Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 11 Yanru 5,43 %, 8,89 e

Toto5-2: 4 Just A Flirt 27,25 %, 25,39 e

Toto5-3: 10 Cankus Xport 27,61 %, 68,09 e

Toto5-4: 8 Hipsun Poju 33,19 %, 96,22 e

Toto5-5: 1 Spirit Squad 35,63 %, 124,12 e

 

Vaihto: 69 148,62 euroa

Tiistain pääpelin rivi ratkotaan Kaustisen Nikulassa, jossa kohteet alkoivat lämminveristen erikoiskilpailun kolmella karsintalähdöllä. Just A Flirt paransi toisessa erässä ennätystään peräti 2,4 sekuntia.

Toto5-1: Avauskohteessa oli mukana pankiksi uumoiltu Diamond Lord, mutta sisäradan lähtöpaikka koitui sen kohtaloksi. Kaksi hevosta pääsi kiihdytyksessä sen edelle, ja väylä vapauteen pysyi sen jälkeen ummessa loppusuoralle asti.

Kaarteessa kärkeen edennyt Maize veti tappotahtia ja johti parhaimmillaan usealla kymmenellä metrillä. Se näytti pitkään voittajalta, mutta maalisuora oli niin vaikea, että kolmanneksi eniten merkitty Yanru tavoitti jättiyllättäjän ajoissa.

Takarivistä lähtenyt Yanru seuraili viidennessä ulkona. Kun muut lähtivät takasuoralla kirikaistoille, jatkoi Santtu Raitala ajokkinsa kanssa toista rataa hiljalleen eteenpäin.

Taidon lisäksi tarvitaan tuuriakin, ja sitä oli mukana, sillä Raitala pääsi kääntämään oikeasta ohjasta juuri ennen kuin selkä edessä alkoi tulla vastaan liian nopeasti.

Yanru sai seurata loppukaarteen vielä toisen perässä, kiri suoran lujaa ja ehti Maizen ohi varmasti ennen maalia. Eija Sorviston valmennukseen keväällä siirtynyt Yanru debytoi uudesta tallista komeasti, kun 5-vuotias tamma petrasi sekin ennätystään yli kaksi sekuntia ja alitti ajalla 14,2a ensimmäisen kerran haamurajan.

“Pitää tässä kohtaa sanoa, että Eija on tehnyt tiimeineen hevosen kanssa huippuhienoa työtä”, Santtu Raitala kehui valmentajaa.

“Meillä oli tunnustelevat fiilikset vielä. Pääasia oli, että hevonen tulee kovaa maaliin, ja sillai mentiin fiilispohjalta vielä ja koetettiin keskittyä olennaiseen. Loppukurvissa näytti vielä siltä, että ajetaan vain kakkossijasta, mutta kun käänsi vapaalle radalle, tunsi kyllä, että hevonen lähti sykimään oikein tosi hienosti.”

Diamond Lord hakeutui loppusuoralle tultaessa ja suoran alkupuolella reilusti ulommas, kiri vapaille päästyään napakasti ja tuli Maizen tuntumaan kolmanneksi.

Karsinnoista pääsee kustakin neljä parasta heinäkuun toisena viikonloppuna ajettavaan finaaliin, ja viimeisen jatkopaikan otti Cherokee King.

Toto5-2: Toisessa karsintalähdössä pidettiin vielä hurjempaa tempoa, josta vastasi ennen kaikkea Santtu Raitalan ajama suosikki Cameleo Press.

Sisältä lähtenyt Cameleo Press haparoi hieman lähtiessä ja menetti kärkipaikan Taigo Blessedille, mutta Case By Casen laukattua kaarteessa suosikki mahtui nousemaan ulos ja eteni kaarteen jälkeen keulaan.

Vauhti pysyi kympin pinnassa pitkälle takasuoraa. Sen kesti parhaiten toiseksi eniten pelattu Just A Flirt, vaikka se joutui kiertämään päätösringin toista rataa ilman vetoapua.

Aki Järvelä ajoi Jasmiina Ahon valmentamaa 5-vuotiasta Just A Flirtiä, joka erkani lopussa ylivoimavoittoon hienolla ajalla 12,2a.

“Kun otettiin kengät pois ja laitettiin alamartingaali, hevonen oli ihan erilainen jo kun pruuvasin tuonne auton taakse”, Aki Järvelä painotti.

“Ehkä sekin lopussa vähän puutui, mutta moni muu puutui vielä enemmän. Tällä on vieläkin vaihteita, eikä kyvyt lopu ihan heti. Tämä on tosi hyvä hevonen.”

Harvassa letkassa viidentenä sisärataa seuraillut Mr Noon puristi tasaisen hyvin perille ja nousi loppujoukon kärkeen toiseksi.

