Toto5-voittajat, peliosuus ja rivin arvo

Toto5-1: 2 Joseph Boko, 62,30 %, 1,30 euroa
Toto5-2: 11 The Next One US, 24,11 %, 2,58 e
Toto5-3: 5 Aatsi, 18,40 %, 10,73 e
Toto5-4: 7 Callela Einstein, 51,34 %, 15,20 e
Toto5-5: 6 Yolo Savoy, 19,90 %, 25,38 e

Vaihto: 80 298,90 euroa

Juhani Inkisen kasvattaman, omistaman ja valmentaman Aatsin sadas startti toi nopealle ruunalle uran 16. täysosuman.

Turun maanantaiajoissa Jarmo Saarelan ajama Aatsi lähti rivakasti matkaan, mutta keulaan avanneen Heporixin ohi ei ollut mitään asiaa, eikä Saarela päässyt myöskään haluamaansa juoksupaikkaan Heporixin taakse.

Kovan avauksen jälkeen Jarmo Saarela hillitsi Aatsin menohaluja ja oli peruuttamassa sisäradan syövereihin, kun viime hetkellä Hannu Torvinen kierrätti Hiiopin tarjoamaan vetoapua toiselle radalle.

Aatsi sai herkutella 2. ulkona loppukurvin puoliväliin saakka, kunnes nousi kolmannelle ensimmäiseksi. Aatsin loppuveto oli siksi napakka, ettei Heporix pystynyt vastaamaan sille voittotaistossa.

Aatsin edellinen voitto oli viime vuoden kesäkuulta, vaikkakin mukavia otteita se tänä keväänä oli jo aikaisemminkin esittänyt.

”Keväällä kun saatiin ottaa hokkakengät eka kertaa pois ja ajella ilman kenkiä, siitä lähti hyvä fiilis hommaan, joka on vielä ainakin jatkunut. Lauantairavejakin olen koittanut kiertää, kun siellä 3,4 ja viideskin oikeasti jotain saa”, Juhani Inkinen valottaa.

Aatsi oli aikaisemmin tunnettu varsin keulariippuvaisena menijänä, mutta nykyään sen työkalupakki on monipuolistunut.

”Se on vanhemmiten tullut viisaammaksi, että yrittää takaakin. Välillä tuntui, ettei se tule kuin keulasta, mutta nyt se yrittää takaakin paremmin loppua.”

Aatsi pysyy vielä 11-vuotiaana hyvällä kilpailuhuumorilla vaihtelun kautta.

”Kotona koitetaan kaikki kääntää välillä päälaelleen. Välillä tulee aikajakso, että ajellaan pelkästään kärryillä, ja hevosella jos tuntuu huumori katoavan, sitten ratsastetaan pelkästään. Sitten kun sekin tuntuu tökkivän, näin kesäaikaan uidaan ja ollaan laitumella yötä päivää ja ajellaan putkireellä pieniä lenkkejä heinänurmella.”

Ruovedellä asuva Juhani Inkinen kertoo loistava-sanan kuvaavan Aatsia starttihevosena.

”Harva suomenhevonen tuolla starttimäärällä noin menee, ja sen voittosumma (70220) on mielestäni tuollaiseksi hevoseksi oikeinkin loistava. Se on ollut koko elämänsä jaloiltaan oikeastaan terve. Välillä valmentajaa vaan harmittaa sen huumorihomma, kun herra ei halua yrittää.”

Lindy Poppins pian radoille?

Jos Aatsia ei aina kilpaileminen niin kovin huvita, Juhani Inkistä varsinkin vuosina 2018-2019 otsikoissa pitänyt Lindy Poppins on tunnettu loistavasta juoksupäästä. Lindy Poppinsia ei ole kisoissa nyt nähty, koska se loukkasi viime vuoden keväällä hankositeensä.

”Kesä saatiin uittaa hevosta hyvin, ja jalka on parantunut hyvin. Talvi treenattiin sitä hangessa kovasti ja reippaampaakin on surauteltu. Jos kaikki menee hyvin, on koelähtöä ajateltu kuun lopulle. Vielä jos pääsisi iltaraveissa vähän kilpaa ajelemaan. Lindy Poppins on iloinen poika ja hevosena luonteeltaan mahtavava”, Juhani Inkinen kehuu 98 985 euroa tienannutta kymmenvuotiasta.

Teivo Grand Prix 2018 -voittaja Lindy Poppins, osaomistaja-valmentaja Juhani Inkisen ja ohjastaja Niko Jokelan kanssa palkintoseremoniassa. Kuva: Ada Pykäläniemi

Teivo Grand Prix 2018 -voittaja Lindy Poppins, osaomistaja-valmentaja Juhani Inkisen ja ohjastaja Niko Jokelan kanssa palkintoseremoniassa. Kuva: Ada Pykäläniemi