Toto5-voittajat, peliosuus ja arvo

Toto5-1: 2 Bean Dead Cert 20,43 %, 3,79 e

Toto5-2: 3 Nu Del 30,31 %, 9,19 e

Toto5-3: 6 Captivate 24,04 %, 14,58 e

Toto5-4: 1 Tähtisekki 4,98 %, 132,36 e

Toto5-5: 8 Pica-Pica Oak 7,95 %, 981,14 e

 

Vaihto: 94 038,94 euroa

Toisessa kaarteessa johtopaikan hakenut Bean Dead Cert veti Teivon tiistaivitosen avauskohdetta maaliin asti, vaikka suosikki kiri loppuhetkillä lähes täysin vierelle.

Toto5-1: Suomen debyyttinsä kaksi ja puoli viikkoa sitten voittanut Bravo Sencello ampaisi auton takaa keulaan, mutta kun kolmantena jonossa aloittanut Bean Dead Cert eteni toisessa kaarteessa rinnalle, kärkipaikka vaihtui taistelutta.

Bean Dead Cert jatkoi muiden edellä tasaisen reipasta menoa ja johti välillä jo hyvinkin selvästi. Päätöspuolikas taittui kokonaisuudessaan 1.14:n lukemiin, mutta maalisuoralla askel alkoi jonkin verran jo painaa ja takapareista kierroksen kirin tehnyt Q-Rex Oak runnoi lähelle.

“Hevonen juoksi tänään ilman etukenkiä, ja mun mielestä se jelppasi tuohon lähtöhommaan”, ohjastuksesta huolehtinut Hannu Torvinen kertasi. “Tämä on jollakin tavalla vähän omansorttinen heppa, ja ihan ei ole päässyt vielä siihen sen sielunelämään käsiksi, että mikä päivä milloinkin on. Tänäänkin meinasi mennä tiukille. Hevonen oli vähän innokas, ja se tuli ehkä yllätyksenä, kun ei kuitenkaan panostettu alkuun enkä mitenkään härkkinyt, että tarvitsisi mennä kovempaa.”

Tämän kauden Christa Packalenin tallista kilpaillut 5-vuotias Bean Dead Cert on kahdella ykkössijallaan tuplannut voittojensa määrän. Se oli nyt toiseksi pelatuin ja teki kostealla mutta pitävällä radalla ajan 14,5a/2100 metriä.

Noin 800 metriä ennen maalia kolmannesta parista Q-Rex Oakin eteen kirikaistalle noussut Glide On Fire pudotti takasuoralla toiseen ulos, hakeutui maalisuoralla vapaalle neljännelle radalle ja pinnisti edellisistä jääneenä kolmanneksi.

 

Toto5-2: Uransa kahdella voitolla viime talvena aloittanut Nu Del jatkoi vajaan puolen vuoden tauolta tappiotta, kun hallitsi lähtönsä tapahtumia suosikkina koko 2100 metrin ajan.

Esa Holopainen ajoi Tarja Tuomisen 4-vuotiasta ruunaa, joka sai määrätä tahdin ja kuittasi helpon tonnin ajalla 17,4a.

“Oli ihan uusi tuttavuus, mutta kiva hevonen, vaikka tuossa harjoituslähdössä tuntui, ettei se mene 20 metriä lähemmäs tuota autoa”, Esa Holopainen kuvaili. “Sitten se normaalilähdössä meni kuitenkin aika lähelle, että ihan oppivainen hevonen. Se meni sitä vauhtia, mitä muut vaati. Tosi helposti meni, ja tuntui ainakin, että jäi aika paljon varaakin tänään.”

Viimeisellä takasuoralla neljännestä ulkoa toisen perässä kolmannelle radalle lähtenyt Hila’s Elton iski loppukaarteen puolivälin jälkeen ulommas omaan kiriin ja nousi toiseksi varmasti ennen edellä mennyttä Hogan Staria.

Takasuoralla toisesta ulkoa kärjen rinnalle kiertänyt Shackhills Thunder ei jaksanut otella ihan kirkkaimmista mitaleista. Sisäradan jonossa kolmantena matkannut Essi Fastback ei päässyt käyttämään kaikkia voimiaan.

 

Toto5-3: Rivakka kympin pintaan sujunut avaus, jonka päätteeksi Captivate eteni parhaiten lähteneen Vannina FB:n ohi johtoon.

Captivate sai johtoon päästyään vetää vähän aikaa henkeä, nosti toisella kierroksella uudestaan tempoa ja piti niukkaan voittoon ajalla 14,6a/2100 metriä. Se oli toiseksi pelatuin.

Voitto oli Iikka Nurmoselle ensimmäinen sen jälkeen, kun hän palasi kevätkauden Ruotsin reissulta. Ruotsin puolella hänen valmennettavansa nappasivat vajaan kahden kuukauden aikana kaikkiaan yksitoista voittoa. Kahdesti kilpaillut Captivate meni siellä viime startissaan ennätyksensä, mutta sekään ei riittänyt kärkisijoille.

“Hevonen teki ihan hyvät startit. Toisella kertaa sillä ajettiin maili keulasta. Siinä se oli ihan ookoo, mutta kuitenkin 1.11 eka tuhat eikä se ollut silloin ihan parhaimmillaan, niin ei tullut terävintä menestystä”, Iikka Nurmonen selvitti.”

