Jokimaa Tekee Tähtiä -karsinnat olivat tasokkaammat kuin koskaan.

1. karsinta

Tuomas Korvenojan vältettyä EL Blackjackilla sisäradan karikot ja päästyä ensimmäisen kaarteen jälkeen keulaan sillä oli kaikki valtit käsissään. Flynn Bokon kierrettyä viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista ulkoa johtavan rinnalle tämä oli kuitenkin täysin aseeton.

“Flynn Boko on ollut neljään viime starttiin tosi hyvä ja tuntui tänään lämmityksessä vielä paremmalta kuin lauantaina”, Mika Forss ihasteli. “Harmi että Ruotsin kriteriumkarsinnoissa tuli laukka ja lopussa jäätiin vielä vähän pussiinkin.”

Vauhdilla vetäneen EL Blackjackin taipuminen taistelutta keulasta ei loppuviimeksi ollut niinkään sen omaa huonoutta kuin Flynn Bokon hyvyyttä. Suosikki tappeli kakkossijasta tiukasti loppuun asti, ja siltä huippuvetoavun saanut Lord Ivar tuli lopussa vain niukasti ohi ja finaaliin.

2. karsinta

Kilpailun suurimpiin suosikeihin lukeutuneen derbyvoittaja Fabrice Duon ravi ei käynyt vieläkään kuten Derbyssä, ja epäonnistuminen sinetöityi lyhyeen laukkaan takajoukoissa loppusuoralle kaarruttaessa. Voittotaistoon irtosivat kuolemanpaikan Bonhomme ja kolmannesta ulkoparista kirinsä aloittanut Mondegreen, ja maalikuvassa voiton vei Mondegreen.

“Olin ajanut tällä kaksi kertaa, voiton ja kakkosen, ja pidin tätä aika hyvänä hevosena. Valmentaja Timo Kukkonen varoitteli, ettei tämä olisi ihan parhaimmillaan, mutta tosi hyvän juoksun se silti teki”, Ari Kela kehui Mondegreeniä.

3. karsinta

Kolmannessa karsinnassa Mauri Jaaralle Anaheim Kempin rattailla ei kelvannut kaikkien hämmästykseksi suosikki Wasa Warriorin selkä, mutta Jaara tiesi mitä teki. Kaksikko tuli rinta rinnan maaliin, Anaheim Kemp ensin.

“Ajettiin kesällä pari starttia kipeänä ennen kuin selvisi mikä tallin hevosia vaivasi, ja siitä tuli takapakkia. Nyt jätettiin umpilaput pois ja laitettiin pikkulaput tilalle, ja hevonen oli rauhallinen ja tosi hyvä”, Mauri Jaara ihasteli.

4. karsinta

Pasi Tikkala jättäytyi Mountain Cleaverilla porukan hännille, mutta hirmukuntoinen tamma kiersi kaikki 1200 metrin kirillä ilman vetoapua. Timeless Croft kiri kakkoseksi ja finaaliin.

“Pojilla lähti hevoset kovempaa, ja tämä ei pääse lujaa liikkeelle. Yksi kaarre tuli kierrettyä turhaan kolmatta rataa kun Moilanen ei päästänytkään kuolemanpaikalle kuten luulin, mutta sekään ei tänään haitannut”, Pasi Tikkala jutteli.

5. karsinta

Mika Forss käänsi William Birdlandin viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista ulkoa reissuun ja ajoi loppukurvissa voittajan elkein johtaneen Naomi Webbin rinnalle. Hannu Torvinen oli kuitenkin voittajan nimestä eri mieltä ja kannusti loppukurvin kolmatta rataa ilman vetoapua kiertäneen Lovesongin ylivoimavoittoon.

“Tamma oli jo välistartissa tosi hyvä ja nyt sellainen kuin sen piti. Voiton ylivoima silti yllätti”, valmentaja Timo Korvenheimo myönsi.

6. karsinta

Ari Moilanen haki Stone Capes Nougatilla 09,5-avauksen jälkeen keulat ja sai suosikki Agnesen rinnalleen. Siitä se tsemppasi tapansa mukaan rehdisti perille ja voittoon, vaikka keulahevonen tarjosi hienon vastuksen.

“Luotin hevoseen kovasti, kun näin miten rauhallinen se johtavan rinnalla oli. Finaaliin valmistaudutaan samalla tavalla kuin muihinkin startteihin, mitään ei muuteta”, valmentaja Nyyti-Maria Timonen kommentoi.

Eikä tarvitsekaan, sillä Agnesen voittoaika 13,8 oli selvästi karsintojen nopein. Kaikki muutkin karsintavoittajat vakuuttivat suuresti kuten useimmat kakkosetkin, joten luvassa on 17.10. Lahdessa upeatasoinen finaali. Voittaja palkitaan 10.000 eurolla.