Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 9 Annan 17,76 %, 6,25 e

Toto5-2: 3 Skyfall Shine 33,57 %, 10,83 e

Toto5-3: 5 Malecon 9,41 %, 55,52 e

Toto5-4: 1 Le Gros Bill 82,01 %, 58,03 e

Toto5-5: 1 Kuutti 20,88 %, 76,80 e

 

Vaihto: 69 042,86 euroa

Viime vuoden aikana kuusi kertaa voittanut ja yhteensä 17 totosijaa saalistanut Annan aloitti tauon jälkeen voitokkaasti, kun tavoitti Seinäjoen tiistaivitosen avauskohteessa johtaneen Aiheen Juhannuksen juuri ajoissa.

Toto5-1: Neljänkympin pakilta lähtenyt Annan sai tuntuman pieneen kärkiryhmään vasta kolmannessa kaarteessa. Sen edellä pitkään mennyt Amoriini lähti viimeisen takasuoran avautuessa kolmannelle radalle, ja Annan lyöttäytyi pian jälleen sen perään.

Ensimmäisen takasuoran alusta johtanut Aiheen Juhannus pisteli seuraavan kilometrin tähtilukemiin, muttei jaksanut pitää samaa tahtia enää päätöspuolikkaalla ja loppusuoran napakasti kirinyt Annan sai sen kiinni.

Jarmo Saarela ajoi Martti Hämäläisen valmentamaa 9-vuotiasta Annania, joka oli toiseksi pelatuin ja teki 2140 metrillä tasoitusennätyksensä 28,1. Aiempi ennätys parani seitsemällä kymmenyksellä.

Siirin Hilla seurasi Aiheen Juhannuksen takaa hieman jääneenä kolmanneksi. Toisesta ulkoa maalisuoralla vapaille päässyt Vilmai pinnisti Amoriinin ohi neljänneksi.

Selvä suosikki Lumino laukkasi ensimmäiseen kaarteeseen mentäessä kolmannelta radalta ja menetti kymmeniä metrejä. Se saavutti pääryhmän loppukaarteessa, ei pystynyt enää petraamaan ja sijoittui kuudenneksi.

Skyfall Shine. Kuva: Anu Leppänen

Toto5-2: Alkuvuodesta kaikki neljä starttiaan voittanut Boss Birdland pääsi poisjäännin myötä matkaan sisäradalta, mutta viereltä lähtenyt Skyfall Shine haastoi heti lähtösuoralla niin väkevästi, että lähtö ratkesi jo alkuvaiheessa.

Skyfall Shine painui ennen kaarretta kärkeen, ja Boss Birdlandin ravi sakkasi pian tämän jälkeen sillä seurauksella, että suosikki menetti mahdollisuutensa.

Santtu Raitala sai ajaa Markku Niemisen valmentamalla Skyfall Shinella haluamaansa tahtia, joka kiihtyi kovasti loppua kohden. Nelivuotias lahjakkuus paineli kolmannen puolikkaan 1.15:n lukemiin ja päätöksen hulppeasti kympin pintaan. Koko 2100 metrin matka taittui aikaan 16,1.

Matkalla sisäradan jonosta kolmanteen ulos vaihtanut Twinquit hyökkäsi viimeisellä takasuoralla ja kiri tasaisen vahvasti selvästi toiseksi.

Toisen kaarteen alkupuolella neljännestä sisältä toiselle radalle ilman vetoapua noussut To The Beginning putosi loppukaarteessa kärkihevosen kupeelta, siirtyi sisäradalle ja seuraili edellisille selvästi hävinneenä kolmanneksi.

Esa Holopaisen ajama Malecon loisti johtopaikalta, eikä suosikki Diesel Degato saanut otetta. Kuva: Anu Leppänen

Toto5-3: Ensimmäisen kaarteen jälkeen johtoon edennyt Malecon teki vakuuttavan paluun voittokantaan. Se sai vetää 11-avauksen jälkeen hetken aikaa henkeä, nosti tempoa uudestaan päätöskierroksella ja pinkoi päätösvaiheen yhtä lujaa kuin alun.

