmentamalle 6-vuotiaalle tammalle kauden toinen. Tasoitusennätystään kuusi kymmenystä lukemiin 15,5/2100 metriä parantanut Langen’s Cza Cza oli seitsemänneksi pelatuin.

Albino Brave puristi toiseksi niukasti ennen Golden Eleveniä. Tasaisen reippaasta temposta huolehtinut Angelico putosi neljänneksi. Sisällä neljäntenä matkannut suosikki Westcoast Skipper jäi rintaman taakse pussiin.

Ykkösnumerolla kilpaillut Bluebird Nash piti johtopaikkaa, kunnes kaarteeseen mentäessä sekosi askelissaan. Se hylättiin, mutta tuli taustalta porukan mukana pirteästi maaliin.

 

Toto5-3: Kohteiden pelatuin hevonen Råger seuraili taustalla kuudennessa ja viidennessä ulkona, kunnes toisen kaarteen jälkeen lähti parantamaan asemiaan kolmatta rataa pitkin.

Jo alkumatkasta toiselle radalle ilman vetoapua päätynyt Merran Jyske vastasi viimeisellä takasuoralla, ja kun alakynteen jäänyt Heporix laukkasi loppukaarteen alussa johtopaikalta, kaksikko erkani voittokamppailuun.

Päätöspuolikas taittui parhaiden osalta 1.23:n lukemiin, ja niistäkin Råger oli lopulta varmasti etevämpi.

“Tästä hevosesta on tullut niin hyvä ja hyvä ajaa, että sillä voi lähteä kiertämään hyvissä ajoin”, Esa Holopainen kehui. “Se tuli tosi helposti vielä. Se tuli lopussa kyllä varmasti ohi ja vähän jo hiljentikin, kun meni hevosenmitan ohi. Ainakin tuntui, ettei se vielä väsynyt ollut.”

Jouni Miettisen tallista neljännen kerran kilpaillut 7-vuotias Råger saavutti näissä yrityksissä kolmannen voiton. Viime viikolla Vermossa kova kiri katkesi loppusuoralla laukkaan, mutta nyt siitä ei ollut tietoakaan ja tasoitusennätys koheni illan teeman mukaisesti aikaan 25,2/2140 metriä.

Merran Jyske oli vahva kakkonen paljon ennen muita. Viidennestä sisältä päätösvaiheessa vapaille löytänyt Amaro kiri maalisuoran napakasti ja ehti jälkijoukon kärkeen kolmanneksi.

 

Toto5-4: Victor Quo Vadis valtasi kärkipaikan rajussa 1.08-vauhtisessa avauksessa. Selvä suosikki Jugador ei ollut mukana kiivaimmassa alkurynnistyksessä, mutta se ajoi takasuoralla toista rataa voimalla eteenpäin ja eteni johtoon toisen kaarteen puolivälissä.

Loppumatka oli Jugadorin näytöstä. Se pisteli päätöspuolikkaan kympin pintaan ja erkani ylivoimavoittoon tuloksella 12,5a/2100 metriä, joka on 6-vuotiaan ruunan ennätys kolmen kymmenyksen marginaalilla.

“Antti (William Birdlandia ajanut Antti Teivainen) lähti takarivistä lujaa liikenteeseen, ja koitin vaan pitää niin, ettei se pääse meidän etupuolelle missään tapauksessa”, Olli Koivunen kertasi. “Sen jälkeen päästiin etenemään kärkeen, mutta vauhti pysyi kyllä aika reippaana. Vähän turhaankin vedin noi vetolaput alas tuossa loppusuoran alussa. Sieltä oli tulossa kovia hevosia takaa, niin ajattelin, ettei oteta mitään riskejä. Hevonen vaihtoi tosi hienosti rytmiä, ja voitto oli oikein helppo. Hevonen oli superhyvä, mutta toivottavasti se pystyisi vieläkin pikkaisen parantamaan.”

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta ulkoa selässä kolmannelle radalle lähtenyt Conny Sisu kiri maalisuoralla jälkijoukon kärkeen toiseksi.

Lujaa lähtenyt William Pine pudotti kaarteessa kärkihevosen taakse ja jäi jatkossa kolmanteen sisälle, josta se pääsi viimeisellä takasuoralla toiseen ulos. Väylä vapauteen löytyi lopulta hieman pakittamalla reilusti ulompaa. William Pine sykäisi vielä hyvin ja kiri kolmanneksi.

Parijonon ulkopuolelle juuttunut William Birdland joutui kaarteen jälkeen pakittamaan kauas taustalle. Se tuli sieltä selissä ihan mukavasti perille, vaikkei pystynyt nousemaan enää ihan tototaistoon.

 

Toto5-5: Suosikki voitti ennätyksellään myös päätöskohteen, kun sisältä lähtenyt Better Boss hallitsi tapahtumia koko 2100 metrin ajan. Viisivuotiaan tähän asti parhaasta noteerauksesta lähti 0,7 sekuntia, kun ajaksi kirjattiin 13,3a.

“Viimeinen 200 oli kovaa, ja hevonen tuli kyllä herkästi maaliin”, Iikka Nurmonen ihasteli valmennettavaansa. “Ehkä vähän jäi voimia ja vauhtia vielä varastoon. Korvat jäi ainakin kiinni. Ehkä tuo tyyli yllätti, miten meni tuollaisen ajan. Tätä on toivottu ja vähän luuloteltukin. Pitää varmaan ruveta 75-lähtöjä ajamaan.”

Puolimatkassa toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Milla Sonik joutui tyytymään hyvään kakkoseen.

Kiihdytyksessä suosikkia haastanut Bombard pudotti kaarteessa tämän taakse. Se hakeutui maalisuoran avautuessa Milla Sonikin takaa kiriin kolmannelle radalle, mutta vauhdin edelleen kiihtyessä asemat pysyivät ennallaan.