Cameleo Press kesti kolmanneksi, ja Taigo Blessed meni neljäntenä jatkoon.

Toto5-3: Kaksi viikkoa sitten samalla radalla kolariin joutunut Cankus Xport ei menneitä muistellut ja vei karsintansa suosikkina.

Ville Pohjola kierrätti Rainer Björkrothin valmentaman nelivuotiaan ensimmäisen kaarteen jälkeen kolmannesta parista kuolemanpaikalle, josta suosikki runnoi voittoon ennätyksellään 13,8a.

“Hevonen oli tänään rauhallinen, ja sillai tuntui, että kun nuo lähtötohinat selvitettiin, niin ajattelin, että heti ajellaan eteenpäin, kun vauhti rauhoittuu”, Ville Pohjola kuvaili. “Tämä rullaili tosi väljän tuntuisesti, ja kyllä mulla luotto oli omaan. Suoralla tuli hyvä haaste, mutta kuitenkin tuntui, että maalissa oltiin ensimmäisenä.”

Haasteen heitti kolmannesta sisältä tosi sujuvasti kiriin päässyt Hope Sunrise, joka hävisi vain täpärästi. Johtopaikalla juossut Isiah Boko oli kolmas ennen Express Eveä, joka hyökkäsi takasuoralla kolmannesta ulkoa.

Loppukaarteessa kärjen takaa ulos hakeutunut She Will Be kadotti heti raviaan ja pilasi pian laukkaan.

Toto5-4: Viisivuotiskauden avauksessaan ensimmäisenä maaliin tullut, mutta jälkikäteen laukoista hylätty Hipsun Poju otti nyt pahan laukan jo ennen lähtölinjaa ja jäi kymmeniä metriä pääryhmästä. Heikki Mikkosen valmentama ori on kuitenkin niin hurjassa iskussa, että kiersi Nordic Cupin osalähdössä vieläkin selvään voittoon.

Hipsun Poju ajoi vauhdikkaasti porukkaan, seuraili hetken viidennessä ulkona ja lähti toisessa kaarteessa parantelemaan kolmatta rataa pitkin. Se eteni näyttävästi ja leiskautti jo etusuoralla kärkipaikalle, jonka piti varmasti.

Päätöskierroksen valiorajan tuntumaan pistellyt Hipsun Poju kellotutti koko 2100 metrille ajan 27,5a, jolla sen aiempi ennätys parani 1,4 sekuntia.

“En heittänyt kirvestä kaivoon, kyllä tämä sen verran vakuuttavan esityksen teki Kajaanissa viimeksi”, Heikki Mikkonen kertoi tuntojaan alkumatkasta. “Tuntui, että vauhti oli matkalla hiljaista, niin ajattelin, ettei jätetä tänään sattuman varaan. Tämä on mennyt talven aikana eteenpäin aika reilusti, mutta on tämä hyvä hevonen ollut aina. Jonkun verran 5-vuotislähdöt kiinnostavat, mutta derbyyn ei ole maksettu.”

Toista rataa ilman vetoapua juossut Vellatar tsemppasi myös tosi vahvasti perille ja puristi toiseksi selvästi ennen alkumatkan johtanutta Hissun Pamelaa. Lumi-Oliver oli vaisu toisesta ulkoa, ja Seppele laukkasi hylkäykseen heti alussa.

Toto5-5: Suosikiksi luotettu Spirit Squad uusi viimevuotisen voittonsa Jixy-ajossa. Timo Salmela valmensi sitä vielä viime kesänä, mutta viime lokakuusta tamma on ollut Matti J. Mäkisen hoivissa. Jukka Torvinen ajoi molemmat voitot.

Ykkösnumerolla kilpaillut Spirit Squad lähti lujaa, mutta ulkoa täysillä ladannut Essi Van Press yllätti sen kaarteen alkupuolella. Tälle kelpasi suosikin selkä, ja Spirit Squad haki omansa niukasti alle kymppivauhtisen puolikkaan täyttyessä.

Spirit Squad piti tempon hyvänä ja kuittasi kolmen tonnin voittorahat mailin kisassa ajalla 12,0a, joka jää kuusi kymmenystä sen vuosi sitten tekemästä ennätyksestään.

“Ehkä tamma ei ole ihan niin hyvä, mitä pystyy siinä ihan topformissaan olemaan, mutta suunta on oikea, ja kun kausi on vasta alussa, niin toivotaan, että parhaat juoksut on vasta hetken päästä”, Jukka Torvinen pohti.

Toisessa ulkona hyvän juoksun saanut Anni Sue kiri voittajan tuntumaan tätä kuitenkaan vakavammin uhkaamatta. Pääosin toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Bosses Lady antoi lopussa vähän periksi ja jäi selvästi kolmanneksi.