Jyväskylän Killerillä ravattiin eilen torstaina 5-vuotiaiden suomenhevosten Derbyn karsintalähdöt. Molempien lähtöjen kuusi parasta pääsee viikon päästä lauantaina 20. elokuuta ajettavaan finaaliin.

Ensimmäisen karsintalähdön voitti Harri Kotilaisen ohjastama ja valmentama Äänestäjä. Ori matkasi rauhallisesti takajoukoissa ja sai hyvin kiritilaa loppusuoran auetessa. Loppusuoralla Äänestäjä ennätti maaliin ennen Esa Holopaisen ajamaa Viktor Kärppää voittoajalla 27,7a.

Koko matkan kuolemanpaikalla juossut Riipinen teki väkevän esityksen kirimällä kolmanneksi.

Harri Kotilaisen mukaan Äänestäjän voitto ei irronnut helposti.

”Kyllä siinä piti töitä tehdä. Toinen vastasi hyvin rinnalla, eikä hevonen ollut siinä lopussa niin terävä kuin oletin. Mutta tuli ohi, ja se nyt on tärkeintä, että saatiin finaalipaikka”, Kotilainen kommentoi juoksua.

Hän odottaa Derbystä mielenkiintoista kilpailua. Kotilaisen mukaan Äänestäjä pystyy taistelemaan voitosta, vaikka lähtö on täynnä kovia vastustajia. Turun kuninkuusraveissa ajetussa Pikkukunkussa Äänestäjä oli toinen.

”Ihan hyvillä mielin lähdetään. Ei tässä hirveästi tehdä muutoksia valmisteluun. Hevonen oli Turun ja tämän karsinnan välillä aika hiljaisessa liikkeessä. Ehkä vähän voidaan terävöittää ennen starttia, mutta ei mitään hirmujuoksuja kannata alkaa tässä tekemään”, Kotilainen kertoo.

Toisen karsintalähdön vei Antti Ojanperän ohjastama ja valmentama Evartti, joka kruunattiin Turussa Pikkukunkuksi.

Kun kierros oli juostu, Ojanperä käänsi ajokkinsa reissuun jonon hänniltä. Hannu Torvisen ohjastama Lilin Jytky ehti Evartin eteen, ja kaksikko taittoi loppumatkan maalisuoralle asti perätysten kolmannella radalla. Maalisuoralla Evartti sai otteen Lilin Jytkystä, joka jäi toiseksi. Molempien ajaksi kellotettiin 26,4a. Kobardi sijoittui kolmanneksi.

Yksi 5-vuotisikäluokan mielenkiintoisimmista nimistä, Tähen Toivomus sairastui kuninkuusraviviikonloppuna virustautiin eikä päässyt Pikkukunkkuun. Tauti vaivaa hevosta edelleen, ja Pauli Raivion valmennettava joutui jäämään pois myös derbykarsinnoista.

Suomenhevosten Derbyn osallistujat 20.8.2016

Evartti
Äänestäjä
Lilin Jytky
Viktor Kärppä
Kobardi
Riipinen
Tupla-Erkki
Patriootti
Antin Onni
Fiiling
Almus
Lissun Eerikki