“Alku meni nyt vähän pitkäksi, mutta hevonen kun pääsee keulaan, se tekee siitä hyviä startteja. Koko loppusuoran huolestutti, enkä tiennyt maalissa, kumpi oli ennen.”

Haasteen heitti Carleman, joka iski kolmannesta ulkoa loppukaarteeseen mentäessä neljättä rataa. Se joutui kiertämään eteen nousseen huonon selän, kiri sen jälkeen vahvasti maaliin ja hävisi vain vähän.

Kolmannesta sisältä viimeisellä takasuoralla toiseen ulos siirtynyt ja loppukaarteessa sujuvasti tilaa saanut Sir Robert puristi kolmanneksi. Vannina FB taipui neljänneksi.

Neljännessä sisällä matkannut niukka suosikki Double Revenge hakeutui maalisuoran alussa reilusti ulommas, mutta laukkasi hyvävoimaisen oloisena.

 

Toto5-4: Lähes 60-prosenttisesti merkitty kohteiden luottohevonen Eeti teki takaa kuudennesta ulkoa pitkän ja rehdin kirin, mutta Tähtisekki spurttasi loppuhetkillä selvästi ohi.

Terho Rautiaisen tallin toinen osallistuja Särkän Kalle eteni kaarteessa johtopaikalle, jota se piti hallussaan pitkälle loppusuoraa.

Kierros ennen maalia toisesta ulkoa Eetin eteen kolmannelle radalle noussut ja loppukaarteen alkupuolella toiseksi edennyt Lakuri sekä ilman vetoapua ulkona jatkanut Eeti vyöryivät päätössatasella voittokamppailuun, mutta niitäkin terävämmin tuli Tähtisekki, joka neljännessä sisällä juostuaan pääsi loppukaarteessa irti ja lennähti sitten lujaa.

Koko päätöspuolikas taittui 1.25:n kyytiä, ja Tähtisekki ajoi maalisuoran aikana siinä menossa kiinni ison eron. Kolmanneksi eniten pelatun Tähtisekin ajaksi kirjattiin 25,7a/2100 metriä.

“Tämä on sen verran hyvä hevonen, kun kaikki on kunnossa, että pystyy tällaisessa lähdössä pärjäämään. Se tuli tämän loppusuoran kyllä tosi lujaa”, Terho Rautiainen iloitsi.

Eeti puristi toiseksi ennen Lakuria ja Särkän Kallea, jolle startti oli pitkän tauon jälkeen vasta toinen. Muut eivät pysyneet parhaiden mukana.

 

Toto5-5: Tutut taustavoimat, kun Hannu Torvinen luotsasi Christa Packalenin valmentaman Pica-Pica Oakin näyttävällä kirillä päätöskohteen parhaaksi.

Eturivin uloimmalta paikalta lähtenyt Pica-Pica Oak jäi parijonon perälle kuudenteen ulos, josta se lähti päätöskierroksen käynnistyessä Exit Fastbackin perässä kolmannen radan kiertoon.

Markku Niemisen valmentama Exit Fastback hävisi reilu vuosi sitten Kuopiossa vain ME-ajan tehneelle Edwina Ordenille, kun paineli itse 2100 metriä voltista hirmuiseen aikaan 13,9. Sen jälkeen tuli kuitenkin ongelmia ja pitkä tauko.

Ikävistä lähtöasemista huolimatta suosikiksi pelattu Exit Fastback eteni takasuoran puolivälissä toiselle radalle, jolloin Pica-Pica Oak jatkoi ulkona ilman vetoapua.

Vauhti kiihtyi päätöspuolikkaalla 1.12:n lukemiin, mutta Pica-Pica Oak tuli sitäkin vauhdikkaammin ja voitti lopulta varsin selvästi.

Viidenneksi eniten pelattu Pica-Pica Oak tuli sekin mukaan tauolta. Viime vuonna kerran voittanut ja lokakuussa edellisen kerran startannut tamma siirtyi kauden jälkeen Christa Packalenin talliin, josta aloitus ei olisi voinut olla parempi. Ajaksi tuli 16,0a/2100 metriä.

“Lähtöpaikka oli haastava ja tietenkin ensimmäinen startti pitkältä paussilta, mutta oli sillai positiivinen fiilis, kun oli taustatietoa, että hevonen oli suorittanut treeneissä ihan kivasti”, Hannu Torvinen taustoitti. “Hevonen tuli kyllä tosi väljästi. Ehkä olisin vähän pidempään halunnut olla selässä takasuoralla, mutta Markku pääsi johtavan rinnalle ja tuli vapaa rata meille. Hevonen lähti kyllä etenemään hyvin, ja tuntui heti, että täällä on aika paljon varaa kiristää vauhtia. Hieno suoritus tauolta. Toivotaan että se vielä petraa, niin se voittaa varmasti jonkin lähdön vielä.”

Ensimmäisen takasuoran aikana kolmannesta parista kuolemanpaikalle kiertänyt We’re Gonna Win ei pystynyt viimeisellä takasuoralla vastaamaan Exit Fastbackille, mutta tuli rehdisti perille saakka ja puristi lopussa vielä toiseksi. Exit Fastback pinnisti kolmanneksi, ja johtopaikalta hieman taipunut Marlon Dee jäi neljänneksi.