Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 5 A.T. Visku 10,84 %, 8,00 e

Toto5-2: 1 Belenos 41,78 %, 12,70 e

Toto5-3: 9 Rojaali 14,41 %, 28,70 e

Toto5-4: 7 Pops’ Sunrise 32,54 %, 34,50 e

Toto5-5: 4 Leader Aria 10,38 %, 160,80 e

 

Vaihto: 63 348,60 euroa

A.T. Visku ja Topper näyttivät nuoremmilleen mallia Porin avoimessa ryhmässä ja pudottivat suursuosikiksi luotetun Nopsan Vauhdin kolmanneksi.

Toto5-1: Viisitoista vuotta sitten syntyi hieno suomenhevosikäluokka, jonka kilpailuoikeus päättyy tämän kuun lopussa. A.T. Visku rikkoi kuparisen myös tämän kauden osalta, kun se runttasi johtaneen Nopsan Vauhdin rinnalta ykköseksi.

Kärkihevosta seurannut toinen 15-vuotias Topper hakeutui maalisuoralle tultaessa rintaman takaa vapaalle neljännelle radalle ja kiri melkein täysin A.T. Viskun rinnalle.

Kolmanneksi eniten pelattu A.T. Visku teki 2100 metrillä ajan 26,1a. Kahden tonnin ykköspalkinnon myötä sen voittosumma nousi päälle 200 000 euroon. Voitto oli sille uran kuudestoista, ja niitä on tullut nyt peräti yhdeksällä eri kaudella.

“Kyllä maaliin tullessa pala nousi kurkkuun”, hovikuski Juha Länsimäki tunnusti. “Etukäteen oltiin ajatetu, että meille lankeaa toi paikka, mutta kun Visku on tällaisessa kunnossa, se sopii sille oikein hyvin.”

Katri ja Pasi Teinin omistama A.T. Visku kilpaili viimeistä kertaa Porissa, sillä kauden päätösraveissa sille ei ole kotiradalla mahdollista sarjaa. Se on ilmoitettu sen sijaan ensi tiistaiksi Teivoon, ja Vermossahan olisi tapaninpäivänä uransa päättäville suomenhevosille räätälöity lähtö, mutta A.T. Viskua ei välttämättä siellä nähdä.

“Pasin kanssa ainakin etukäteen on puhuttu, että jos se saa voiton, se loppuu sitten siihen”, Juha Länsimäki paljasti.

 

Toto5-2: Freelancer jätettiin pois alkuravien aikana. Suosikiksi nousi sen jälkeen Belenos, joka hallitsikin tapahtumia ykköspaikaltaan koko 2100 metrin ajan.

“Vähän huoletti, että pystyykö pitämään keulaa, mutta ihan helposti pystyi”, Kari Toivasen valmentamaa ruunaa ajanut Jere Kiveinen iloitsi. “Jäi vielä varaakin, sillä laput jäi ylös. Mahtava hevonen, kun tällä on jo viisi erilaista jänne- tai hankosidevammaa ollut ja joka kerta se on tullut takaisin ja aina vaan edellistä parempana.”

Maltillisen matkavauhdin jälkeen päätöspuolikas taittui 11,5:n lukemiin, ja Belenosin ajaksi tuli 16,2a.

Viimeisen takasuoran alussa toisesta parista ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Celebration Song puristi voittajaa uhkaamatta toiseksi niukasti ennen sisällä hyvin seurannutta Staro Interstatea.

 

Toto5-3: Takarivistä lähtenyt Rojaali päätyi jo kaarteeseen mentäessä paikkojen selvittyä toiselle radalle ilman vetoapua, ajoi reippaasti eteenpäin ja painui takasuoran avautuessa Jasun Velhon ohi johtopaikalle.

Suosikiksi pelattu Jasun Velho pääsi kierrosta myöhemmin kääntämään vapaasti rinnalle, mutta kolmanneksi eniten merkitty Rojaali vastasi maaliin asti. Niko Jokela ajoi Veli-Matti Kangasluoman valmennettavaa, joka teki 2100 metrillä ajan 29,6.

