Toto4-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto4-1: 10 Atupem 61,35 %, 1,98 e

Toto4-2: 13 Paddock’s Star 9,80 %, 9,23 e

Toto4-3: 1 Leaping Wolf 5,39 %, 80,63 e

Toto4-4: 6 Crossover 5,17 %, 373,84 e

 

Vaihto: 73 675,40 euroa

Lahden torstairavien nelkkuavaukseen sijoitettu hieno kohtaaminen vesittyi hieman, kun Chief Orlando laukkasi lähtöön. Suursuosikiksi luotetun Atupemin juoksu meni täydellisesti, eikä sillä ollut vaikeuksia avata 7-vuotiskauttaan voitolla.

Toto4-1: Kaksi takamatkalta eturivistä lähtenyttä hevosta laukkasi lähtöön, ja samoin kävi niiden takaa startanneelle Chief Orlandolle, joka menetti merkittävästi metrejä.

Juoksuradalta kiihdyttänyt Atupem sai hyvän startin ja pääsi etenemään revittelemättä loistoasemiin toiseen pariin ulos, kun Giresse Bokolla ajettiin johtopaikalta ja Burnhill’s Luck jäi vetämään toisen radan jonoa.

Burnhill’s Luck painui keulaan loppukaarteen alussa. Atupem kävi kaarteessa vielä sen takana sisäradalla ja ratkaisi suoralla sitten helpon näköisesti. Voittoajaksi kirjattiin 15,9/2160 metriä.

“Tykkäsin oriista ilman muuta paljon. Kevät on mukavaa aikaa, kun tämmöiset itelle oikein mieluisat huippuhevoset alkaa palailla radalle ja alkaa näkemään niitten edesottamuksia”, ohjasta Santtu Raitala herkutteli. “Lähtöasemat näytti ennakkoon siltä, että voi tulla vapaan radan juoksu, mutta tämä oli ilman muuta kaikista optimaalisin vaihtoehto kauden aloitukseen. Atupem oli tosi rento koko päivän ja lähti voltistakin tosi rauhassa ja hyvin liikenteeseen. Tulevat startit näyttää, että kuinka paljon on mennyt eteenpäin. Hevonen ei missään nimessä joutunut näyttämään parastaan.”

Voitto oli viiden kuukauden tauolta palanneelle Atupemille koko uran 25:s, kun startteja on takana 47. Voittosumma hipoo 300 000 euroa, josta yli puolet tuli viime vuonna. Suurin yksittäinen palkinto irtosi keväällä Seinäjoki Racesta, jonka järjestäminen sovittuun aikaan on tuoreimpien tietojen valossa vaakalaudalla.

“Ajetaan niitä kotimaan kisoja, mitä on, harvakseltaan, ja toivottavasti esimerkiksi Suur-Hollolaa ei peruta. Kyllä tähtäimiä on, vaikka muutama kansainväinen siirrettäisiin”, Antero Tupamäki huomautti.

Tupamäki arveli, että Atupem kilpailee seuraavan kerrankin Jokimaalla, kun 4. huhtikuuta on tarjolla 2640 metrin ryhmäajo. Tämä sillä edellytyksellä, että Atupemilla on asiat silloin hyvin. Vanha jalkavamma nimittäin vaivaa oria edelleen jonkin verran, mikä näkyi startin jälkeen voittajaesittelyssä.

Chief Orlando oli lähdössä oma lukunsa. Se ajoi pääjoukon tasaisesti kiinni puolimatkassa, hakeutui viimeisellä takasuoralla selkään kolmannelle radalle ja kiri maalisuoralla ulkoa niin lujaa, että ehti Burnhill’s Luckin ohi toiseksi.

“Se oli sen tuntuinen, että on painetta ohjissa. Olisi pitänyt päästä päästämään vähän, mutta siinä edessä laukkasi hevonen, niin vähän rytmi sekosi”, Antti Teivainen kertasi Chief Orlandon starttia. “Mutta oli oikein hyvä muuten ja tuli vahvasti loppua.”

 

Toto4-2: Viimeisen kierroksen alkupuolella kolmannesta parista edellä menneen Stonecapes Rainin perässä kolmannelle radalle lähtenyt Paddock’s Star käänsi jo takasuoran lopulla vapaalle neljännelle radalle, jota pitkin vyöryi väkivahvasti varmaan voittoon ajalla 17,5a/2140 metriä. Tulosriviään paremmassa kunnossa kilpaillut 6-vuotias ruuna oli melko tasaisesti pelatussa lähdössä viidenneksi käytetyin merkki.