Startti oli 6-vuotiaalle Maleconille toinen Minna Kankaan tallista. Ensimmäinen yritys tauon jälkeen pilaantui tammikuussa laukkaan, mutta nyt palaset loksahtivat kohdilleen ja viidenneksi eniten merkitty ruuna kirjautti 2100 metrillä ajan 14,5a. Esa Holopainen ajoi.

Viimeisellä takasuoralla kolmannesta parista Maleconin rinnalle leiskauttanut suosikki Diesel Degato haastoi tosissaan, mutta maalisuoralla Malecon osoittautui selvästi paremmaksi ja suosikki sai tyytyä hyvään kakkossijaan paljon ennen muita.

Takasuoran alussa viidennestä ulkoa muiden mukana kolmannelle radalle lähtenyt Anni Sue kiri lopussa jälkijoukon kärkeen kolmanneksi.

Toisessa kaarteessa parijonosta kuolemanpaikalle kiertänyt M.T.Master Don taipui lopussa taustalle.

Le Gros Bill johti alusta loppuun ja toi Antti Teivaiselle illan toisen täysosuman. Kuva: Anu Leppänen

Toto5-4: Kohteiden pankki Le Gros Bill ei jättänyt sijaa jossitteluille. Sisältä vaikeuksitta johtoon avannut suursuosikki piti tempon tasaisen kovana ja jätti kilpakumppanit selvästi taakseen, kun 2100 metrin matka taittui aikaan 13,7a.

Ari Vianderin valmentamaa Le Gros Billiä ajoi Antti Teivainen, jolle ykkössija oli raveissa toinen.

Viimeisen takasuoran alussa toisesta ulkoa ilman vetoapua jatkanut Grand Ale pääsi loppukaarteeseen sisälle lähimmäs keulahevosta ja piti siitä reilusti jääneenä toiseksi ennen Gambino Degatoa, joka mahtui matkalla nousemaan neljännestä sisältä Grand Alen taakse toiselle radalle.

Sisällä kolmantena juossut Finally Famous pääsi viimeisellä takasuoralla edestä taipuvan Ambrielin takaa vapaille ja sai edellisten perästä täyden mahdollisuuden, muttei jaksanut petrata ja jäi lopulta viidenneksi.

Toista rataa ilman vetoapua taivaltanut The Swede laukkasi viimeiselle takasuoralle mentäessä, kun oli kurottamassa Ambrielin edelle toiseksi.

Seppo Markkulan ajama Kuutti veti maaliin asti. Reilusti ulompana kirinyt Puhti-Veikko oli toinen. Kuva: Anu Leppänen

Toto5-5: Ykkösnumerolla kilpaillut Kuutti piti kiinni kärkipaikastaan maaliin saakka. Niukka voitto tuli toiseksi pelatuimpana tuloksella 28,4/2100 metriä.

Jorma Mattilan 10-vuotiasta Kuuttia ajoi Seppo Markkula. Voitto oli Kuutille tämän vuoden kolmas ja koko uralla kahdeksas. Myös muita totosijoja on kumpaakin saman verran, kun startteja on alle 60.

Toiseksi viimeisessä kaarteessa neljännestä ulkoa kirikaistalle lähtenyt Puhti-Veikko joutui takasuoralle mentäessä väistämään eteen noussutta vastustajaa, joka ei edennyt lainkaan.

Puhti-Veikko kiersi takasuoralla neljättä rataa, tuli loppukaarteessa kärkihevosten tuntumassa selässä kolmatta rataa ja kiri suoralla uloimpana kärkitaistoon, jossa jäi täpärästi toiseksi.

Ensimmäisessä kaarteessa neljännestä sisältä toiselle radalle ilman vetoapua noussut Vinksahti punnersi kolmanneksi.

Lähdön suosikki Layla menetti lähtölaukassa 20-30 metriä. Se selvisi heti porukan matkaan, mutta ajautui kaarteessa kolmannelle radalle, jota juuttui kiertämään koko loppumatkan ajaksi. Se eteni kärkiparin ulkopuolelle ja tsemppasi tapansa mukaan rehdisti perille sijoittuen neljänneksi.