“Olen ajanut tällä tämän aikaisemmassa elämässä ainakin kerran, mutta siitä on aikaa ja hevonen on mennyt siitä tosi paljon eteenpäin”, Niko Jokela muisteli. “Valmentaja ei antanut mitään ihmeempiä ohjeita. Päästiin toiselle radalle vapaasti, ja hevonen lähti vetämään hyvin, niin ajattelin koittaa, jos pääsisi keulaan, ja päästiin. Ajettiin sitten tasaisen reipasta, ja voitto oli niukka mutta varma.”

Huima Hermanni jatkoi viimeisellä takasuoralla kolmannesta sisältä lähimmäs keulahevosta, seurasi tiiviissä tuntumassa maaliin ja joutui tyytymään kolmanteen sijaan, kun ei päässyt käyttämään kaikkia voimiaan.

 

Toto5-4: Rauhallisesti lähtenyt suosikki Pops’ Sunrise jäi viidenteen pariin ulos, josta se nousi toiseksi viimeisessä kaarteessa selässä kolmannelle radalle. Se varasi loppukaarteessa neljättä rataa, iski maalisuoralla täyden höyryn päälle ja ratkaisi varmasti.

“Ohjeet oli, että koitetaan vaan päästä ravilla matkaan ja kurvit ravia, niin lopun sen pitäisi tulla juosten, ja niin se teki”, Harri Koivusen valmennettavaa ajanut Jarmo Saarela kertoi. “Muuten se oli mukava, ihan helppo ja hyvä ajaa.”

Hieman ennen lähtölinjaa laukalle kompuroinut Jimmy Ray pääsi heti muiden matkaan ja tuli Pops’ Sunrisen perässä kuudennessa ulkona, josta kiersi vetävässä selässä kärkipäähän. Se tuli vahvasti perille ja kipusi tuloksen 16,0a/2100 metriä tehnyttä suosikkia uhkaamatta toiseksi.

Neljännestä sisältä maalisuoralle tultaessa vapaille päässyt Quick Leader kiri kolmanneksi. Johtopaikalla juossut Wilds Celebrity sai ensimmäisellä takasuoralla rinnalleen All Ready Matchin ja vastasi tälle. Vauhti kohosi kolmannella puolikkaalla 1.13:n lukemiin, ja kärkipari putosi maalisuoralla pienemmille rahoille. Niiden keskinäinen järjestys ei muuttunut.

 

Toto5-5: Kaarteen jälkeen johtoon edennyt Leader Aria sai vetää toisen puolikkaan täysin rauhassa, kiristi sen jälkeen tempoa päätöskierroksella ja hallitsi oikein varmasti. Hannu Hietaselle illan toisen voiton sekä valmentajana että ohjastajana tuonut Leader Aria oli toiseksi pelatuin ja teki 2100 metrillä ajan 16,8a.

“Saatiin siinä eka rinki mennä kohtalaisen rauhassa, niin lähdin sitten, kun tämä on kuitenkin jaksava hevonen, ajamaan reippaampaa. Pallot jäi korviin, ja jonkin verran jäi voimia”, Hannu Hietanen kehaisi.

Tasan 69 prosentin kannatuksen kerännyt Grace Match oli kohteiden käytetyin merkki. Toisen radan jonossa kolmantena ja toisena matkannut Grace Match käänsi kiriin vasta loppukaarteen puolivälissä ja puristi tasaisesti toiseksi, mutta voittajaa se ei saanut käytännössä yhtään kiinni.

Lähtösuoralla laukannut American Dream pääsi heti pääjoukon mukaan. Se seuraili viidennessä sisällä, hakeutui päätösvaiheessa vapaille ja kiri kolmanneksi. Viimeisen kierroksen alkupuolella toisesta ulkoa ilman vetoapua jäänyt Empere’s Bud ei jaksanut otella ihan totosijoista.

Toista rataa ilman vetoapua juossut Corinne Corinne pääsi noin 900 metriä ennen maalia sisälle lähimmäs keulahevosta. Se ei pysynyt ihan tämän tuntumassa, mutta oli tiukasti taistossa kakkossijasta, kun lankesi laukalle maalisuoralla.