“Keskittyi ihan täysin tekemiseen, ja istuin vaan hiljaa kyydissä”, Jarmo Savolainen kuvaili. “Katsoin takasuoralla, että Hannukin rupesi jo vähän pyytelemään. Sitten ajattelin, että eiköhän anneta mennä, kun tällä on kuitenkin aika pitkä kiri. Mitään muuta ei ollut tehty, mutta kesäkenkään olin lyönyt. Takana on kyllä vieläkin ihan snadit hokit.”

Alussa hännille jäänyt Com Tuff lähti päätöskierroksella muiden mukana reissuun ja kiri lopussa uloimpana napakasti toiseksi.

Keulasta hieman taipuneen Ilos Silmarillionin takaa jo maalisuoralle tultaessa irti päässyt Fabrice Web pinnisti kolmanneksi ennen suosikiksi luotettua Stonecapes Rainia. Amazing Tycoon laukkasi lähtöön.

 

Toto4-3: Nappijuoksun johtaneen Magnifique Elisen takana saanut Leaping Wolf työntyi lopussa ohi, kun kolmannen puolikkaan 15,5:n lukemiin pistellyt suosikki ei jaksanut pitää samaa tahtia enää maalisuoralla.

Kari Venäläinen ajoi Satu Munnen 5-vuotiasta Leaping Wolfia, joka oli viidenneksi pelatuin ja teki 2140 metrillä ajan 17,9a.

“Se oli tosi terävän tuntuinen jo kotona”, Satu Munne paljasti. “Tosi mukava tamma, en osaa muuta sanoa. Heikarin Marko tarjosi mulle tuon emää, että haluatko astuttaa, ja sitten tein siitä varsan.”

Kolmannesta sisältä loppukaarteessa ulommas kiriin hakeutunut Easy Ri puristi kolmanneksi.

Puolimatkassa toisesta ulkoa kuolemanpaikalle kiertänyt Spunky Girl antoi lopussa vähän periksi. Viimeisen takasuoran alussa kolmannesta ulkoa kiriin pyrkinyt Surprise Lily laukkasi.

 

Toto4-4: Rivi päättyi myös yllätykseen, kun kaarteessa kolmannelta radalta toiselle päässyt ja takasuoran lopussa puoliväkisin johtopaikan vallannut Crossover kesti rajun avaustuhannen rasitukset ja veti voittoon ajalla 16,4a/2140 metriä. Crossover oli vasta seitsemänneksi käytetyin merkki.

“Hevonen oli vähän liian innokas”, ohjastuksesta vastannut Jukka Torvinen painotti. “Ei siinä ollut oikein muuta mahdollisuutta, kuin antaa mennä. Koitettiin, että päästäisiinkö keulaan. Jos hevonen jää painamaan, siitä on helpompi sitten kuitenkin ajaa.”

“Tuntui jotenkin tuossa loppusuoran alkuun, että miten lähellä ne kaverit oikein on. En uskaltanut oikein ruveta katsomaankaan taaksepäin. Keskityttiin vain siihen, että saataisiin hevonen hyvin maaliin. Vähän turhan reipas oli se eka kiekka. Että se sen jälkeen vielä voitti, niin se oli yllätys, mutta kyllä hevosessa on sellainen potentiaali, että se jaksaa mennä hyvin.”

Viime talvena kerran voittanut Crossover pilasi sen jälkeen monta kilpailua laukkoihin, oli välillä pidemmän aikaa poissa radoilta ja on nyt päässyt taas säännöllisempään kilpailurytmiin.

“Se tuntui kotonakin viimeistelyssä tosi hyvältä, ja ravi on ollut nyt parempaa”, Simo Saarisen kanssa 7-vuotiaan ruunan omistava Riikka Helasranta iloitsi. “Vuodesta -17 ollaan joka päivä käyty tallilla ja treenattu, mutta aika paljon on jouduttu vaihtamaan talleja, kun treenauspaikat on ollut tavallaan heikkoja meille. Se on aika kuuma treenattava, ja pitää olla aika hyvä rata, missä voi mennä.”

Viidennestä sisältä toisessa kaarteessa paikan toisesta ulkoa saanut Miss Maverick kiersi viimeisellä takasuoralla toiselle radalle ilman vetoapua ja piti siitä toiseksi niukasti ennen suosikki Lady Nightingalea, joka lähti etukaarteessa neljännestä ulkoa selässä kolmannelle radalle ja puristi maalisuoralla tototaistoon. Sen edellä kiertänyt My Newt oli melkein samassa rintamassa neljäs.